The Economist’e göre bu yıl ekonomisi parlayan ülke: Yunanistan

The Economist dergisine göre 35 ülke arasında 2023'ü ekonomik olarak en iyi geçiren ülke Yunanistan oldu. Türkiye ve Estonya ise 15'inci sırayı paylaştılar.

Ekonomi 20 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Yunanistan yüzde 3.4 yıllık enflasyon, yüzde 3.3 büyüme ve istihdamda kaydedilir bir artışla 35 ülke arasında birinci oldu.

Londra merkezli The Economist dergisi çekirdek enflasyonun arttığı, enflasyon genişliğinin düştüğü ve borsaların yüzde 20 oranında yükseldiği bir ortamda 35 ülkenin ekonomik performansını inceledi. Dergide küresel resesyon beklentilerine rağmen 2023’ün dünya gelirinin yüzde 3 arttığı ve iş piyasasının beklenenden daha dirençli olduğu bir yıl olduğu vurgulandı.

Bu kriterler doğrultusunda yapılan değerlendirmede Yunanistan bir kez daha öne çıktı. Yunanistan’ın çekirdek enflasyonunda yüzde 3.4’lük artış ve enflasyon genişliğinde yüzde 13.3’lük bir düşüş kaydedilirken gayri safi yurtiçi hasılada (GSYH) yüzde 3.3’lük bir büyüme ve istihdamda belirgin bir artış görüldü.

Sütunlar sırasıyla yüzde olarak çekirdek enflasyonu, enflasyon genişliğini, GSYH’yi, istihdamı ve hisse fiyatlarını gösteriyor.

Türkiye ve Estonya aynı sırada

Türkiye ise 15. sırada, Estonya ile birlikte yer aldı. Rapora göre Türkiye’nin çekirdek enflasyonu yüzde 69.5; enflasyon genişliği ise eksi yüzde 6.7 olarak kaydedildi. GSYH’de yüzde 3.3’lük büyüme, istihdamda sadece yüzde 0.1’lik bir artış gözlendi. Hisse fiyatları ise yüzde 20.6 oranında arttı.

Güney Kore ikinci sırada yer alırken genelde Amerika’dan ülkelerin ekonomilerinin iyi bir yıl geçirdiği gözlendi. ABD 2. sırada, Kanada 6. sırada ve Şili 7. sırada yer aldı. Almanya 27’nci, Britanya 30’uncu ve Finlandiya ise son sırada yer aldı.

The Economist: Erdoganomics tüm dünyaya yayılıyorThe Economist: Erdoganomics tüm dünyaya yayılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.