Şimşek işe yabancı yatırımcıya söz vererek başladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter hesabından yaptığı İngilizce paylaşımda yabancı yatırımcılara ekibi güçlendirme ve güvenilir bir program tasarlama mesajı verirken, Türkçe tweet'inde ise halktan sabır ve zaman istedi.

Ekonomi 8 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Çiçeği burnunda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten Türk Lirası’nın yabancı para birimlerine karşı yüzde 7,7’den fazla değer kaybettiği günün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım geldi. Şimşek, Twitter paylaşımında bugüne kadar hiç görülmemiş bir şekilde İngilizce olarak yabancı yatırımcılara seslendi.

Şimşek doların ipini saldı, kiriş kırıldıŞimşek doların ipini saldı, kiriş kırıldı

‘İlkelerimiz şeffaflık, tutarlılık ve hesap verebilirlik olacak’

Yeni ekonomi modeline ilişkin ayrıntı veren Şimşek, paylaşımında şunları söyledi :

-5 yıllık bir aradan sonra, Hazine ve Maliye Bakanı olarak yemin ederek ayrı bir onur ve ayrıcalığa sahip oldum. Bu sıfatla halkımıza hizmet etme sorumluluğunu bana emanet eden Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a minnettarım.

-Daha müreffeh ve dirençli bir Türkiye yaratmak için yol gösterici ilkelerimiz şeffaflık, tutarlılık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik olacaktır.

-Yerel ve uluslararası zorluklar arasında yol alırken, öngörülebilirliği artırmak için kurallara dayalı politika oluşturma taahhüdümüzü teyit ediyoruz.

-Kısa yollar veya hızlı düzeltmeler olmasa da, deneyimimizin, bilgimizin ve özverimizin önümüzdeki potansiyel engellerin üstesinden gelmemize yardımcı olacağından emin olabilirsiniz. Acil önceliğimiz, ekibimizi güçlendirmek ve güvenilir bir program tasarlamaktır.

‘Biraz sabır ve zamana ihtiyacımız var, hiçbir dedikoduya itibar etmeyiniz’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter hesabından Türkçe olarak yaptığı paylaşımda da vatandaşlara “sabır” mesajı verdi. Şimşek, şunları diye getirdi:

“Bugün TBMM Genel Kurulu’nda yemin ederek görevimize başlamış bulunmaktayız, Allah utandırmasın. Hükümetimizin üstesinden gelemeyeceği hiçbir sorun yoktur. Plan ve program dahilinde, belirlediğimiz ilkeler çerçevesinde emin adımlarla çıktığımız bu yolda hedeflerimize inşallah herkesin desteğini alarak ulaşacağız. Ancak biraz sabır ve zamana ihtiyacımız var. Bu çerçevede sevgili vatandaşlarımızdan özellikle bir istirhamım var; uygulama ve politikalarımıza ilişkin lütfen benden duymadığınız hiçbir habere ve dolaşıma sokulan hiçbir dedikoduya itibar etmeyiniz.”

İki mesaj arasında fark var

Mehmet Şimşek’in İngilizce ve Türkçe mesajları arasındaki farklılık dikkat çekti. Şimşek İngilizce mesajında yabancı yatırımcıların önem verdiği şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve devir teslim töreninde bahsetmediği için eleştirildiği hesap verebilirliği vurgularken, Türkçe mesajında bunları pas geçti. Şimşek İngilizce tweet’inde yer verdiği “bir kısım zorluklardan, hızlı ve kestirme çözümler olmadığından, öngörülebilirlikten ve inanılır bir program tasarlama önceliğine” Türkçe tweet’inde herhalde halkı korkutmamak için yer vermedi.

Dolar nereye kadar yükselir?Dolar nereye kadar yükselir?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.