Seçim bitti, ekonomiye güven 9,6 puan geriledi

Seçim öncesinde artan ekonomiye güven, temmuzda vergi artışları ve kur artışından kaynaklanan zamların da etkisiyle düşüşünü sürdürdü. Ağustosta 94,1 değerine gerileyen ekonomik güven endeks, geçen yıldan bu yana en düşük seviyeye gerilerken mayıstan bu yana 9,6 puanlık sert düşüş kaydetti.

Ekonomi 29 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Ardı ardına vergi artışları ve zamlarla sarsılan tüketicinin güveni seçimden sonra sert düştü.

Seçim öncesinde artan ekonomiye güven, temmuzda vergi artışları ve kur artışından kaynaklanan zamların da etkisiyle düşüşünü sürdürdü. Ağustosta 94,1 değerine gerileyen ekonomik güven endeksi, tüketici güven endeksindeki rekor azalmanın da etkisiyle geçen yıldan bu yana en düşük seviyeye gerilerken seçimlerin yapıldığı mayıstan bu yana 9,6 puanlık sert düşüş kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayı ekonomik güven endeksi verilerini açıkladı. Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin beklentilerini gösteren ekonomik güven endeksi temmuzda 99,3 iken ağustosta yüzde 5,2 oranında azalarak 94,1 değerini aldı. Böylece endeks, son 1 yılın en düşük seviyesine gerilemiş oldu.

Bir önceki aya göre yüzde 5.2, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.7 azalan endeks, 2022 Ağustos ayından bu yana gördüğü en düşük seviyeye gerilemiş oldu.

Böylece, seçimlerin yapıldığı mayıs ayında 103,7 değerine ulaşan endeks, seçim sonrasındaki üç ayda 9,6 puan gerilemiş oldu. Ekonomik güven endeksindeki sert düşüş büyük oranda tüketici güvenindeki gerilemeden kaynaklandı. Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.

Türkiye, tüketici güveninin en düşük olduğu ikinci ülkeTürkiye, tüketici güveninin en düşük olduğu ikinci ülke

Tüketicinin güveni tepetaklak oldu

Bir önceki aya göre ağustos ayında tüketici güven endeksi yüzde 15,1 oranında azalarak 68 değerini, reel kesim (imalat sanayii) güven endeksi yüzde 0,3 oranında azalarak 104,6 değerini, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,7 oranında azalarak 115,3 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0,4 oranında azalarak 114,3 değerini, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0,7 oranında azalarak 87,4 değerini aldı.

Seçim bitti, tüketicinin ardından reel kesimin güveni de azaldıSeçim bitti, tüketicinin ardından reel kesimin güveni de azaldı

Tüketici zamlara tuş oldu, güven endeksi dibe vurduTüketici zamlara tuş oldu, güven endeksi dibe vurdu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.