Staja para istenince emlakçılıkta mesleki deneyim şartı kaldırıldı

Ticaret Bakanlığı Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliği’nde değişiklik yaparak emlakçılık için gerekli meslek denetim şartını yıl sonuna kaldırdı. Sektöre göre bazı emlak firmaları staj belgesi için para istediği için bu düzenlemeye gidildi.

Ekonomi 15 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Yetki belgesi almak isteyen emlakçılar için 31 Aralık'a kadar mesleki deneyim şartı kaldırıldı.

Yetki belgesi almak isteyen emlakçılar için 31 Aralık’a kadar mesleki deneyim şartı kaldırıldı. Düzenleme mesleki deneyim yapılacak işletme bulunamadığı için emlak işletmeleri aleyhine sonuçlar doğuran kayıt dışılığın ve haksız rekabetin yarattığı olumsuzlukların önüne geçilmesi amacıyla yapıldı. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de dün yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlık söz konusu süreyi 6 aya kadar uzatmaya yetkili olacak. 2018 yılından bu yana yürürlükte Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliği gereği yetki belgesi almak isteyenlerin eğer ön lisans, lisans ve lisansüstü mezunuysa en az altı ay, bunların dışında kalanların ise en az on iki ay emlak danışmanlığı için staj yapması gerekiyor.
Yapılan düzenleme ile değişikliğin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle taşınmaz ticaretine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunan işletme ve sözleşmeli işletmelerce 31 Aralık’a kadar yapılan yetki belgesi başvurularında mesleki deneyim şartı aranmayacak.

Mesleki deneyim yapılacak işletme bulunamıyor

Bakanlıktan yapılan açıklamada “Yönetmelikle taşınmaz ticaretinin Bakanlık tarafından yetki belgesi alan işletmeler tarafından yapılması öngörüldü ancak taşınmaz ticaretiyle iştigal eden emlak işletmelerinin, yetki belgesi alınması için gerekli diğer tüm şartları haiz olmalarına rağmen mesleki deneyim şartını sağlayamamaları nedeniyle yetki belgesi temininde problem yaşadıkları anlaşıldı. Bu kapsamda, yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılması ve sektör beklentilerinin karşılanması amacıyla yönetmelik değişikliği ihtiyacı ortaya çıktı” dendi.
Mevzuat değişikliğinin, hem mesleki deneyim şartının karşılanabileceği emlak işletmesi bulma konusunda yaşanan zorluklar hem de mesleki deneyim şartının sektöre kattığı nitelikli iş gücüyle hizmet kalitesi hususları göz önünde bulundurularak, bir defaya mahsus mesleki deneyim şartı kaldırıldığı ifade edilerek “Böylece mağduriyet yaşayan sektör temsilcilerine getirilen istisnai bir düzenlemedir”  vurgusu yapıldı.

Düzenlemeyle emlak piyasasında, özellikle yetki belgeli emlak işletmelerinin aleyhine sonuçlar doğuran, kayıt dışılığın ve haksız rekabetin yarattığı olumsuzlukların önüne geçilmesinin hedeflendiği vurgulanan açıklamada “İdari para cezasına maruz kalınmaması için halihazırda yetki belgesiz faaliyet gösteren emlak işletmelerinin söz konusu düzenlemeyle getirilen kolaylıktan faydalanarak en kısa sürede yetki belgesi temin etmeleri azami önem arz ediyor” dendi.

‘Bazı emlak firmaları işi paraya döktü’

Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan ise staj şartının kaldırılmasının doğru olmadığını belirterek “Mevcut uygulama üniversite mezunları için 6 ay, lise mezunlarına ise 1 yıl staj yapma zorunluluğu getiriyor. Ancak ne yazık ki bazı emlak firmaları bu staj belgesini vermek için sigorta ücretinin iki katı kadar ücret alıyor ve kişilere bir gün dahi staj yapma imkanı sunmadan bu belgeyi veriyor. Bu tarz uygulamaların önüne geçmek böyle  geçici olarak deneyim şartı kaldırıldı. Fakat bu şekilde bir yöntem de doğru değil. Böylece bir kapıyı açmayan birisi hemen sektöre girmiş olacak. Yapılması gereken doğru denetim ve doğru yöntem oluşturularak bir staj sürecinden sonra bu işin yapılması” diye konuştu.

Emlakçılara ceza yağıyor ama bataklık kurumadıEmlakçılara ceza yağıyor ama bataklık kurumadı

Emlakta spekülasyona yeni tedbirler yolda: Aynı konut için farklı fiyatlarla ilan verilemeyecekEmlakta spekülasyona yeni tedbirler yolda: Aynı konut için farklı fiyatlarla ilan verilemeyecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.