Antalya’ya ‘kontrolsüz turizm’ uyarısı

İspanya'nın Kanarya Adaları’ndaki kontrolsüz turizm eylemleri devam ederken yabancılara yönelik bir dizi yasak kararı alındı. Benzer sürecin bu yıl 17 milyonun üzerinde turist bekleyen Antalya'da da yaşanabileceği uyarısı yapıldı.

Ekonomi 27 Nisan 2024
Yılda yaklaşık 16 milyon turisti ağırlayan Antalya'nın daha fazla yoğunluğu kaldırıp kaldıramayacağı tartışılıyor.

Geçen yıl 16 milyonu aşkın turistle rekor kıran Antalya’da bu yıl sayının aşılması beklenirken, turizmcilerden şehrin bu yoğunluğu kaldıramayacağı uyarısı geldi. Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, İspanya’nın 2,2 milyon nüfuslu Kanarya Adaları’nda turist yoğunluğu nedeniyle 16 Nisan’dan bu yana süren açlık grevi ve protestolara dikkati çekerek, 2,5 milyon nüfuslu Antalya’da 16 milyon turistin sorunsuz ağırlandığını ancak bu yönde tedbirlerin şimdiden alınması gerektiğini kaydetti.

İspanya’nın güney doğusundaki Kanarya Adaları’nda meydanlara inen İspanyollar hayat pahalılığına, konut sorununa ve kira artışına sebep olduğu gerekçesiyle “kontrolsüz turizme” karşı gösteri yaptı.

İspanya’nın 8 adadan oluşan Kanarya Adaları’ndaki yoğun turist faaliyeti nedeniyle başlatılan açlık grevi, kitle turizminin yapıldığı ve benzer sorunların yaşanabileceği gerekçesiyle Antalya’nın da dikkatini çekti. Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Kanarya Adaları’nda 55 bin kişinin geçen cumartesi günü sokağa dökülüp “Tourist go home” diye protestoda bulunduğunu, 6 kişinin de 16 Nisan’dan bu yana “Canarias se agota: Kanaryalara artık yetti” sloganıyla açlık grevini sürdürdüğünü dile getirdi.

Kanarya Adaları halkı, bölgede yeni konaklama merkezleri yapılmamasını, tatil için kısa süreli ev kiralamaya düzenleme getirilmesini, yabancılara ev satışının sınırlandırılmasını ve turistlere çevre vergisi getirilmesini istedi.

Eylemlerin turizme değil, kontrolsüz turizme karşı olduğunu belirten Yavuz “İspanya’da gittikçe artan turist yoğunluğu son yıllarda adalardaki halkın yaşamını olumsuz etkilemeye başlamış, buna tepkiler küçük çaplı eylemlerle kendini göstermişti. Pandemi öncesi halk siyah bayraklarla balkonlardan ‘Turist istemiyoruz’ eylemlerini aralıksız sürdürmüştü. Pandemide konu bir süreliğine rafa kalktı. Ancak 2022’den itibaren giderek artan yoğunluk ve turizmin kontrolden çıkması, küçük serzenişleri, büyük isyanlara dönüştürdü” dedi.

Bu yıl yeni rekor bekleniyor

Geçen yıl 16 milyonu aşkın kişiyle tüm zamanların en yüksek ziyaretçi sayısına ulaşılan Antalya’da, bu sene yeni rekor beklentisi hakim. “Ölü sezon” olarak nitelendirilen kış dönemini geçen yıla göre daha yoğun geçiren kentte, yaz için rezervasyonlar artış gösterdi. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kavaloğlu rakamların yüz güldürücü olduğunu belirterek “Antalya’ya bu yıl gelen turist sayısı 1 milyon 750 bini geçti. Bu da geçen yıla göre yüzde 20’lik artışa tekabül ediyor. Olumlu bir başlangıç diyebiliriz. Bu yıl da rekor bekliyoruz. Amacımız 17 milyon kişiyi geçmek” dedi.

Sektör olarak Türkiye ve Antalya’ya gelen misafirlerin ülkelerine mutlu ve memnun dönmelerini istediklerini dile getiren Kavaloğlu, her geçen yıl artan turist sayısının bunu kanıtlar nitelikte olduğunu vurguladı. Türkiye ve Antalya’nın dünya turizminde önemli potansiyele sahip olduğunun altını çizen Kavaloğlu, sektör paydaşlarının da bu bilinçle çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. Özellikle turizmi çeşitlendirmeye yönelik önemli adımlar attıklarını anlatan Kavaloğlu, şöyle konuştu:

“Spor, golf, toplantı, seminer, kongre turizmi konusunda Antalya çok ön planda. Bunları daha fazla geliştirmeye, kış sezonunda daha fazla otelin açık kalmasını sağlamaya çalışıyoruz. Turizmi çeşitlendirerek bu konuda belli bir yere kadar geldik ama bizim için yeterli değil. Kış aylarında turizmin gelişmesi ve çeşitlendirilmesi için çok ciddi çaba göstermemiz gerekiyor. İlk defa bu yıl uzun süre fazla otel açık kaldı. Antalya’da, Alanya’dan Kaş’a kadar oteller açık kalabiliyorsa doğru iş yapıyoruz demektir.”

Futbol takımlarından pozitif katkı

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Hakan Saatçioğlu da kış sezonunda özellikle futbolda önemli ölçüde takım ağırladıklarını söyledi. Kentte 200’den fazla nizami futbol sahası bulunduğuna dikkati çeken Saatçioğlu, kamp döneminde yurt içi ve dışından yaklaşık 1400 futbol takımını konuk ettiklerini bildirdi. Saatçioğlu, “Bu yıl 2023’e göre iyi bir sezon geçiriyoruz. Almanya, Rusya, Gürcistan, Danimarka ve Polonya’dan ciddi sayıda futbol takımı ağırladık” diye konuştu.

Turizmciler bu yıl bayram üstüne bayram yapacakTurizmciler bu yıl bayram üstüne bayram yapacak

Bayram Antalya'da turizmi daha da hareketlendirdi, yüzde 100 doluluklar bekleniyorBayram Antalya’da turizmi daha da hareketlendirdi, yüzde 100 doluluklar bekleniyor

Venedik'e giriş ücretli, kent sakinleri tepkili: Ortalığı tema parkına çevirdiniz!Venedik’e giriş ücretli, kent sakinleri tepkili: Ortalığı tema parkına çevirdiniz!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.