Obradovic tedrisatından Avrupa’nın zirvesine: Erdem Can

Türkiye'de lider olan, EuroCup'ta Gran Canaria ile final oynayacak Telekom'da Erdem Can, ilk sezonunda yaptıklarıyla yıllarca yardımcılığını yaptığı efsane koç Zeljko Obradovic'e selam yolluyor.

Spor 28 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Erdem Can, Telekom'u Avrupa'da finale taşıdı.

Basketbol denince bütçe konusunun ne kadar değerli olduğunu tartışmaya gerek yok. Ancak nsadece bütçeyle hedefe varılmıyor. Basketbolun en güzel hikayelerinden birkaçı ise düşük bütçeyle yola çıkan takımların yazdıkları destansı zaferleri kapsıyor. İşte Ankara ekibi Türk Telekom da bu nitelikte bir zafer için finale gelmiş durumda.

Telekom, gelecek çarşamba günü şampiyon olmak için parkeye çıkacak ve Gran Canaria ile İspanya’da kozlarını paylaşacak. Normal sezonu grubunda Canaria arkasında ikinci tamamlayan Telekom hikayesini kupayla taçlandırmak istiyor. Bu yoldaki başyazar ise Erdem Can. Koç, Fenerbahçe’de benzeri hikayelere birçok kez imza atmış Zeljko Obradovic’in tedrisatından geçti.

Avrupa basketboluna İspanya damgası!Avrupa basketboluna İspanya damgası!

Hikayenin başlangıç yeri de Ankara

Erdem Can için söz konusu başarıya bir Ankara ekibiyle ulaşmak ayrı bir heyecan. Zira o, gençliğini Sümerbank (1993-1996) ve Mülkiyespor’da (1996-1998) basketbol oynayarak geçirdi, Mülkiye’den mezun oldu. Telekom’un başına geçene kadar son derece başarılı bir yardımcı koç olarak görülen Erdem Can’ın ilk başantrenörlük deneyimi Ankara ekibi değil. Zira Erdem Koç, Ocak 2012’de o dönem Süper Lig’de mücadele eden Olin Edirne’nin başına geçmiş ve sezon sonuna kadar takımı yönetmişti. 1980 doğumlu genç koçun kariyeri ise 2012 yazında değişti.

Fenerbahçe’ye yardımcı koç olarak gelen Erdem Can, 2013 yazında Zeljko Obradovic’in ekibine katıldı. Erdem Can, yedi sezon boyunca Obradovic’in yanında bilhassa savunma aksiyonlarında ayağa kalkarak takıma direktifler verdi. Telekom koçu, Eylül 2019’da sportstv’de katıldığı programda NBA’den teklif aldığını ancak ayrılmadığını söyledi. Öyle ya belki de en iyi eğitimi alabileceği hocayla beraber çalışıyordu. Zira iki sene sonra Fenerbahçe’den ayrılıp Utah Jazz’da Quin Snyder’ın ekibine katılırken verdiği röportajlarda bir numaralı hedefini “bir gün Avrupa’nın en iyi koçu olmak” olarak açıklıyordu.

Obradovic’le beraber onca sene başarılarla dolu geçti.

O dönemde Igor Kokoskov’un ani ayrılığı sonrası Fenerbahçe’nin kendisine teklif yapmaması kamuoyunda sıkça tartışıldı. Erdem Can uzun süre reddettiği ve belki de Obradovic’le beraber gelişmek için geri çevirdiği NBA teklifini kabul edip okyanus ötesinin yolunu tuttu. Bu yolculuk öncesi Fenerbahçe’de geçirdiği 9 sezonda dört Türkiye Ligi Şampiyonluğu, üç Türkiye Kupası, beş Euroleague dörtlü finali, üç Euroleague Finali ve 2016-17 sezonunda bir Euroleague şampiyonluğu elde etti.

Telekom’a dönerken hocasına danıştı

Erdem Can, Quin Snyder’ın Utah Jazz’den ayrılmasının ardından kıtaya döndü. Giderken kendisine koyduğu kıtanın en iyi koçu olma hedefi için ilk adımı atmanın zamanı gelmişti. Koç, haziran ayının başında Telekom ile anlaştı. Erdem Can, bu kararını Obradovic’e danıştığını ve kendisinden destek gördüğünü söyledi. Koç, “Obradovic beni çok destekledi ve ‘Çok doğru bir şey yapıyorsun’ dedi. Kendimi zaten uzun zamandır hazır hissediyordum ama doğru yapının olması çok önemliydi. Telekom’da da bunu çok rahat görebiliyorum” diyerek attığı imzanın arkasında olduğunu söylüyordu.

Telekom'dan final geldi: Euroleague için '1' kaldıTelekom’dan final geldi: Euroleague için ‘1’ kaldı

O doğru yapı, yapılan nokta atışı transferler ve hiç de uçuk olmayan bütçeyle Erdem Can, an itibarıyla Süper Lig’in liderlik koltuğunda oturuyor ve EuroCup’ta, Euroleague biletinden bir galibiyet uzakta bulunuyor.

Obradovic’in tedrisatından geçenler başarıdan başarıya koşuyor

Obradovic’in yardımcı antrenörlerinin Avrupa basketbolunda ses getirmesi yeni bir şey değil. Zira Sırp koçun yanında çalışan asistanlar veya kadrosunda bulunan oyuncuların Avrupa’nın önde gelen koçlarına dönüşmesi alışılagelmiş bir durum. An itibarıyla Fenerbahçe’nin başında olan ve CSKA Moskova döneminde iki Euroleague şampiyonluğu bulunan Dimitris Itoudis, Panathinaikos’ta senelerce onun asistanlığını yapmıştı. Geçtiğimiz sezon Galatasaray’ın başına gelen ve ses getiren Andreas Pistiolis de benzer dönemde Obradovic’in asistanı olarak çalışmıştı. Obradovic’in öğrencisi olup ses getiren isimlerden biri de Sarunas Jasikevicius.

Obradovic iş başında! Real Madrid'i yıktı, saha avantajını aldıObradovic iş başında! Real Madrid’i yıktı, saha avantajını aldı

Ancak Erdem Can’ı bu isimlerden ayıran unsur, şayet EuroCup’ı kazanırsa henüz ilk sezondan bu denli majör bir başarıya ulaşması olacak. Düşük bütçeli takımların kazandığı destansı zaferlere bir yenisi eklemek için bir adımı kalan Erdem Can, şayet Olin Edirne dönemini saymazsak, başantrenörlük kariyerine tıpkı hocası Obradovic gibi Avrupa şampiyonluğuyla başlayacak…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.