Türkiye ilk çeyrekte yine tüketim ve inşaatla büyüdü

TÜİK verilerine göre GSYH yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,7 arttı. İnşaat sektörü yüzde 11,1'le en çok büyüyen sektör olurken, hane halkının nihai tüketim harcamalarındaki artış ise geçen yıla görü yüzde 7,3 arttı.

Ekonomi 31 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Hane halklarının nihai tüketim harcamaları yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 7,3 arttı.

Türkiye yılın ilk çeyreğinde geçen yıl olduğu gibi yine tüketim ve inşaat sektörü sayesinde büyüdü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) artışı ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,7 olurken inşaat sektöründe toplam katma değer yüzde 11,1, bilgi ve iletişimde yüzde 5,5, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 5, sanayi yüzde 4,9, tarım yüzde 4,6, hizmetler yüzde 4,3, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3,3, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 2,8, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,5 ve finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 2 arttı. Net vergilerdeki artış oranı ise yüzde 10,4 oldu.

Üretim yöntemiyle GSYH tahmini cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 90 artarak 8 trilyon 822 milyar 248 milyon TL oldu. GSYH’nin birinci çeyrek değeri cari fiyatlarla dolar bazında 285 milyar 572 milyon olarak gerçekleşti.

Hane halkı tüketimi yüzde 7,3 arttı

Yerleşik hane halklarının nihai tüketim harcamaları yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 7,3 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 3,9, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 10,3 arttı.

Mal ve hizmet ihracatı, 2024 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 4,0 artarken ithalatı yüzde 3,1 azaldı.

Emeğin payına asgari ücret dopingi

İşgücü ödemeleri, 2024 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 108,4 arttı. Net işletme artığı/karma gelir yüzde 107,8 arttı.

İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla gayrisafi katma değer içerisindeki payı geçen yılın birinci çeyreğinde yüzde 37,8 iken, bu oran 2024 yılı birinci çeyreğinde yüzde 42,0 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise geçen yılın birinci çeyreğinde yüzde 40,0 iken, 2024 yılı birinci çeyreğinde yüzde 44,2 oldu.

Şimşek: Ekonomimiz sürdürülebilir büyümeye doğru yol alıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin ilk çeyrek büyüme verilerinin açıklanmasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda hedeflerde kararlı adımlarla ilerlediklerini belirterek, “Rasyonel, öngörülebilir ve kurala dayalı politikalarımızla ekonomimiz daha dengeli ve sürdürülebilir büyümeye doğru yol alıyor” dedi. Şimşek’in paylaşımı şöyle:

“Hedeflerimize kararlı adımlarla ilerliyoruz. Rasyonel, öngörülebilir ve kurala dayalı politikalarımızla ekonomimiz daha dengeli ve sürdürülebilir büyümeye doğru yol alıyor. Net dış talebin büyümeye katkısı 5 çeyreğin ardından 1,6 puanla pozitif gerçekleşti. Mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranı son 44 çeyreğin en düşük seviyesi olan yüzde 8,7’ye geriledi. İkinci yarıda daha destekleyici dış koşullar ve ılımlı yurt içi taleple birlikte bu yıl net dış talebin pozitif katkı verdiği bir büyüme öngörüyoruz. Programımız sayesinde dengelenen büyüme kompozisyonu, düşen cari açık, artan güven, iyileşen beklentiler ve hızlanan dış kaynak girişi dezenflasyona önemli ölçüde katkı sağlayacak.”

Türkiye 2023'te tüketim ve inşaatla büyüdü, sanayi hız kesti, kişi başı gelir 13 bin doları aştıTürkiye 2023’te tüketim ve inşaatla büyüdü, sanayi hız kesti, kişi başı gelir 13 bin doları aştı

Sorunlar biriktiren 2023 büyümesiSorunlar biriktiren 2023 büyümesi

OECD Türkiye’nin büyüme tahminini değiştirmediOECD Türkiye’nin büyüme tahminini değiştirmedi

IMF Türkiye'nin büyüme beklentisini 0,1 puan yükselttiIMF Türkiye’nin büyüme beklentisini 0,1 puan yükseltti

Mahfi Eğilmez soruyor: Enflasyonu hissediyoruz da büyümeyi neden hissetmiyoruz?Mahfi Eğilmez soruyor: Enflasyonu hissediyoruz da büyümeyi neden hissetmiyoruz?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.