Eğer bu rakam doğruysa Türkiye’de büyük bir felaket yaşanıyor

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) adlı sivil toplum örgütü, temmuz ayında en az 214 işçinin hayatını kaybettiğini öne sürdü. Eğer bu rakam doğruysa günde ortalama 7 kişi iş ortamında hayatını kaybediyor. Ölenler sendikalı da değil.

Ekonomi 14 Ağustos 2026

Bir sivil toplum örgütü olan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) öyle bir istatistik açıkladı ki, eğer doğruysa gerçek bir felaketle karşı karşıyayız.

İSİG, temmuz ayına ait verilerine göre en az 214 işçi ‘iş kazası’ deyip geçiştirilen ‘iş cinayetlerinde’ hayatını kaybetti.  Bu, günde ortalama 7 işçinin çalıştığı ortamda hayatını kaybetmesi anlamına geliyor ve çok yüksek bir rakam. İSİG’e göre 2026 yılının ilk yedi ayında iş cinayeti sayısı ocak ayında 155, şubat ayında 129, mart ayında 150, nisan ayında 190, mayıs ayında 213, haziran ayında 228 ve temmuz ayında 214 olmak üzere toplam 1,279’a ulaştı.

İSİG’in rakamlarına göre, yaz sürecine hazırlık kapsamında tarla ve bahçe çalışmalarını sürdüren, hayvanlarının bakımını ve beslenmesini yapan 42 çiftçi, besici ve arıcının hayatını kaybettiği belirtildi. Sektörel olarak ise 73 sanayi, 60 inşaat, 45 tarım ve 36 hizmet sektörü işçisi hayatını kaybetti.

Temmuz ayında dördü tarım, ikisi metal, ikisi inşaat, ikisi konaklama ve biri taşımacılık olmak üzere 12 çocuk işçi; beşi tarım, ikisi konaklama, biri gıda, biri çimento, biri sağlık ve biri belediye olmak üzere en az 11 kadın işçi hayatını kaybetti.

Bu ay hayatını kaybeden işçilerin sadece yüzde 3’ünün sendikalı, kalanının sendikasız olduğu belirtildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.