Rekabet’ten META’ya 335,7 milyon lira ceza

Rekabet Kurulu ABD merkezli Facebook ve Instagram'ın da sahibi olan META’ya Türkiye'deki tüm 'Threads' kullanıcılarının profillerini devre dışı bırakarak uygulamanın faaliyetlerini sonlandırması üzerine 335 milyon 730 bin TL ceza verdi.

Ekonomi 6 Mayıs 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
META hakkında 23 Kasım 2023 tarihinde soruşturma başlatılmıştı.

Rekabet Kurulu ABD merkezli Facebook, Instagram ve Threads’in sahibi olan Meta’ya ceza verdi. Rekabet Kurulu’ndan yapılan açıklamaya göre META tarafından piyasaya sürülen ‘Threads’ isimli uygulamaya giriş yapabilmek için kullanıcıların Instagram hesabına sahip olmasının zorunlu tutulduğu ve benzer şekilde Threads hesabını kaldırmak isteyen kullanıcıların Instagram hesabını da silmek zorunda bırakıldığı iddiası üzerine META hakkında ön araştırma başlatıldı.
Yürütülen ön araştırmada META’nın veri birleştirme politikaları kapsamında hem Instagram hesaplarından toplanan verilerin Threads hesaplarına aktarılabileceği, hem de Threads üstünden toplanan verilerin diğer META ürünlerini sağlamak, kişiselleştirmek ve iyileştirmek, META ürünlerinin performansının ölçüm ve analiziyle başka kurumsal hizmetler (reklamlar dahil) sunmak amacıyla kullanılabileceği anlaşıldı ve META hakkında 23 Kasım 2023 tarihinde soruşturma başlatıldı.

Günlük para cezası uygulanıyordu

Threads hakkında yürütülen soruşturmanın konusunu piyasada hakim durumda bulunan META’nın veri birleştirme davranışı oluşturdu. Veri birleştirme davranışı ise veri temelli rekabetçi endişelerin başında gelirken rekabet otoritelerince dijital pazarlardaki rekabet ortamı açısından sorunlu bir davranış olarak görüldü. Kurul 8 Şubat 2024 tarihli toplantısında META’nın uzun yıllardır faaliyet göstermesi sebebiyle kapsamlı ve detaylı bir veri birikimine sahip olduğu, sahip olduğu kullanıcı tabanın büyüklüğü ve çeşitliliğinin, reklam verenler bakımından META hizmetlerini cazip hale getirdiği, META’ya hizmet geliştirme amacıyla daha fazla kaynak ayırabilmesine imkan sağladığı ve rakiplerin reklam verenlere ve dolayısıyla finansal kaynaklara erişimini zorlaştırdığı, bu çerçevede META’nın faaliyetlerinin pazarda giriş engeli oluşturduğu değerlendirildi. Ayrıca META’nın sunduğu temel hizmetler ve ilişkili hizmetler ile birlikte bir ekosistem olarak faaliyette bulunduğu, META’nın her bir hizmetten edindiği gücü ve birikimi diğer bir hizmetine aktarmasını mümkün kıldığı ve pazar gücünü arttırdığı tespitlerinde bulunarak Instagram ve Threads arasındaki veri birleştirme davranışının engellenmesi yönünde geçici tedbir karar aldı. Kararın gereği yerine getirilinceye kadar her gün için 4 milyon 796 bin 152,96 lira günlük idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

“Profilsiz kullanım” önerisi reddedildi

Tedbir kararına uymak için META tarafından daha önce Avrupa Birliği’ndeki kullanıcılar için getirilmiş ‘profilsiz kullanım’ önerisi sunuldu; ancak buendişeleri giderecek seviyede görülmeyerek kabul edilmedi. Kararın ardından META kullanıcı verilerinin birleştirilmesi eylemine son verecek yeni bir çözüm önerisinde bulunmadı.

30 Nisan 2024 tarihi itibariyle Türkiye’deki tüm Threads kullanıcılarının profillerini devre dışı bıraktığını bildirdi. Kurul Threads’in faaliyetlerini durdurmasını geçici tedbir kararında öngörülen yükümlülükleri konusuz bıraktığına ve dolayısıyla tedbir kararı ile uyumlu olduğuna, günlük para cezasının sonlandırılarak 335 milyon 730 bin 707 lira 20 kuruş‬ olarak uygulanmasına karar verildi.

29 Nisan itibariyle erişime kapatılmıştı

Meta’nın Twitter’a rakip olarak kullanıma sunduğu sosyal medya platformu Threads’e 29 Nisan itibariyle Türkiye’de erişimi yasaklandı.
Instagram üzerinden kullanıcılarına erişen Threads, Meta’nın Twitter’a karşı açtığı bir sosyal medya platformu olmuştu. Ancak Threads Türkiye’de Rekabet Kurumu’nun kararıyla erişime kapatıldı.

Threads Türkiye’de neden erişime kapatıldı?

Threads hakkında önceki ay Rekabet Kurulu’nca tedbir kararı alınmıştı. Bu kararın sebebi ise Threads ve Instagram uygulamalarını bağlayarak hakim durumu kötüye kullandığı şüphesiydi. Instagram aracılığıyla Threads profili oluşturan kullanıcıların verilerinin birleştirildiği ve platformlar arasında veri paylaşımı yapıldığı ortaya çıktı.
Rekabet Kurumu Threads’in platformlararası veri paylaşımı yapması nedeniyle haksız rekabete yol açtığına karar verdi. 29 Nisan tarihinden itibaren Türkiye’den Threads’e erişim yasaklandı.

Threads’e 2 milyar 350 milyon kullanıcı torpili Meta’ya soruşturma getirdiThreads’e 2 milyar 350 milyon kullanıcı torpili Meta’ya soruşturma getirdi

Meta Threads'i Türkiye'de geçici olarak kapatıyorMeta Threads’i Türkiye’de geçici olarak kapatıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.