EuroCup’ta yılın koçu Erdem Can!
Müşterilerine sözleşme yenilemede yüzde 300'e varan astronomik oranlarda zam yapan operatörler gelirlerini zirveye çıkarırken başta aldıkları teşvikler ve yüksek finansman giderleri nedeniyle son beş yılda doğru dürüst kurumlar vergisi ödemedi.
Müşterilerine sözleşme yenilemede yüzde 300’e varan oranlarda zam yapan telekom operatörleri gelirlerini zirveye çıkarırken başta aldıkları teşvikler ve yönetim sıkıntıları yüzünden patlayan finansman giderleri sayesinde vergi dairesinin yolunu unuttu. Haberturk.com’un haberine göre iletişim üstünden milyarlarca lira vergi ödeyen müşteriler asıl vergi rekortmeni olurken Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone gibi Türkiye’nin dev GSM şirketleri rekor gelirlerine karşın son beş yıldır İlk 100 Vergi Rekortmeni listesinde yer almadı.
Mobil telefon operatörlerinin son beş yılda Maliye’ye kurumlar vergisi de ödemediği ortaya çıktı. Mobil telefon operatörleri yönetim sıkıntıları nedeniyle önemli tutarda finansman gideri ödemenin yanı sıra teşvik, Ar-Ge ve fiber dönüşüm bahanesiyle son beş yılda doğru dürüst bir vergi ödemedi .
Operatörlerden Turkcell ve Türk Telekom’un halka açık olan bilançolarına göre son beş yılda her iki kurum net kâr elde etmelerine rağmen teşvikle tanınan vergi indirimi olanağı nedeniyle vergi ödemedi.
İkisi halka açık olan operatörlerin bilançoları incelendiğinde hem Turkcell hem Türk Telekom’un yüksek faaliyet kârına rağmen yine yüksek finansman giderinin vergi matrahını yediği görüldü. Örneğin Turkcell’de geçen yıl 107 milyar liralık hasılat ve 23,9 milyar liralık esas faaliyet kârı ve 16 milyar lira da diğer gelirlerine rağmen 33 milyar liralık finansman gideri nedeniyle vergi öncesi kâr 5,8 milyar liraya indi. 5,4 milyar liralık yatırım teşviki ile birlikte şirketin dönem kârı 12,5 milyar liraya kadar geriledi. Üzerinden kurumlar vergisi ödenen net kâr ise 1 milyar 255 milyar lira oldu. Şirketin yatırım teşviki olarak 535 milyon lira vergi alacağı olduğu için bırakın vergi ödemeyi devlet Turkcell’e 68 milyon lira borçlu bile kaldı.
Türk Telekom da 2023 sonunda 100 milyar lira hasılatı, 21 milyar liralık brüt kârı ve 4,8 milyar lira esas faaliyet kârı ve aldığı teşviklerin de etkisiyle 16,4 milyar lira dönem kârına sahipti. Geçen yıl Türk Telekom’un üzerinden vergi ödenen net kâr ise 1 milyar 642 milyon lira oldu. Ancak onun da 1 milyar 326 milyar lira teşvik nedeniyle vergi alacağı olduğu için yine devlet bu kuruma da 27 milyon lira borçlu kalmış oldu.
Halka açık olmayan Vodafone’dan yapılan açıklamada şirketin faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK) 17,5 milyar lira olarak oldu. Buna rağmen muhtemelen aynı Turkcell ve Türk Telekom’da olduğu gibi son beş yılda Vodafone da vergi rekortmenleri arasında görünmüyor.