Tüketici harcamaları ABD ekonomisinde büyümeyi son 2 yılın zirvesine çıkardı

ABD ekonomisi, üçüncü çeyrekte tüketici harcamalarındaki artışın etkisiyle yıllık bazda yüzde 4,9 ile 2021'den bu yana en hızlı büyümesini gerçekleştirdi. Piyasaların büyümeyle ilgili beklentisi yüzde 4,5 idi.

Ekonomi 27 Ekim 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Amerikalıların yaz aylarındaki yüksek miktardaki harcamaları ekonomide üçüncü çeyrekte son 2 yılın en yüksek büyümesini beraberinde getirdi.

ABD ekonomisi, geçtiğimiz çeyrekte yaz aylarında tüketici harcamalarında gözlenen sürdürülmesi zor artışın etkisiyle yaklaşık son iki yılın en hızlı büyümesini gerçekleştirdi. Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasına göre Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 4,9 oranında genişleyerek ikinci çeyreğin iki katından fazla büyüdü. Ekonominin ana büyüme motoru olan kişisel harcamalarda da yüzde 4 ile 2021’den bu yana en büyük artış görüldü. Bununla birlikte yakından izlenen bir temel enflasyon ölçüsü olan PCE (Kişisel Tüketim Harcamaları) Fiyat Endeksi de yüzde 2,4 ile 2020’den bu yana en yavaş hızına geriledi.

Dünyanın en büyük ekonomisi, yüksek fiyatlar ve borçlanma maliyetlerindeki hızlı artış karşısında kararlılığını koruyarak tahmincilerin beklentilerini boşa çıkardı ve resesyon korkularını hafifletti. Bu dayanıklılığın arkasındaki temel itici güç, hane halkı talebini artırmaya devam eden iş piyasasının kalıcı olarak sergilediği güçlü performans oldu.

Enflasyon endişesi ABD’nin 10 yıllık tahvil faizlerini 16 yılın zirvesine çıkardıEnflasyon endişesi ABD’nin 10 yıllık tahvil faizlerini 16 yılın zirvesine çıkardı

Büyümede yavaşlama bekleniyor

Dördüncü çeyrekteki ekonomik momentumun kalıcılığının, Fed yetkililerinin önümüzdeki dönem için faizleri yeniden artırıp artırmama konusunda karar vermelerini yardımcı olacağı düşünülüyor. Ancak genel beklenti Fed’in kasım başında faiz artımını pas geçeceği yolunda.

Birçok ekonomist, yılın son aylarında borçlanma maliyetlerinin büyük kalem alımlarının sınırlaması ve öğrenci kredi ödemelerinin yeniden başlamasıyla büyümenin yavaşlamasını bekliyor. Öte yandan talebin güçlü kalması halinde enflasyonun Fed’in yüzde 2’lik hedefinin üzerinde kalması riskini doğurabileceği ve daha sıkı bir para politikası gerektirebileceği belirtiliyor.

Gelecek haftaki toplantıda politika yapıcıların faiz oranını değiştirmemesi beklenirken bazı yetkililer hükümetin borçlanma maliyetlerindeki hızlı artış nedeniyle temkinli olma çağrısında bulunuyor. ABD’de 10 yıllık tahvil getirisi bu hafta başında 16 yıldır ilk kez yüzde 5’in üzerine çıkmıştı.

Fed'den piyasalara 'jeopolitik gerilim' uyarısıFed’den piyasalara ‘jeopolitik gerilim’ uyarısı

Enflasyon düşmeye devam ediyor

Fed Başkanı Jerome Powell geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada faiz oranlarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’ne atıfta bulunarak, “Belirsizlikler, riskler ve kat ettiğimiz mesafe göz önüne alındığında, komite dikkatli şekilde ilerliyor” demişti.

Bugüne kadarki veriler enflasyonun düşmeye devam ettiğini gösteriyor. Fed tarafından yakından takip edilen ve oynaklık gösteren gıda ve enerji maliyetlerini hariç tutulduğu Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Endeksi üçüncü çeyrekte yüzde 2,5’lik beklentinin altında yüzde 2,4 olarak gerçekleşti.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.