Sezon açıldı, turizmde iş ilanları yüzde 52 arttı

2024’ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre ilan sayıları en çok artan sektörler turizm, sağlık ve finans şeklinde sıralandı. Kariyer.net CEO’su Fatih Uysal ilk çeyrekte turizm ilanlarının yüzde 52 arttığını söyledi.

Ekonomi 3 Mayıs 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Turizm sektöründe en çok iş ilanı açılan pozisyon grupları ise sırasıyla resepsiyon hizmetleri, misafir ilişkileri ve kat hizmetleri.

Havaların ısınmasıyla birlikte bu yıl 60 milyon turist ve 60 milyar dolarlık hedef koyan turizm sektöründe iş ilanları artmaya başladı. Dünya Seyahat Pazarı’nın (WTM) ekonomi şirketi Turizm Ekonomisi ile yayınladığı Küresel Seyahat Raporu’na göre Türkiye’nin 2024 yılında Avrupa’da en çok ziyaret edilen ikinci ülke olarak Fransa’yı geçeceği tahmin ediliyor. Bütün bu beklentiler paralelinde turizm sektöründeki hareketlenme ilanlara da yansıdı.

Kariyer.net verilerine göre 2024’ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52 ile ilan sayısını en çok artıran sektör turizm oldu. Turizm sektörünü yüzde 16 ile sağlık, yüzde 8 ile finans-ekonomi, yüzde 7 ile perakende ve yüzde 4 ile danışmanlık takip etti. Turizm sektöründe en çok iş ilanı açılan pozisyon grupları ise sırasıyla resepsiyon hizmetleri, misafir ilişkileri ve kat hizmetleri oldu. Turizm pozisyonları için en fazla ilan yayınlayan iller İstanbul, Antalya ve Muğla şeklinde sıralandı.

İlk çeyrekte pek çok sektörün iş ilanlarında da artış oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre en fazla iş ilanı yayınlanan sektörler değişmedi. Sırasıyla yapı, üretim ve bilişim ilk üçte yer aldı. Yayınlanan yeni ilan sayısına göre en çok ilan alan sektörler ise sırasıyla sağlık, turizm, gıda, elektrik/elektronik, maden ve metal sanayii şeklinde gerçekleşti. Yapı sektöründe en çok ilan açılan pozisyon grupları mimarlık, inşaat ve şantiye olurken en çok ilan açılan iller İstanbul, Ankara ve İzmir şeklinde sıralandı.

Tıp ve sağlık pozisyon grubunda çalışan arayışı arttı

Yılın ilk çeyreğinde yeni ilan sayısına göre en çok ilan yayınlanan pozisyon gruplarında ilk sırada satış yer aldı. Onu sırasıyla finans, hizmet, perakende, tıp-sağlık ve insan kaynakları takip etti. Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında ilan sayıları en çok artan ilk üç pozisyon grubu ise sırasıyla tıp/sağlık (yüzde 28), perakende (yüzde 25) ve depolama-dağıtım (yüzde 19) şeklinde oldu.

Bu yıl iş arayanlar en çok ilgiyi telekomünikasyon sektörüne gösterdi. İlan başı başvuru sayıları geçen sene aynı döneme göre artan sektörler arasında ilk sırada yer alan telekomünikasyon sektörünü havacılık ve yapı izledi. İlk çeyrekte ilan başı başvuru sayısı en yüksek olan sektörler ise sırasıyla finans/ekonomi, havacılık, medya ve perakende olarak öne çıktı.

‘Turizmdeki hareketlilik umut verici’

Kariyer.net CEO’su Fatih Uysal istihdam piyasasındaki hareketliliğin ilerleyen süreç için olumlu sinyaller verdiğini belirtti. Fatih Uysal piyasadaki belirsizliğin seçimin ardından bir miktar azaldığını, işverenler ile adayların önümüzdeki günlerde daha hareketli olmasını beklediklerini ifade etti. Turizm sektörüne ayrı bir parantez açan Uysal “2024’ün ilk 3 ayını geride bırakırken turizm sektörü iş ilanlarında gördüğümüz yüzde 52 oranındaki artış dikkat çekici. Turizmdeki hareketlilik, sektörün 2024 hedefleri açısından oldukça umut verici” şeklinde konuştu. İlk çeyrek verilerini değerlendirirken Uysal yapı ve bilişim sektörlerinin de altını çizdi. Uysal “Yapı ve bilişim sektörlerindeki ilan sayılarının ilk sıralardaki yerini koruması, bu alanlardaki yetenek arayışının sürekliliğini de ortaya koyuyor” dedi.

Yapay zeka içerikli iş ilanları 2 yılda üçe katlandıYapay zeka içerikli iş ilanları 2 yılda üçe katlandı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.