Rusya’ya domates ihracatında kota yarım milyon tona çıkartıldı

Türkiye’nin Rusya’ya daha çok domates ihracının önü açıldı. İhracat kotası 350 bin tondan 500 bin tona çıkartıldı. Geçen yıl gerileyen ihracatın artması bekleniyor.

Ekonomi 30 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılan görüşmede Rusya’ya domates ihracatında kota 500 bin tona yükseltilirken ilave havayolu seferleri için de uzlaşmaya varıldı.

Bu arada Rus turistler için yeni ödeme sistemi sistemi üzerinde çalışılırken, yeni bir debit kart için merkez bankaları bir noktaya geldi. Bankalar arası görüşmeye göre ödemeler telefon aplikasyonuyla da ödeme yapılabilecek.

Tarım ihracatı yüz güldürdü, domates ise uçuşa geçtiTarım ihracatı yüz güldürdü, domates ise uçuşa geçti

Rusya’ya ihracatta toparlanma bekleniyor

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak, Rusya’ya domates ihracatında kotanın 350 bin tondan 500 bin tona çıkarıldığını ve karar sonrası Rusya’ya domates ihracatının tekrar toparlanmasını beklediklerini söyledi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği başkanlığını görevini de yürüten Uçak, geçen yıl toplam 377 milyon dolarlık taze domates ihracatı yapıldığını ve 150 bin tonluk kota artışının Rusya’ya domates ihracatının yolunu güçlü şekilde açtığını belirtti.

Türkiye’nin domates ihracatında Rusya’da uzun yıllar lider ülke olduğunu, son yıllarda kota sorunları nedeniyle bu pazarda güç kaybı yaşadıklarını aktaran Uçak, açıklamasında şunları dile getirdi:

“Rusya’ya 2021’de 68 milyon dolarlık olan taze domates ihracatımız 2022 yılında 33 milyon dolara geriledi. Son karar sonrasında Rusya’ya domates ihracatımızın tekrar toparlanmasını ve bu ülkenin ihracatta yeniden lider konumuna yükselmesini bekliyoruz.

2023 yılı sonunda toplam domates ihracatının 500 milyon dolara ulaşabileceğini öngörüyoruz. Sektörün önünü açan karar nedeniyle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu kararın üreticilerimize ve ihracatçılarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz.”

 İhracat yasaklanmıştı

Tarım ve Orman Bakanlığı iç piyasadaki fiyatların yüksek oranda artması nedeniyle 2 Mart’ta, domates ihracatına 14 Nisan’a kadar sürecek bir kısıtlama getirmişti. Söz konusu düzenleme üretici ve ihracatçıların tepkisine neden olurken domates fiyatlarının iç piyasada yüzde 40’a varan oranda düşmesini sağlamıştı. Ancak Ticaret Bakanlığı, dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı’na geçen yıl verdiği domates, patates, patlıcan gibi ürünlerde Tarım ve Orman Bakanlığı’na verdiği ihracat kısıtlama yetkisini bir hafta sonra geri almış ve ihracatın önü bir hafta sonra yeniden açılmıştı.

Haftada 1300 sefer yapabilecek

Bu arada Rusya Ulaştırma Bakanlığı’ndan Rus basınına yapılan açıklamada, iki ülke arasında en üst düzeyde varılan mutabakat kapsamında karşılıklı hava yolu seferlerine ilişkin karar alındığı belirtildi.

Alınan karar kapsamında karşılıklı hava yolu seferlerinin artacağı bilgisine yer verilen açıklamada, Rus ve Türk hava yolu şirketlerinin haftada toplam 1.300’den fazla sefer gerçekleştirebilecekleri kaydedildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.