Kamuda tasarruf başlıyor; yatırımlar da duracak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kamuda tasarruf tedbirlerinin sıkı şekilde takip edildiğini söyledi. Şimşek 'Kamu kurumlarına bir kuruş bütçe dışı ödenek verilmeyecek. Kimse bütçesinin sınırları dışına çıkamayacak' dedi.

Ekonomi 9 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Şimşek seçim sonrası AKP'li kurmaylarla yaptığı toplantıda Türkiye gazetesine göre emeklilerin durumunu iyileştirici düzenleme yapılması durumunda Türkiye'nin dışarıdan yüzde 50 faizle borçlanması gerekeceğini söylemiş.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) 31 Mart yerel seçimlerini kaybetmesinin en önemli etkenleri arasında gösterilen emek zamları ve hayat pahalılığı konusunda kısa süre önce bazı AK Parti kurmayları ve bakanlarla toplanan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in emeklileri rahatlatıcı bir düzenleme yapılamamasının nedenlerine ilişkin bilgi verdiği öğrenildi. Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre Şimşek toplantıda “Bunun için Türkiye’nin yurtdışından yüzde 50’den fazla faizle borçlanması gerekecekti. Böyle yaparsak gelecek nesilleri de ipotek altına alacaktık. Buna izin veremezdik” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek toplantıya katılanlara kamuda uyguladıkları tasarruf tedbirlerine ilişkin ise şu bilgileri verdi:

“Bir kuruş bütçe dışı ödenek verilmiyor, verilmeyecek. Her kurum ve bakanlıklar ile belediyeler bütçelerinde öngörülen sınırların dışına çıkamayacak. Kimse ek ödenek için bana gelmesin.

-Fiziki gerçekleşmesi yüzde 60-70’in üstündeki yatırımlara ödenek verilecek. Bunun dışında, örneğin fiziki gerçekleşmesi yüzde 20 olmuşsa, bu türdeki yatırımların ödenekleri yıllara yayılacak. Dört kilometrelik bir tünel yatırımının fiziki gerçekleşmesi 500 metre ise bu konuda acele edilmeyecek. Ancak tarımsal üretim, nitelikli yatırımlar, sulama ve baraj gibi yatırımlar öncelikli olacak. Tarımsal desteklerden kesinti yapılmayacak. Kamu yatırım programında rasyonelleştirme çalışmaları yapıldı, kısa sürede tamamlanarak ekonomik ve sosyal fayda üretecek yatırımlar önceliklendirildi.

Yeni bina alımı yasak

-Yeni kamu binası alımına kesinlikle izin verilmeyecek. Tam tersine kamu binası giderleri konusunda tasarruf yapılacak. Bu konuda gelecek ödenek talepleri reddedilecek. Örneğin bakanlığımıza bağlı bir birimin binasıyla ilgili sorun çıktı, yeni bina almadık veya kiralamadık. O binadaki personeli bakanlığımızın binasına taşıdık. Üç kişi oturan personel odalarına masa sandalye koyduk, beş-altıya çıkardık. Bu nedenle tüm kamu kurumları ellerindeki bina imkânına göre planlama yapacak.

Araç konusunda çok titiziz

-Kamudaki servis hizmetine sınırlama getirilecek. Zorunlu olmayan servis hizmetleri son buluyor. Kamuda araç tasarrufu en çok önem verdiğimiz konulardan biri. Bu nedenle, zaten bir süredir araç tasarrufu konusunda dikkat ediyoruz. Kiralama veya yeni araç alımında çok katı kurallar var. Yeni araç alınmasına yönelik talepler geldiğinde, titiz bir inceleme yapılıyor. Öncelikle ‘elinizdeki mevcut araçları satın, yerine o zaman yenisini alın’ diyoruz. Yenisi alınacaksa da TOGG almalarını söylüyoruz.

Seminer adı altında tatil yok

-Yurtdışı ve yurtiçi toplantılar, eğitim seminerleri veya konferanslar gibi talepler olduğunda her kurum kendi binası içinde kendi bulunduğu yerde bunları yapacak. Yurt dışındaki bir toplantıya katılım zorunlu ise personel sınırı olacak. Örneğin Ankara’daki bir kamu kurumu Antalya’da beş yıldızlı otele para verip eğitim semineri düzenleyemeyecek. Ankara’da bunu kendi imkânlarıyla yapacak. Ayrıca kırtasiye, temsil-ağırlama giderleri sıkı bir şekilde kontrol ediliyor.

İhale Yasası değişecek

-Kamu İhale Yasası değişiyor. Kamu ihale mevzuatı uluslararası norm ve standartlara uyumlu olacak şekilde güncellenecek. Kamu alımlarında harcamalar tasarruf odaklı olacak. Kamu alımlarında zararın önlenmesi için her türlü adım atılacak.”

CHP'nin seçim kazanma sırlarından biri: Facebook'a milyonlar akıttı, emeklilere hitap ettiCHP’nin seçim kazanma sırlarından biri: Facebook’a milyonlar akıttı, emeklilere hitap etti

Emeklilere promosyonda bankalar arası yarış: Kim ne kadar veriyor?Emeklilere promosyonda bankalar arası yarış: Kim ne kadar veriyor?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.