Savaş mağduru ruble: Dolara karşı tuş oldu

Rus para birimi ruble, artan savaş harcamaları ve düşen ihracat geliri nedeniyle dolar karşısında dip yaptı. Resmi kura göre 1 dolarla 100.2 Ruble satın almak mümkün .

Ekonomi 15 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Ruble, bu yıl Amerikan doları karşısında yüzde 25 değer kaybetti.

Rus ekonomisi savaş harcamaları ve yaptırımlar nedeniyle gerileyen ihracatın faturası altında eziliyor. Ekonomideki oluksuz koşullar  Rus rublesine baskı yapmaya devam ederken sermaye çıkışlarının da etkisiyle Ruble, Amerikan doları karşısında son 16 ayın en düşük seviyesine geriledi. Rublenin, bu yıl dolar karşısındaki kaybı yüzde 25’e ulaştı. Dolar, ruble karşısında kritik seviye olan ‘100’ü geçerken, Rus para birimi geçen yıl petrol ve gaz fiyatlarındaki artışın ardından elde ettiğe kazanımların tümünü geri vermiş  oldu. Bugün itibarıyla 1 Dolar karşılığında 101 Ruble satın almak mümkün. Batının yaptırımları, Rusya’nın ‘dost olmayan’ ülkelerden sermaye girişlerini sınırlandırması,  Avrupa’ya satılan petrolden elde edilen gelirin azalması ve diğer önemli petrol ithalatçılarına düşük fiyattan satış yapılması Moskova üzerindeki baskıyı arttırıyor.

Harcamalar para birimine çelme taktı

Rusya’nın ekonomisini sarsan bir diğer neden ise Ukrayna’da ölen askerlerin ailelerine yapılan ödemeler. Savaş giderleriyle birlikte bu tür ödemeler ülkenin bütçe açığını rekor düzeye çıkarttı ve rublenin değer kaybını hızlandırdı.

Yaptırımlar nedeniyle dış ticaret hadleri de bozulan Rusya ithalat faturasında ciddi oranda bir artış yaşıyor. Geçen hafta yayınlanan resmi rakamlara göre Rusya’nın cari fazlası ithalattaki yüksek oranlı artış nedeniyle bu yılın ilk 7 ayında 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 85 azaldı. Cari dengedeki bozulma da, Ruble ve enflasyonun üzerindeki baskıyı artırdı.

BCS Global Markets’in kıdemli ekonomisti Natalia Lavrova “Kamu harcamaları ve ithalat artışı doğrudan bir etki sağlıyor. Gevşek bir para politikası da daha uzun bir gecikme ile aynı şeyi yapar” dedi.

Rus Rublesi'ni Wagner vurduRus Rublesi’ni Wagner vurdu

Dövizde kısıtlamaya gidilmişti

Uzmanlar, Rusya’nın ithalatındaki artışın yanısıra yaz sezonu dolayısıyla Rus vatandaşlarının tatil amaçlı döviz talebindeki artışında rublenin değer kaybında etkili olduğunu ifade ediyorlar. Rusya Merkez Bankası ise 9 Ağustos’ta “mali piyasalardaki dalgalanmaları azaltmak için” 2023 sonuna kadar iç piyasadan döviz alımını durdurma kararı almıştı.

Putin imzayı bastı Dijital Ruble devreye girdiPutin imzayı bastı Dijital Ruble devreye girdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.