Süveyş’te trafik durdu, 80 milyar dolarlık kargo yeni rota arıyor

Kızıldeniz'deki gemilere saldırılar nedeniyle 80 milyar dolarlık kargo başka kanallara yönlendirilirken ihracatçılar yeni rota arayışına girdi. Saldırılardan en çok zararı Walmart, Electrolux ve Ikea gibi perakendecilerin göreceği belirtiliyor.

Ekonomi 21 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
İran tarafından desteklenen Husi'ler, İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonu sırasında Hamas'a destek olmak üzere 19 Kasım'dan bu yana Kızıldeniz'de gemilere yönelik saldırıları artırdı.

Yemen merkezli Husi militanlarının dron ve füze saldırıları nedeniyle Avrupa ve Asya arasındaki en hızlı geçiş olan Mısır’ın Süveyş Kanalı’na erişim sağlayan su yolunda en az 80 milyar dolar değerinde kargo başka noktalara yönlendirildi. İhracatçılar oyuncak, giyim eşyası, çay ve otomobil parçalarını perakendecilere ulaştırmak için alternatif hava, kara ve okyanus rotaları bulmaya çalışıyor. İran tarafından desteklenen Husi’ler İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonu sırasında Hamas’a destek olmak üzere 19 Kasım’dan bu yana Kızıldeniz’de gemilere yönelik saldırıları artırdı.

Ikea güvenlik endişeleri nedeniyle nakliye konteynerlerinin Kızıldeniz’den toplu olarak yönlendirilmesi nedeniyle bazı ürünlerde gecikmeler yaşanabileceği uyarısı yaptı. Bir sözcü e-posta yoluyla yaptığı açıklamada “Süveyş Kanalı’ndaki durum gecikmelere yol açacak ve bazı Ikea ürünleri için stok kısıtlamalarına neden olabilir” dedi. Sözcü tedarik zincirinde çalışan personelin güvenliğinin öncelikleri olduğunu ve ürünlerin bulunabilirliğini güvence altına almak için diğer seçenekleri değerlendirdiklerini de sözlerine ekledi. Ikea’nın kendi konteyner gemisi yok, dışarıdan operatörler kullanıyor.

Reuters’ın haberine göre dünyanın en büyük beyaz eşya şirketi İsveçli Electrolux de alternatif rotalar bulmak ve öncelikli teslimatları belirlemek üzere bir görev gücü oluşturduğunu açıkladı.

Dünya ticaretinin yüzde 12’si gerçekleşiyor

Avrupa ve Asya arasındaki en kısa nakliye rotası olan, dünya ticaretinde lojistiğin yüzde 12’sinin gerçekleştiği ve yılda yaklaşık 1 trilyon dolarlık mal ticaretinin yapıldığı bölgede yaşanan gerilimin küresel ticareti de aksatmasından korkuluyor. Krizle birlikte alternatif rota kullanmak isteyen şirketler Ümit Burnu’nu dolaşmak zorunda kalacak. Bu da yaklaşık 10 günlük bir ekstra zaman ve 6 bin kilometre daha fazla yol anlamına geliyor.

Husilerin Kızıldeniz'deki son hedefi Norveç tankeri olduHusilerin Kızıldeniz’deki son hedefi Norveç tankeri oldu

Gemi taşımacılığında maliyet üç kat arttı

Saldırılar Avrupa ve Kuzey Amerika’yı Asya’ya bağlayan Süveyş Kanalı aracılığıyla birbirine bağlayan önemli bir ticaret rotasında aksamalara neden oldu. Şirketlerin ürünlerini okyanus üzerinde diğer ve çoğunlukla daha çok zaman alan rotaları kullanarak taşımak istemesi nedeniyle konteyner gemi kullanılan nakliye maliyetleri bazı durumlarda üç kat arttı. S&P Global tarafından yayımlanan raporda aksamaların uzun sürmesi halinde en büyük zararı Walmart, Electrolux ve Ikea gibi perakendecilere tedarik yapan tüketim ürünleri sektörünün göreceği belirtildi. Almanya’nın önde gelen nakliye şirketi Hellman Worldwide Logistics’in hava taşımacılığından sorumlu operasyon şefi Jan Kleine-Lasthues hızlı hareket eden bazı şirketlerin “intermodal” isimli bir ya da daha fazla taşıma türü içeren bir taşımacılık modeline geçtiğini söyledi.

ABD koalisyon oluşturdu: Kızıldeniz'deki kriz küresel ticaret için ne anlama geliyor?ABD koalisyon oluşturdu: Kızıldeniz’deki kriz küresel ticaret için ne anlama geliyor?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.