Sanayi ayağını frenden kaldırmıyor, durgunluğun ayak sesleri güçleniyor

Sanayi üretimi ekimde bir önceki aya göre yüzde 0,4 düştü. Böylelikle düşüş dördüncü ayına girmiş oldu. Parasal sıkılaştırma sanayi üzerindeki etkilerini temmuzdan beri gösteriyor

Ekonomi 12 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
İmalat sanayi verileri ekonomide temmuzda başlayan yavaşlamanın ekimde de devam ettiğini gösteriyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ekim ayı sanayi üretimi verileri ekonomide uygulanan sıkılaştırma önlemlerinin etkisini gösterdiğini ortaya koydu. Buna göre takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış toplam sanayi üretimi ekimde bir önceki aya göre yüzde 0,4 oranında geriledi. Temmuz ayından bu yana bir önceki aya göre sanayi üretiminde dördüncü kez görülen düşüş durgunluğun ayak seslerinin güçlendiğini gösteriyor. Sanayi üretimi temmuzda bir önceki aya göre yüzde 0,4; ağustosta yüzde 0,8; eylülde yüzde 0,1 düşmüştü.
İmalat sanayi verileri ekonomide temmuzda başlayan yavaşlamanın ekimde de devam ettiğini gösteriyor. İmalat sanayi üretim endeksi temmuzda bir önceki aya göre yüzde 1,4; ağustosta yüzde 1,2 küçülürken eylülde  yüzde 0,1’lik büyümeyle biraz nefes alan sanayi üretimi ekimde ise yüzde 0,3 oranında küçüldü. Daralma yüzde 2,3 ile kendini elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde de gösterdi. Temmuzda bir önceki aya göre yüzde 3,8; ağustosta yüzde 2,1 büyüyen endeks eylülde ise yüzde 1,9 oranında düşmüştü.

Yıllık artış yüzde 1,1

TÜİK verilerine göre toplam sanayi üretimi ekimde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1 arttı. Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde 2023 yılı ekim ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,7; imalat sanayi sektörü endeksinin yüzde 1,3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretim ve dağıtımı sektörü endeksinin yüzde 3,5 arttığı görülüyor.

Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre sanayi üretiminde yavaşlamanın devam ettiğini belirtip “Aylık bazda ise daralıyor” dediği sosyal medya paylaşımında şu görüşleri dile getirdi:

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.