Turist istilasının sonu: Venedik’in kapısına bilet gişesi konuyor

Venedik ve dünyanın çeşitli ülkelerindeki diğer popüler destinasyonlar ziyaretçi akınıyla başa çıkmak için kolları sıvadı. İtalya'nın incisine günü birlik gelenler kısa süre sonra 5 euro ya da yaklaşık 5,40 dolar ayakbastı parası ödeyecek.

Ekonomi 9 Eylül 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Grand Canal, 2022'de tam 8,9 milyon turistin ziyaret ettiği Venedik'in en ilgi çeken bölgelerinden birisi.

İtalya’nın 100’den fazla ada üzerine kurulu tarihi şehri Venedik, benzersiz kanalları, etkileyici mimarisi ve paha biçilmez sanat eserleriyle her yıl milyonlarca ziyaretçiyi kendine çekiyor. Yakında bu gezginlerin bir kısmı geçen yıl 8,9 milyon turistin uğrak noktası olan Venedik’in mücadele etmeye çalıştığı aşırı turizm nedeniyle ayakbastı parası ödemek zorunda kalacaklar.
Yetkililer, Venedik’e 2024 yılında belirlenen günlerde gelen günübirlik ziyaretçilerden 5 euro ya da yaklaşık 5,40 dolar ayakbastı parası alınmasını öngören bir plan üzerinde çalışıyor.
Üzerinde çalışılan plan, Avrupa’daki ve başka ülkelerdeki şehirlerin ve liderlerinin Covid-19 salgını ve dünyanın dört bir yanındaki popüler destinasyonlarda son zamanlarda yaşanan bir dizi kötü turist davranışının ardından gelen ziyaretçi akınıyla başa çıkmak için gösterdikleri en son çaba.

O eser buraya gelecek: Türkiye, imparator heykeli için devredeO eser buraya gelecek: Türkiye, imparator heykeli için devrede

Atina bu hafta Akropol’de ziyaretçi sınırlaması uygulamaya başladı. Yunanistan Kültür Bakanı’na göre bu önlem gün boyunca gezenlerin sayısını yayacak ve antik arkeolojik alanın girişindeki tıkanıklıkları önleyecek. Hollanda’nın başkenti Amsterdam, partilemek isteyen turistlere “uzak durmalarını” söyleyen bir kampanya başlattı. Fransız hükümeti aşırı turizmle mücadele için yeni bir strateji açıkladı ve ziyaretçileri ülkenin daha az popüler bölgelerine seyahat etmeye teşvik ediyor. ABD’de Alaska ve Maine eyaletlerindeki şehirler ise her gün kruvaziyer gemi yolcularının sayısını sınırlandırıyor.

Venedik’te 400 gondol dünyanın dörtbir yanından gelen turistlere hizmet veriyor.

Plana göre Venedik’te günübirlik ziyaretçilerden ayakbastı parası alma uygulaması daha fazla turistin geldiği ilkbahar ve yaz aylarında başlayacak. Ayakbastı yalnızca Venedik’i günübirlik ziyaret eden 14 yaş üstü kişiler için geçerli olacak. Diğer istisnaların yanı sıra, gece konaklayan turistlerle şehir ve bölge sakinleri için ayakbastı parası ödemeyecek.

Turizmciler 'Altın Üçgen' çizdi, Çinlileri bekliyorTurizmciler ‘Altın Üçgen’ çizdi, Çinlileri bekliyor

Venedik’in sosyal refah, turizm ve ekonomik kalkınmadan sorumlu belediye başkan yardımcısı Simone Venturini, “Aşırı turizm sadece bir düğmeye basmakla ortadan kalkmayacak; bu uzun bir süreç” diyor. Belediye başkan yardımcısına göre, ziyaretçi sayıları önceden bilineceği için, kent bu ziyaretçiler için yeterli toplu taşıma ve güvenlik hizmetleri verebilecek.

Venturini, ilk başta bir takın sıkıntılarla karşılaşılması mümkün olan ayakbastı ücreti uygulamasının zaman içinde iyileştirileceğini ve geliştirileceğini belirtmekle birlikte biran önce harekete geçilmesi gerektiğini belirtiyor. Venedik Belediye Meclisi’nin önümüzdeki hafta politikanın nihai onayını oylaması ve önümüzdeki birkaç hafta içinde belirlenen günler için bir takvim belirlemesi bekleniyor. Belediye Salı günü yaptığı açıklamada, amacın “şehrin duyarlılığı ve benzersizliği doğrultusunda” günlük turizmi sınırlamak olduğunu belirtti. Venedik Belediyesi uygulamanın bir para toplama girişimi olmadığını, hedefin kent sakinleri ve geceleyen ziyaretçiler için daha iyi bir yaşam kalitesi yaratmak olduğunu söyledi.

Dünyanın en güzel 10 şehri: Çok seyahat edenler seçtiDünyanın en güzel 10 şehri: Çok seyahat edenler seçtiBirleşmiş Milletler’in kültür ajansı Unesco da, iklim değişikliği ve kitle turizminin olumsuz etkileri nedeniyle Venedik ve lagününün Tehlike Altındaki Dünya Mirası listesine eklenmesini tavsiye etti. Tavsiye kararı ay sonunda yapılacak Dünya Mirası Komitesi toplantısında değerlendirilecek. Unesco’ya göre bu yönde bir karar uzun süredir devam eden sorunları ele alan etkili ve sürdürülebilir düzeltici önlemlerin geliştirilmesini teşvik edecek.

Roma’da Colesseum da turistlerin vandallığından payına düşeni aldı.

Uzmanlara göre turistler bu yaz popüler destinasyonlara Covid-19 pandemisi öncesine benzer sayılarda akın ettiler. Ziyaretçiler yerel ekonomilerin canlanmasına yardımcı olmakla birlikte kalabalıktan bunalan yerel halk arasında endişelere de yol açıyor. Bazı kereler ise iş tarihi yerlerin tahribine kadar gidiyor.
İtalya Kültür Bakanlığı son birkaç ay içinde ziyaretçilerin Roma, Floransa ve Milano’daki kültürel alanlara zarar verdiğini açıkladı. Ağustos ayında Floransa’daki Uffizi Galerileri’nde Vasari Koridoru’na sprey boyayla grafiti çizdikleri iddia edilen iki turist tutuklandı. ABD’deki Yellowstone Ulusal Parkı’nda bizon ve siyah ayıların ölümüne yol açan bir dizi olayın ardından park yetkilileri ziyaretçileri vahşi yaşama saygı göstermeleri konusunda uyardı.

İngiltere’deki Oxford Brookes Üniversitesi’nde turizm, konaklama ve etkinlikler alanında öğretim görevlisi olan Hugues Séraphin, ayakbastı parası ve vergi uygulamanın ya da bazı cazibe merkezlerine erişimi sınırlamanın aşırı turizme karşı kısa vadeli bir çözüm olabileceğini söyledi.
Séraphin’e göre popüler destinasyonların nasıl pazarlandığının yeniden tasarlanması da uzun vadede yardımcı olabilir. Önerisi ise kısa bir zaman dilimindeki yoğunluğu azaltmak için turizm sezonunun iki veya üç aydan daha uzun bir süreye nasıl yayılabileceğini düşünmek veya gezginleri bir şehir veya ülke içindeki diğer destinasyonlara çekmek.

“Mesele ziyaretçi sayısını azaltmak ya da sona erdirmek değil. Ekonomik olarak çok fazla insan buna bağımlı. Bu, yeniden düşünmek ve pazarlamayı planlamakla ilgili” diyor Séraphin.

 

ABD’nin Alaska eyaleti de gemilerden karaya çıkabilecek yolcu sayısını sınırladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.