Rekabet’ten uslanmayan ‘kimliği meçhul’ etçiye ceza

Rekabet Kurumu, hakkında yürütülen rekabeti ihlal soruşturmasında yasaya aykırı hareket ettiğini kabul edip uzlaştıktan sonra yine ihlale devam eden şirkete idari para cezası verdi.

Ekonomi 9 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Rekabet Kurumu, yüksek fiyatlar nedeniyle kırmızı et sektörüne yönelik inceleme başlattığını açıkladı.

Rekabet Kurumu uzlaşma isteyerek rekabeti ihlal ettiğini kabul etmekle birlikte ardından yine aynı ihlali yapan et üreticisi ve satıcısı şirkete idari para cezası verdi. Kurum sitesinde yer alan açıklamada son iki yılda, sektöre yönelik bir soruşturma ve iki ön araştırma yürütüldüğü belirtilerek şu görüşlere yer verildi:
“Hayvan besiciliğinin yanı sıra et ve et ürünlerinin üretimi ve satışı alanında faaliyet gösteren bir teşebbüsün perakendecilerin raf fiyatlarını belirlediği iddiasına yönelik başlatılan ve uzlaşma usulüyle sonlandırılan soruşturma sonucunda, soruşturma tarafı teşebbüsün alıcılarının yeniden satış fiyatlarını belirleyerek Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiğine ve ilgili teşebbüse idari para cezası uygulanmasına karar verildi.”
Ancak Rekabet Kurulu’nun açıklamasında rekabet ihlalinden bir türlü vazgeçmeyen şirketin adına her ne hikmetse yer verilmedi. Aynı açıklamada Rekabet Kurumu’nun kırmızı et sektörüne yönelik inceleme başlattığı da ifade edildi. Açıklamada, kırmızı et sektörünün, beslenmedeki önemi ve sektörün yapısı sebebiyle kurumun başlıca inceleme alanlarından birini oluşturduğu aktarıldı.

Rekabet Kurumu kırmızı etteki fiyat artışlarına duyarlıymışRekabet Kurumu kırmızı etteki fiyat artışlarına duyarlıymış

Kırmızı ette yaşanan fiyat artışları ve arz sıkıntısı üzerine başlatılan ön araştırmaların odak noktasını, sektörde faaliyet gösteren teşebbüslerin ve teşebbüs birliklerinin rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalar veya teşebbüs birliği kararlarıyla kanunu ihlal ettikleri iddiasının oluşturduğuna işaret edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
“Ancak bu ön araştırmalar sonucunda, kırmızı et fiyatlarında son dönemde meydana gelen fiyat artışlarının rekabet karşıtı eylemlerden ziyade sektörün genelinde karşılaşılan çeşitli yapısal sorunlardan kaynaklandığı değerlendirildi. Bu çerçevede, sektöre ilişkin piyasa dinamiklerinin derinlemesine incelenmesi, pazarda faaliyet gösteren oyuncuların karşılaştığı yapısal sorunların ayrıntılı bir şekilde tespiti, söz konusu sorunlara çözüm önerileri getirilebilmesi ve pazardaki rekabet koşullarının iyileştirilmesine yönelik rekabet politikası önerilerinin geliştirilmesi amacıyla kırmızı et piyasasına yönelik bir sektör incelemesi başlatıldı.”

İçim Süt kırmızı ışıkta geçti, Rekabet Kurulu cezayı yüksek kestiİçim Süt kırmızı ışıkta geçti, Rekabet Kurulu cezayı yüksek kesti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.