Teknoloji devlerinin gözü 100 milyar dolarlık yatırım turuna çıkacak olan OpenAI’da

Apple Intelligence üzerinde ChatGPT üreticisi ile yapılan ortaklığın ardından OpenAI, Microsoft ve Thrive ile birlikte 100 milyar dolarlık finansman turuna hazırlanıyor. Yatırım görüşmelerinde bulunacak şirketler arasında Apple ve Nvidia da var.

Bilim Teknoloji 30 Ağustos 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
OpenAI'a birçok teknoloji devi yatırım yapmaya hazırlanıyor.

OpenAI, 100 milyar dolarlık yatırım turuna hazırlanıyor. Teknoloji devleri Apple ve Nvidia’nın da aralarında bulunduğu birçok şirket OpenAI’a yatırım yapmak için görüşmeler yürütüyor. Halihazırda Microsoft ile sıkı bir ilişki içinde olan OpenAI, birçok teknoloji devini kendine bağlamak istiyor. Apple’ın yatırım yapma amaçları arasında yapay zeka yarışında zemin kazanma çabalarının ayrılmaz bir parçası olan bir ortakla bağlarını güçlendirmek var.

Wall Street Journal gazetesi, girişim sermayesi şirketi Thrive Capital’in toplamda birkaç milyar doları bulacak olan tura liderlik ettiğini ve Apple’ın rakibi Microsoft’un da tura katılmasının beklendiğini yazdı. Apple ya da Microsoft’un bu turda OpenAI’ye ne kadar yatırım yapacağı öğrenilemedi. Bugüne kadar Microsoft, OpenAI’ın birincil stratejik yatırımcısı oldu. Microsoft, 2019’dan bu yana 13 milyar dolar yatırım yaptıktan sonra yapay zeka girişiminin kârının yüzde 49’una sahip oldu.
Apple haziran ayında OpenAI’ı Apple Intelligence’ın ilk resmi ortağı olarak duyurdu. Yeni yapay zeka, geliştirilmiş bir Siri sesli asistan, metin düzeltme ve özel emojiler oluşturma özelliklerine sahip olacak. Apple’ın duyurduğu yeni yapay zeka görevlerinden bazıları Apple’ın kendi yapay zeka teknolojisi tarafından gerçekleştirilecek. Yazılı bir mesaj oluşturmak gibi daha karmaşık yapay zeka görevleri için Apple, OpenAI’ın ChatGPT’sini kullanacak.
Apple’ın OpenAI’ye yatırım yapmak için yaptığı görüşmeler, bu teknolojiye erişimini sürdürme konusundaki kararlılığının altını çiziyor. OpenAI, diğer yapay zeka girişimleri ve büyük teknoloji şirketlerinin yoğun rekabetiyle karşı karşıya ancak ChatGPT pazar lideri olmaya devam ediyor.
Apple, diğer şirketlerle bir araya gelmeyi ve onların üretken yapay zekasını yeni sisteme dahil etmeyi umuyor. Apple’ın yazılım başkanı Craig Federighi, Haziran ayındaki geliştiriciler konferansında “En iyisiyle başlamak istediğimiz için ChatGPT ile yola çıkıyoruz” dedi.
Konferansta Apple, Google’ın üretken yapay zeka modeli Gemini’den potansiyel bir ortak olarak bahsetti. Wal Street Journal’ın daha önce bildirdiğine göre şirket ayrıca Meta’nın yanı sıra yapay zeka girişimleri Anthropic ve Perplexity ile de ortaklık görüşmeleri yaptı. OpenAI’ye yatırım yapmak, Apple’ın diğer yapay zeka şirketleriyle tarafsız ortak olma çabalarını zorlaştırabilir.
Bu hamle, genellikle startup’lara yatırım yapmayan Apple için alışılmadık bir hamle olacak. Apple yıllar içinde, kısmen cihazları için bileşen tedarikini güvence altına almak amacıyla üretim ortaklarına bir dizi yatırım yaptı.
Bir Apple sözcüsü 2017 yılında Japon SoftBank’ın Vision Fund’ına 1 milyar dolar yatırım yaptığını çünkü bu yatırımın “Apple için stratejik olarak önemli olabilecek teknolojilerin geliştirilmesini hızlandıracağını” söyledi. Apple 2016 yılında da Çinli araç çağırma girişimi DiDi Chuxing’e de 1 milyar dolar yatırım yapmıştı. Apple bu anlaşma için motivasyonunu açıklamadı ancak sürüşün geleceği konusunda yoğunlaşan bir savaş var. Bu Apple’ın bu yılın başlarında iptal ettiği kendi elektrikli aracını üretme girişiminin ilk aşamalarındaydı.

Medya devleri OpenAI ile bir bir anlaşıyor: Şeytana ruhunu satmak mı, oyunu kuralına göre oynamak mı? Medya devleri OpenAI ile bir bir anlaşıyor: Şeytana ruhunu satmak mı, oyunu kuralına göre oynamak mı? 

Elon Musk geri adım attı, OpenAI ile hukuk savaşı başlamadan bittiElon Musk geri adım attı, OpenAI ile hukuk savaşı başlamadan bitti

OpenAI kendini aşmaya kararlı: GPT-4'ün yerini alacak bir model geliştiriyorOpenAI kendini aşmaya kararlı: GPT-4’ün yerini alacak bir model geliştiriyor

Elon Musk, OpenAI ile işbirliğine giden Apple'a çok kızdı: Bütün Apple cihazları yasaklayacağımElon Musk, OpenAI ile işbirliğine giden Apple’a çok kızdı: Bütün Apple cihazları yasaklayacağım

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.