Sencer Solakoğlu: Bir yıl sonra tüm gıda ürünlerinde fiyat şokuna şaşırmayın

Ağustos başında Tarım ve Orman Bakanlığı'yla görüşerek olumlu gelişmeler olacağını söyleyen TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu yeni paylaşımında 'Ette yaşadığınız fiyat şokunu bir sene sonra tüm gıda ürünlerinde yaşarsanız sakın şaşırmayın' dedi.

Ekonomi 21 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Son günlerde maliyetlerle baş edemediği için ineklerini kesime gönderen üreticilerin sayısı hızla artarken, sanayiciler çiğ sütü belirlenen 14,33-14,87 TL'nin de altında almaya başladı.

Ağustos ayı başında Tarım ve Orman Bakanlığı ile görüşmeler yaptıktan sonra gelişmelere yönelik olumlu beklentiler olduğunu açıklayan Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkan Sencer Solakoğlu sosyal medya hesabından son paylaşımında gıda enflasyonunda düşüş umudu vermedi.

Solakoğlu paylaşımında tüm ülkede şirketlerin süt üreten çiftçilerin fiyatlarını sözleşmelere uymaksızın geri çektiklerini belirterek “Güya üreticiyi temsil etmesi gereken birlikler, kooperatifler boyun eğiyor ve hak aramıyor. Hakkımızı ararsak ya sütümüzü almazlarsa diye üreticiyi ikna etmeye çalışıyorlar. Bu nasıl bir acizlik? Bu nasıl bir kumpas? Ette yaşadığınız fiyat şokunu bir sene sonra tüm gıda ürünlerinde yaşarsanız sakın şaşırmayın” dedi.

Sanayici çiğ sütün litresini 12 TL’den alıyor

TÜSEDAD’ın maliyet hesaplamalarına göre çiğ sütün litresinin 17,54 TL’den satılması gerekirken Ulusal Süt Konseyi tavsiye fiyatı Mayıs 2024’ten bu yana 14,33-14,87 TL aralığında. Ancak son zamanlarda üreticiler sanayicilerin kendilerine 12 TL fiyat verdiğinden yakınıyor.

Oysa Solakoğlu 12 Ağustos’ta X hesabından yaptığı paylaşımda mücadelenin ilk meyvelerini almaya başladıklarını belirterek şunları söylemişti:

Türkiye'nin 'süt sorunu' bir türlü çözülemiyor, üretici ineğini kesime göndermemek için zor direniyorTürkiye’nin ‘süt sorunu’ bir türlü çözülemiyor, üretici ineğini kesime göndermemek için zor direniyor

Babacan: Süt inekleri göz göre göre kıyıma gidiyorBabacan: Süt inekleri göz göre göre kıyıma gidiyor

Küresel gıda fiyatları 5 ay sonra düştü, bizde 47 aydır kesintisiz artıyorKüresel gıda fiyatları 5 ay sonra düştü, bizde 47 aydır kesintisiz artıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.