Türkiye yapay zekâya hazırlıkta ‘seçkinler’ arasında yok

Türkiye IMF'nin hazırladığı 'Yapay zekâ hazırlık endeksi'nde Rusya, Latin Amerika ve Ortadoğu ülkeleriyle birlikte orta sıralarda yer alıyor. Avrupa'da da gelişmişlerin dışındaki ülkeler Türkiye ile aynı grupta yer alıyor.

Bilim Teknoloji 15 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
IMF, daha zengin ekonomiye sahip ülkelerin, düşük gelirli ülkelere göre yapay zekâyı benimsemeye daha hazır göründüğünü belirtti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) 174 ülkenin ekonomisini dijital altyapı, insan sermayesi, işgücü politikaları, inovasyon, entegrasyon ve düzenlemelere göre inceledi. IMF’nin hazırladığı “Yapay zekâ hazırlık endeksi” raporuna göre Türkiye orta sıralarda yer alıyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) üretkenliği artırması, ekonomik büyümeyi hızlandırması ve gelirleri yükseltmesi beklenen yapay zekâya ilişkin raporunu yayımladı.

174 ülkenin ekonomisini dijital altyapı, insan sermayesi, işgücü politikaları, inovasyon, entegrasyon ve düzenlemelere göre inceleyen IMF hangi ülkelerin ne seviyede yapay zekaya hazır olduğunu yaptığı inceleme sonucuna göre haritalandırdı. IMF daha zengin ekonomiye sahip ülkelerin düşük gelirli ülkelere göre yapay zekâyı benimsemeye daha hazır göründüğünü belirtti.

 

Türkiye ne kadar hazır?

Ülkeleri 0.2 altı ile 0.8 ve üstü olarak listeyen IMF, 0.2 ve altını sarı renk, 0.2 – 0.4 arasını açık sarı renk, 0.4 – 06 arasını açık mavi renk, 0.6 – 0.8 mavi renk, 0.8 ve üzerini lacivert renk ile kodladı.

IMF haritasına göre Afganistan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan’ın hazırlık düzeyi sarı renkle gösterildi.  Cezayir, Libya, Mısır, Pakistan, İran, Irak, Suriye, Bangladeş, Venezuela, Bolivya ve çok sayıda Afrika ülkesi ise nispeten daha hazırlıklı olduklarını gösteren açık sarı renk ile işaretlendi.

Türkiye, Güney Amerika ülkeleri Meksika, Brezilya, Peru, Arjantin, Paraguay, Uruguay, Şili, Ekvador ve Kolombiya’nın yanı sıra Fas, Endonezya, Suudi Arabistan, Lübnan, Ürdün, Ukrayna, Rusya, Ermenistan, Azerbaycan, Romanya, Bosna-Hersek, Yunanistan, Hırvatistan, Bulgaristan ve Polonya da açık mavi renk koduyla gösterildi. Hazırlık endeksindeki açık mavi rengi Türkiye’nin bu konuda alacak hayli yolu olduğunu gösteriyor.

En yüksek puanı alan ABD ile birlikte Kanada, Fransa, İngiltere, İrlanda Cumhuriyeti, İspanya, İtalya, İsviçre, İsveç, Norveç, İzlanda, Belçika, Almanya, Portekiz, Lüksemburg, Çin, Malezya ve Avustralya mavi kod ile işaretlendi.

Yeni dönemde yapay zekânın milyonlarca işin kaybına, milyonlarca kişinin işsiz kalmasına sebep olabileceğini belirten IMF “İleri ekonomiler işlerin yaklaşık yüzde 30’unun yapay zekâyla  uyumdan faydalanarak yapabilir” dedi. IMF’nin “Yapay zekâdan faydalanan çalışanlar daha yüksek maaşlar kazanabilir. Genç çalışanlar için yeni fırsatlar yaratabileceği gibi yaşlı çalışanlar için uyum zorluğu yaratabilir” ifadeleri dikkat çekti. Hükümetleri uyaran IMF “Yapay zekâ risklerini ve suistimallerini önlemek ve yapay zekaya güven oluşturmak için ülkelerin düzenlemeleri güçlendirmesi gerekiyor” dedi.

IMF: Yapay zeka ülkeler arasındaki eşitsizliği daha da artıracakIMF: Yapay zeka ülkeler arasındaki eşitsizliği daha da artıracak

Yapay zeka 'Toprağın Sana Yeter'le çiftçiye yol haritası sunuyorYapay zeka ‘Toprağın Sana Yeter’le çiftçiye yol haritası sunuyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.