‘Şok terapisi’ de Arjantin’e yaramadı, enflasyon yüzde 160’a fırladı

Para birimini yüzde 54 devalüe ederek 'şok terapisi'ne başlayan Milei başkanlığındaki yeni iktidar ilk adımında başarısız oldu. Arjantin'de kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 143'ten yüzde 160'ın üzerine çıktı. 

Ekonomi 14 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Venezuela ve Lübnan'ın ardından dünyada enflasyonun en yüksek olduğu üçüncü ülke olan Arjantin'in işi zor görünüyor.

“Deli” lakaplı sağ popülist Javier Milei’nin göreve gelir gelmez devalüasyon yaptığı Arjantin’de son enflasyon verileri yeni iktidarın işinin kolay olmayacağına işaret etti. Ülkede yıllık enflasyon kasım ayında yıllık yüzde 160,90’a, aylık yüzde 12,80’e yükseldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 156,30, aylığın ise yüzde 11,40 olmasıydı. Ekim ayında ülkede yıllık enflasyon yüzde 142,70 olmuştu. Arjantin’de yeni iktidar göreve gelir gelmez para biriminde devalüasyon kararı alarak şok terapisine başlamıştı.

Ağla Arjantin ağla: Yüzde 54 devalüasyonAğla Arjantin ağla: Yüzde 54 devalüasyon

Arjantin’in yeni Ekonomi Bakanı Luis Caputo salı günü yaptığı açıklamada ülkenin on yıllardır yaşadığı en ağır ekonomik krizi aşmak için pesonun değerini yüzde 54 düşürerek dolar karşısında 365’ten 800’e indireceklerini, enerji sübvansiyonlarını keseceklerini ve kamu ihalelerini iptal edeceklerini açıklamıştı.

Caputo yeni Cumhurbaşkanı Javier Milei’nin pazar günü göreve gelmesinin ardından önlem paketini açıklarken planın kısa vadede sancılı olacağını, fakat mali açığı azaltmak ve üç haneli enflasyonu düşürmek için gerekli olduğunu söylemişti.

Ülkedeki derin bütçe açığının gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 5,5’ine denk geldiğini belirten Caputo bununla mücadele etmek gerektiğini, son 123 yılın 113’ünde bütçe açığı veren Arjantin’de ekonomik sıkıntıların nedeninin bu olduğunu söylemişti. Ülkenin Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) aldığı 44 milyar dolarlık bir kredi borcu da var.

“Kararlı adımları memnuniyetle karşılıyorum” diyen IMF Başkanı Kristalina Georgieva bunu “istikrarı yeniden oluşturma ve ülkenin ekonomik potansiyelini yeniden inşa etme yolunda önemli bir adım” olarak nitelendirdi.

Milei bir sözünden daha döndü

Bu arada seçim kampanyasında merkez bankası kapatacağını açıklayan ancak seçilince çark eden Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei “Komünistlerle ilişkileri geliştirmeyeceğim” sözünden de döndü. Çin Devlet Başkanı Şi Cingping’e mektup yazan Milei, Çin’le kredi takas (swap) anlaşması talep etti.

Milei’nin “komünist ülkelerle bağların sonlandırılacağı” vaadi de dahil olmak üzere kampanya vaatlerinin çoğu ortadan kalktı. Başkanın, Arjantin’e son yıllarda en çok borç veren ülkelerden biri olan Çin ile ilişkileri düzeltmeye çalışması yalnızca 24 saat sürdü.

Asya devinden bir heyeti hükümet merkezi Casa Rosada’da pazartesi günü kabul eden Milei bir gün sonra Çin cumhurbaşkanı Şi Cinping’e 5 milyar dolarlık SWAP anlaşmasının yenilenmesini talep eden bir mektup gönderdi. Ağustos ayında “Komünistlerle ilişkileri geliştirmeyeceğim” diyen Milei böylece göreve gelişinin ilk gününde sözünden dönmüş oldu.

'Deli' Milei Arjantin ekonomisini bataktan kurtarabilecek mi?‘Deli’ Milei Arjantin ekonomisini bataktan kurtarabilecek mi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.