Tüketiciyi yanıltan gıda etiketine ceza geliyor

Etiketlerde yeni dönem başlıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı gıdada yanıltıcı etiketlere yönelik tedbirler aldı. Bundan sonra tüketiciyi yanıltan ‘tadında, lezzeti, keyfi ve aromalı’ gibi ifadeler kullanılamayacak. Uymayanlara ceza verilecek.

Ekonomi 15 Şubat 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Gıdalarda "tadında, lezzeti, keyfi, aromalı" gibi ifadeler kullanılamayacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı gıdada tüketiciyi yanıltan kafasını karıştıran yanıltıcı etiketlere karşı çalışmalara başladı. Artık “Tadında, lezzeti, keyfi ve aromalı” ifadelerle tüketicileri aldatan ve kararlara uymayan markalara da ceza kapıda. Kararın en kısa zamanda yürürlüğe girmesi bekleniyor. TRT Haber’de yer alana göre etiketlere standart gelecek. Tüketiciyi yanıltan etiketler yasaklanacak. Tüketici doğru bilgilendirilecek. Gıdalarda “tadında, lezzeti, keyfi, aromalı” gibi ifadeler kullanılamayacak. Örneğin margarinin üstünde ‘tereyağı lezzetinde’ ifadesi yer alamayacak.
Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Başkanı Mücahit Taha Özkaya “Tereyağı lezzetinde margarini eve tereyağı diye aldığı ürün margarin veya salça diye aldığı domates sosu gibi ürünler aslında gıda güvenliği açısından sakıncası olan ürünler değil ama tüketiciyi yanıltıcı olaylar. Tenekenin üstüne zeytin resmi koyup ayçiçek yağı satanlar gibi. Bitkisel karışımlı yağ satanlar gibi. Böylelikle tüketicinin daha bilinçli hale gelmesi sağlanacak” dedi.
Gıda etiğine uygun olmayan unsurların da etiketlerde yer alamayacağını belirten Özkaya şöyle konuştu: “Gıda etiği açısından ön plana çıkarılan bazı unsurlar, fotoğraflar olabiliyor. Bazı harflerin ön plana çıkarılması gibi punto olarak büyük konması veya fotoğrafların konması gıda etiği açısından uygun değildir. Bunlar da dikkate alınacaktır.”

Cezai işlem uygulanacak

Gıda ürünlerindeki etiketlerle ilgili çalışma tamamlandı. Kararın Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor. Uygulamaya geçiş takvime bağlanacak. Karara uymayan markalara cezai işlem uygulanacak.

Restoran, kafe ve pastanelerde artık fiyat etiketleri görünür olacakRestoran, kafe ve pastanelerde artık fiyat etiketleri görünür olacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.