Basketbolun en güzel zamanı sonunda geldi: Play-off’lar!

Hem EuroLeague'de hem de NBA'de play-off dönemi geldi çattı. Normal sezonda ilk sekizde yer alan takımlar sezon sonu aşamasına geçmeyi başardılar. Şimdi yol, şampiyonluk yolu...

Spor 21 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Basketbol sezonunda en güzel dönem geldi çattı: Play-off'lar.

NBA dünya basketbolunun zirvesi, EuroLeague o ise o zirvenin Avrupa’daki tırmanışçısı. Bu iki basketbol cennetinde play-off dönemi geldi çattı. Yani kora kor mücadelenin tavan yapacağı, koçların taktik savaşlarının satranç oyununu andıracağı anlar bizimle. İşte iki zirve liginde play-off eşleşmeleri ve 10haber’in tahminleri…

EuroLeague’de Real Madrid, Panathinaikos, Monaco, Barcelona, Olympiakos, Fenerbahçe, Maccabi Tel-Aviv ve Baskonia play-off yapmayı başaran takımlar oldular. İlk kez denenen play-in sistemi normal sezona heyecan kattı. Anadolu Efes 9. olup play-in yoluyla play-off yapma şansını denedi. Ancak sezon sonunu Tomislav Mijatovic yönetiminde geçiren ekip sahasında Virtus Bologna’ya kaybedince hayaller suya düştü. O Bologna, daha sonra Baskonia deplasmanında İspanyol ekibine kaybedip sezona veda ederken Basklar, Real Madrid’in rakibi oldular.

Fenerbahçe'nin dört kupalı koçu: En özel sezonFenerbahçe’nin dört kupalı koçu: En özel sezon

Real Madrid-Baskonia

1-8 eşleşmesi bir nevi İspanyol derbisine sahne olacak. Bu derbide bariz favori Real Madrid. Son şampiyon Real, şampiyon kadrodan majör bir isim kaybetmedi üstüne ligin en iyi gardlarından Facundo Campazzo’yu transfer ettiler. Arjantinli onlara öyle bir güç kattı ki ilk 10 maçın tamamını kazandılar. Fenerbahçe deplasmanında aldıkları mağlubiyet hızlarını kesmezken adeta sezonu domine ettiler. Son dönemde ritimleri düşse de son yılların en dominant normal sezon performanslarından birine imza attılar. Baskonia ise istikrarsız geçirdiği sezonu Markus Howard’ın son haftalarda yaptığı olağanüstü çıkışla tamamladı. ABD’li takımını play-off’a taşımayı başardı. Campazzo-Howard eşleşmesi keyifli olacaktır. Ancak Real’in bu eşleşmede rakibine şans tanımayacağı düşüncesindeyim.

Tahmin: Real Madrid-Baskonia 3-0

PAO, Ataman’la büyük sahnede

Son yılları hayal kırıklıklarıyla geçiren Panathinaikos, geçen sezonu 17. sırada tamamladıktan sonra bu sezon Ergin Ataman’la beraber ikinci sıraya çıktı. PAO’nun play-off’taki rakibi İsrail’in içinde bulunduğu savaş durumu nedeniyle maçlarını Belgrad’da oynamak zorunda kalan Maccabi Tel Aviv. Kendine ligin en iyi skoreriyim diyen Kendrick Nunn ve buna “Rakamların öyle söylemiyor” diyerek karşı çıkan Wade Baldwin’in düelloları ilgi çekecektir. Kostas Sloukas-Lorenzo Brown, içeride de Matthias Lessort-Josh Nebo eşleşmeleri bu seriyi izlenir kılacak. Maccabi maçlarını taraftar desteğiyle beraber gerçek evinde oynayabiliyor olsa daha iddialı konumda olabilirdi. Ancak OAKA’da maç kaybetmeyeceğine inandığım PAO, dörtlü final sahnesine Ergin Ataman’la beraber dönecektir.

Tahmin: Panathinaikos-Maccabi Tel Aviv 3-0

Avrupa basketbolunun zirvesinde bir Türk: Ergin AtamanAvrupa basketbolunun zirvesinde bir Türk: Ergin Ataman

Fenerbahçe’nin Berlin bileti Monte Carlo aktarmalı

Fenerbahçe, sezon ortasında koç değişikliğine gidip Sarunas Jasikevicius’u göreve getirdi. Kan değişimi işe yaradı takım çıkış yaptı. Ancak son dört haftada alınan üç yenilgi sonrası sezon altıncı sırada bitti. Hal böyle olunca üçüncü sıradaki Monaco dörtlü final önündeki son engel oldu. 2019’dan beri dörtlü final göremeyen Kanarya, deplasmanda bir maç kazanmak zorunda. Bu galibiyetin ilk iki maçtan birinde gelmesini bekliyorum. Zira Saras’ın takımı sezon içinde de Monaco’yu deplasmanda yenmeye yaklaşmış ancak nefesi yetmemişti. Bu kez tam kadro ve sağlıklı olarak oraya gidecek takımın forvetlerinin skorer oynadığı yalnızca bir maçla beraber ihtiyacı olduğu galibiyeti alacağı düşüncesindeyim. Ataşehir’de bu sezon yalnızca iki maç kaybeden Fenerbahçe’nin bu seri özelinde hata yapmasını beklemiyorum. Sezonun en değerli oyuncusu ödülü için en büyük aday, EuroLeague tarihinin en skorer oyuncusu Mike James’i durdurmak rakibi düzenden çıkarmak için elzem. Fenerbahçe dörtlü final hasretini dindirecektir.

Tahmin: Monaco-Fenerbahçe 1-3

En çekişmeli eşleşme elbette 4-5

Play-off’ta normal sezon olağan seyrinde geliştiği sürece en çekişmeli eşleşmeler 4-5 arasında olur. Zira güç dengesi en yakın takımlar burada yer alır. İşte yine öyle bir eşleşme Olympiakos ve Barcelona arasında oynanacak. İki takımın da kendi içinde zaafları var. Ancak daha formda olan ekip Oly. Son haftada aldıkları Fenerbahçe galibiyetiyle Barcelona’ya rakip oldular. Alec Peters’ın çıkışı ve Merkezefendi’den gelen Moses Wright gibi oyuncular onlar adına sezonun gidişatını değiştirdiler. Yaz transfer döneminde yaşadıkları kan kayıplarını bir şekilde telafi ettiler ve beşinci sıradan Barcelona’ya rakip oldular. Barça, normal sezonda savunma konusunda fazlasıyla zorlanan Willy Hernangomez’i ne kadar sahada tutabilecek tartışılır. Öte yandan Georgios Bartzokas’ın koçluk tecrübesiyle Roger Grimau’ya üstünlük sağlayacağı düşüncesindeyim.

Tahmin: Barcelona-Olympiakos 1-3

Fenerbahçe kötü gidişi derbide durdurduFenerbahçe kötü gidişi derbide durdurdu

NBA’de Celtics ve Nuggets ön plana çıkıyor

NBA play-off ağacı da play-in turnuvası sonrası şekillendi. Doğu Konferansı’nda açık ara lider Boston Celtics play-off’lara en büyük şampiyonluk adaylarından biri olarak giriyor. Celtics ilk turda Jimmy Butler’dan yoksun Miami Heat’le karşılaşacak. Normal sezon ritimleri sürerse Miami’yi süpürmeleri sürpriz olmaz. Philadelphia ve New York arasındaki diğer eşleşmede Joel Embiid’in de dönüşüyle 76ers bir adım önde görünebilir. Ancak bence New York sezon içinde yakaladığı uyumu sürdürüp seriyi kazanacaktır. Milwaukee Bucks, ilk turu Giannis Antetokounmpo olmadan oynayacak. Bu durum kuşkusuz altıncı sıradan play-off yapan Indiana’nın şansını artırıyor. Ancak ben inişli çıkışlı normal sezon geçiren Damian Lillard’ın en ihtiyaç duydukları anda takımına yardımcı olacağını ve Bucks’ın turu geçeceğini düşünüyorum. Dördüncü sıradaki Cavaliers ise uzun süre sonra play-off yapan genç Orlando Magic nüvesiyle karşılaşacak. Zevkli geçeceğini düşündüğüm eşleşmenin kazananı Cavaliers olacaktır.

Batı Konferansı’nda lider Oklahoma City Thunder sezonun en iyi çıkış yapan takımlarından biri olarak dikkat çekiyor. Koç Mark Daigneault yönetimindeki ekibin Zion Williamson’ın yokluğuyla sınanacak New Orleans Pelicans’ı eleyeceğini düşünüyorum. İkinci sıradan play-off yapan Denver Nuggets, geçen sezonun konferans finalinde süpürdüğü Lakers’la kozlarını paylaşacak. Bu eşleşmede Denver’ın geçen seneki kadar kolay olmasa da turu alacağını düşünüyorum. Minnesota ve Phoenix arasındaki eşleşme son derece çekişmeli olmaya ve yedinci maça uzamaya aday. Yıldız farkı Suns’tan yana, Devin Booker ve Kevin Durant gibi yetenekli ve tecrübeli isimlere sahipler ancak normal sezonda daha istikrarlı olan Minnesota’nın bir adım önde olduğunu düşünüyorum. Son olarak en çekişmeli geçmesini beklediğim seri Clippers-Mavericks. Bu eşleşmede saha avantajı Clippers’ta olsa da Los Angeles ekibi ilk maçlarda Kawhi Leonard olmadan mücadele ederse seriye tutunması zor. Luka Doncic ve Kyrie Irving önderliğinden en formda takımlardan biri olarak play-off’a giren Dallas rakibinin sakatlık problemiyle de beraber bir adım öne çıkıyor. Ancak ben bu seride Clippers’ın kolay lokma olmayacağı kanaatindeyim.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.