Geçen yıl 148 ton altın alarak dünya şampiyonu olan TCMB, 3 ayda 132 ton sattı
Yeni düzenlemeye göre, yurt içi tüm bankalardan nakdi ve gayri nakdi toplam kredi bakiyesi 5 milyon TL ve üzerinde olan şirketler döviz pozisyonlarını Sistemik Risk Veri Takip Sistemi üzerinden aylık olarak Merkez Bankası'na raporlayacak.
Ekonomi yönetiminin döviz kurlarındaki artışı önlemek için hayata geçirdiği regülasyonlara bir yenisi daha eklendi. Buna göre bankalar, raporlama standartları kapsamında 5 milyon TL ve üzerinde kredi bakiyesi olan tüzel müşterilerinin döviz pozisyon raporlarını Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Sistemik Risk Veri Takip Sistemi’ne iletmelerini isteyecek.
Bankalardan edinilen bilgiye göre, 2018 yılında TCMB bünyesinde reel sektörün döviz pozisyonunu etkileyen işlemlerini izlemek amacıyla kurulan Sistemik Risk Veri Takip Sistemi’nin kapsamı genişletildi. Yeni düzenlemeye göre yurt içi tüm bankalardan nakdi ve gayri nakdi toplam kredi bakiyesi 5 milyon TL ve üzerinde olan şirketler döviz pozisyonlarını Sistemik Risk Veri Takip Sistemi üzerinden aylık frekansta Merkez Bankası’na raporlayacak. Böylece, reel sektörün yabancı para pozisyonu analizlerine yönelik kullanılabilir veri seti genişleyecek.
Bankalar, kapsama giren tüzel kişi müşterilerine takip eden ayın ilk 10 iş günü içerisinde Sistemik Risk Veri Takip Sistemi raporlama ekranı (https://tcmbveri.gov.tr/) üzerinde yer alan “Özet Döviz Pozisyon Raporu” linkinden raporlarını bildirmeleri gerektiğini tebliğ edecek ve bunu takip edecek. Bu kapsamda ilk raporlama, nisan ayının ilk 10 iş günü içerisinde gerçekleştirilecek.
Halihazırda Sistemik Risk Veri Takip Sistemi kapsamında, 15 milyon dolar ve üzerinde yabancı para cinsinden kredi riski bulunan yaklaşık 2 bin kurumsal firma, para birimi bazında ve çeşitli vadelerde varlık ve yükümlülük kalemlerini aylık frekansta raporlamaktaydı.
Döviz talebini azaltmak için TCMB’den bankalara yeni talimat: Doları pahalı satın! – 10Haber
Merkez Bankası’ndan şirketlere döviz bozdurmaya bir teşvik daha – 10Haber