Bakan Şimşek iddialı: ‘CDS seneye 100’e inecek’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Türkiye’nin risk priminin gerilediğini ancak 'rehavete kapılmayacaklarını' belirterek halen 250 civarında olan CDS'in gelecek yıl 100’lü seviyelere ineceğini söyledi.

Ekonomi 6 Haziran 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Şimşek, ekonomik programda dezenflasyon aşamasına gelindiğini, piyasa beklentilerinin biraz gecikmeyle hedefe yaklaştığını belirtti.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından düzenlenen YASED Küresel Yatırım Günleri toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Türkiye’nin kırılganlıklarının azaldığını belirterek “Kaygılanmanıza gerek yok. Türkiye doğru yolda ve hızla ilerliyor” dedi. Şimşek risk priminin gelecek yıl 100’lü seviyelere ineceğini söyledi.

Mehmet Şimşek toplantıda yaptığı konuşmada yapısal reform programının ekonomik tarafta beşeri sermaye, yatırım ortamı, sermaye piyasaları, kamu maliyesi yönünden planlandığını, siyasal tarafta ise hukuk devleti, siyasi istikrar, kurumsal kapasite, hesap verilebilirlik ve kaliteli regülasyon tarafından planlandığını söyledi. Şimşek ekonomik programda dezenflasyon aşamasına gelindiğini, piyasa beklentilerinin biraz gecikmeyle hedefe yaklaştığını belirterek “Program çalışıyor, hem de saat gibi” dedi. Türkiye’nin risk priminin gerilediğini ancak “rehavete kapılmayacaklarını” söyleyen Şimşek halen 250 civarında olan CDS’in gelecek yıl 100’lü seviyelere ineceğini söyledi.

‘İki ayda eşi benzeri görülmemiş bir rezerv artışı var’

Şimşek kur korumalı mevduatın dengeleri bozmadan çözülmekte olduğunu, swap hariç rezervlerin artıya geçtiğini ve Türkiye’ye seçimlerden sonra giren yabancı sermaye miktarının 69 milyar dolar olduğunu belirtti. Şimşek “İki ayda eşi benzeri görülmemiş bir rezerv artışı var. Swap hariç rezervde de dün itibariyle ciddi bir fazlaya geçtik. Özetle Türkiye’nin kırılganlıkları azaldı. Kaygılanmanıza gerek yok. Yine esas merkezlerinize ulaşın ve deyin ki Türkiye doğru yolda ve hızla ilerliyor” dedi.

Cevdet Yılmaz: Türkiye’ye yatırım yapan kazanır 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz eylül ayında uzun süredir toplanmayan uluslararası yatırımcılara yönelik yatırım danışma toplantısının yapılacağını söyledi. Ekonomik programın ve siyasi istikrarın Türkiye’nin ana unsurlarından olduğunu ifade eden Yılmaz “Türkiye’ye yatırım yapan kazanır, Türkiye’ye kazandırır” dedi. Yeni bir yabancı yatırım stratejisi hazırlığı içinde olduklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz şöyle konuştu:

“Yeni Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisini de yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız. Stratejinin odak noktası, yüksek katma değerli, sürdürülebilir, dijital dönüşümü destekleyen, yüksek teknolojiye dayalı ve kaliteli istihdam sağlayan yatırımları ülkemize daha fazla çekmek olacak. Ülkemizin küresel sermaye pastasından aldığı payı 2028 yılı itibarıyla yüzde 1.5 düzeyine çıkarmak istiyoruz.”

Rezerv iyileştikçe yabancı daha rahat gelmeye başladıRezerv iyileştikçe yabancı daha rahat gelmeye başladı

Yabancı TL'ye dönmek için kuyruğa girdi, Türkiye'ye dolar yağıyorYabancı TL’ye dönmek için kuyruğa girdi, Türkiye’ye dolar yağıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.