SPK’den borsa yatırımcılarına Çaycı Hüseyin’li ‘uyarı’ filmi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), vatandaşların kulaktan dolma tüyo, duyum ve söylentilerle borsaya yatırım yapmalarının önüne geçmek için kamu spotu ve reklam filmi hazırladı. Filmde borsa tüyosu veren Çaycı Hüseyin'in fiyaskosu anlatılıyor.

Ekonomi 25 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Son dönemde yabancı yatırımcıların gelmesiyle birlikte yeniden yükselişe geçen borsa, manipülatör ve spekülatörlerin de oyun alanına dönüşme potansiyeli taşıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in geçen hafta Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte okullarda “finansal okuryazarlık” dersi okutulması için çalışma yaptığını açıkladığı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yatırımlarını borsada değerlendirenlerin finansal okuryazarlık bilincini yükseltmek için kamu spotu ve film hazırladı. Başrolünde kamuoyunda “Çaycı Hüseyin” olarak bilinen Alpaslan Özmol’un oynadığı filmde borsaya yatırım yapmayı düşünen vatandaşların kulaktan dolma tüyo, duyum ve söylentilere karşı dikkatli olması gerektiği vurgulanıyor.

SPK’den yapılan açıklamada, kamu spotunun, 2008 yılında yaşanan küresel finansal krizden bu yana finansal bilginin edinilmesinde doğru kanalların kullanılmasının ne kadar önemli olduğunu göstermek amacıyla hazırlandığı belirtildi. Açıklamada, “Finansal teknolojideki hızlı değişim ve dönüşüm, yeni finansal enstrümanların dolaşıma katılması dolayısıyla çok fazla alternatif aracın geliştiği bir ülke konumunda olmamız, ponzi sistemi gibi hususlar da finansal bilginin ve bu konuda alınması gereken tedbirlerin önemini artırmıştır” denildi.  Böylesi bir ortamda finansal okuryazarlık bilincini yükseltmenin temel politika hedeflerinden biri haline geldiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Kurulumuz tarafından hazırlanan kamu spotunda ‘Tüyo, duyum ve söylenti ile yatırım yapanlar kaybetmeye mahkumdur. Bilgiye ve araştırmaya dayalı bilinçli yatırımlar ancak tasarruf sahiplerine kazandıracaktır’ mesajı verilmek istenmiştir.”

3 şirketin ilk halka arzına onay

Bu arada SPK, Horoz Lojistik Kargo Hizmetleri ve Ticaret AŞ’nin pay başına 55 liradan, Yiğit Akü Malzemeleri Nakliyat Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ’nin pay başına 34,68 liradan ve Altınkılıç Gıda ve Süt Sanayi Ticaret AŞ’nin 22,98 liradan ilk halka arzına onayladı.

Jantsa Jant Sanayi ve Ticaret AŞ’nin 611 milyon 755 bin lira tutarındaki bedelsiz pay ihracına onay veren Kurul, Eko Faktoring AŞ’nin 175 milyon lira, Yapı Kredi Faktoring AŞ’nin 2 milyar lira, QNB Finans Finansal Kiralama AŞ’nin 1 milyar lira, Trive Yatırım Menkul Değerler AŞ’nin 490 milyon lira, Destek Yatırım Bankası AŞ’nin 20 milyon dolar, Hasçelik Sanayi ve Ticaret AŞ’nin 50 milyon dolar, Türkiye Garanti Bankası AŞ’nin 6 milyar dolar tutarındaki borçlanma aracı ihracı başvurularına da onay verdi.

Şimşek: Borsa oyun alanı değil, okullara finansal okuryazarlık dersi koyacağızŞimşek: Borsa oyun alanı değil, okullara finansal okuryazarlık dersi koyacağız

Bakan Şimşek: Finansal okuryazarlıkla sürü psikolojisiyle riskli yatırımı engelleyeceğizBakan Şimşek: Finansal okuryazarlıkla sürü psikolojisiyle riskli yatırımı engelleyeceğiz

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.