Merkez Bankası, TL likiditesini yakından izleyecekmiş

Faiz kararlarının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdüreceğini açıklayan Merkez Bankası, kur farkı ödemeleri nedeniyle finansal sisteme giren TL likiditenin yakından izlendiğini açıkladı.

Ekonomi 30 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
PPK özetlerinde enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığına dikkat çekildi.

Merkez Bankası (TCMB) 500 baz puan faiz artışı kararı aldığı 23 Kasım tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özetlerini yayımladı. Makro ihtiyati çerçevenin sadeleştirilmesi sürecinde önemli bir aşama kaydedildiği belirtilen açıklamada, “Makro ihtiyati çerçevede sadeleşme süreci kapsamında atılan son adımlar ve politika faizindeki artışla birlikte Türk Lirası enstrümanlarına olan talebin artması, kredi ve mevduat faizlerinin birlikte yükselmesi ile parasal aktarım mekanizmasının güçlenmekte olduğu değerlendirilmiştir” denildi.

Özetlerde “Kurul, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir. Bu kararlarla, temel politika aracı olan politika faizi parasal, finansal koşullar ve beklentileri etkilerken, Türk Lirası likiditesindeki aşırılıkların dengelenmesi ve para politikasının etkinliğinin artırılması hedeflenmektedir” ifadelerine yer verildi.

Özette enflasyona ilişkin değerlenmede belirli hizmet sektörü kalemlerinde enflasyonun bir süre daha yüksek seyretme riski bulunduğu belirtilerek, “Dayanıklı mal alt grubunda düşük fiyat artışları veya indirimler dikkat çekerken, hizmet grubu enflasyonunun öngörüldüğü gibi daha katı bir seyir izleyeceği tahmin edilmekte. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını değerlendirmektedir. Fiyatlama davranışındaki gelişmeleri izlemek için takip edilen göstergelerden biri olan tüketici enflasyonu yayılım endeksi fiyatı düşen ürünlerin payının artmasıyla ekim ayında gerilemeye devam etmiştir” denildi.Merkez faizi yüzde 40'a çıkardı, kararlılık mesajı verdiMerkez faizi yüzde 40’a çıkardı, kararlılık mesajı verdi

‘Likidite fazlası yakından izleniyor’

Özetlerde son dönemde dikkat çeken TL likidite fazlasına da vurgu yapıldı. Konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

“Kurul, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir. Bu kararlarla, temel politika aracı olan politika faizi parasal, finansal koşullar ve beklentileri etkilerken, Türk Lirası likiditesindeki aşırılıkların dengelenmesi ve para politikasının etkinliğinin artırılması hedeflenmektedir. Döviz kuru gelişmelerinin etkisiyle kur korumalı mevduat hesaplarının kur farkı ödemeleri nedeniyle finansal sisteme girişi gerçekleşen Türk Lirası likidite yakından izlenmektedir. Mevcut piyasa koşulları ve önümüzdeki döneme ilişkin likidite projeksiyonları dikkate alınarak yapılan etki analizleri çerçevesinde gerekli adımlar atılmaktadır.”

Merkez'in faiz kararı piyasaları dalgalandırdıMerkez’in faiz kararı piyasaları dalgalandırdı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.