Rusya’dan nükleer tehdit: Değişikliğe gidebiliriz
Reuters, Rusya'nın Türkiye'de kuracağı doğalgaz ticaret merkezinin hayata geçmesindeki gecikmenin sebebinin merkezin yönetimini kimin alacağı anlaşmazlığı olduğunu öne sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu merkez için Trakya'nın en önemli yer olarak göründüğünü açıklamıştı.
İngiliz haber ajansı Reuters, Rusya’nın Türkiye’de doğalgaz ticaret merkezi kurma planıyla ilgili yayınladığı ve kulis bilgilerine dayandırdığı haberinde, söz konusu merkezin, yönetimi kimin alacağı konusunda yaşanan anlaşmazlık sebebiyle geciktiğini öne sürdü.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 ay önce, Türkiye’e bir doğalgaz ticaret merkezi kurmayı teklif etmişti ancak bu süreçte hâlâ ikinci adım atılabilmiş değil. Reuters, ‘Anlaşmazlıklar Rusya’nın Türkiye’deki gaz ticaret merkezi planlarını geciktiriyor’ başlığıyla duyurduğu kulis haberinde, Moskova ve Ankara arasındaki anlaşmazlığı duyurdu ve Gazprom’a yakın bir kaynağın da yönetim konularında bir anlaşmazlık olduğunu kabul ettiğini aktardı.
Reuters’ın haberine göre yaptırımlar nedeniyle Rus gazı alımları büyük oranda düşen Avrupa ülkelerine Türkiye üzerinden satış planlanıyor. Mevcut durumda Rusya, Karadeniz’deki Mavi Akım ve Türk Akım boru hatları üzerinden Türkiye’ye gaz tedarik ediyor, Türk Akım’dan gelen gazın bir kısmı da Macaristan, Yunanistan, Bosna-Hersek, Romanya ve Sırbistan dahil olmak üzere Güney ve Doğu Avrupa’ya ihraç ediliyor.
Ağustos ayında Gazprom, AB’ye Ukrayna ve TürkAkım üzerinden 2.84 milyar metreküp tedarik ederken, bunun 1.54 milyar metreküpü Türkiye, 1.3 milyar metreküpü Ukrayna üzerinden iletildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın doğalgaz ticaret merkezi planı sonrası, merkez için en uygun yerin Trakya olduğunu açıklamıştı.
4 Eylül’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Soçi’deki görüşmesinde Vladimir Putin, Gazprom’un merkez için bir yol haritasını Türk enerji şirketi BOTAŞ’a sunduğunu duyurduğunu belirterek, “Gazprom, BOTAŞ’a yol haritasını sundu, sırada ortak çalışma grubunun kurulması var. Üçüncü ülkelere de doğal gaz sevk edeceğimizi söyleyebiliriz” demişti. Bu da işlerin hızlandığına dair bir sinyal olarak görülmüştü.
Türkiye ve Rusya arasındaki enerji anlaşmalarının en önemlisi halihazırda yapımı süren Akkuyu Nükleer Santrali. Rusya Atom Enerjisi Kurumu, Rosatom’un ‘Yap-İşlet-Sahip Ol’ modeliyle üstlendiği ve inşası devam eden tesise 5 ay önce ilk yakıt verilmiş törene Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin video konferans yöntemiyle katılmıştı.
Reuters’ın haberine göre şimdi Rusya, Trakya’da kurulması muhtemel doğalgaz ticaret merkezinin de yönetimini istiyor ancak Türkiye’nin bunu kabul etmemesi nedeniyle merkez hayata geçemiyor.