Türkiye’de beş yıl içinde 10 üründen 4’ü online satılacak

Türkiye’de e-ticarete talep artıyor. Bugün 10 üründen 2’si online olarak satılırken Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Ender Özgün gelecek üç yılda bu oranın yüzde 30’a, beş yılda ise yüzde 40’a çıkacağını öngördü.

Ekonomi 30 Haziran 2024
Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Ender Özgün, e-ticarette yaşanan gelişmelere dikkat çekti.

Türkiye’de e-ticaret özellikle pandemi döneminde hızla büyümeye başladı. Türkiye’de küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ’ler) satışlarının önemli bir kısmını online kaydırırken Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Ender Özgün e-ticarette yaşanan gelişmelere dikkat çekti. Türkiye’de e-ticaretin ulaştığı penetrasyon oranının 2023’te yüzde 20’ye çıktığını belirten Özgün “Yani 100 TL’lik alışverişin 20 TL’si e-ticaret üzerinde yapılıyor. Pandemi öncesi ise bu oran yüzde 5 idi. Pandemi ile beş yılda alınacak dönem iki yılda alındı” dedi. Dünya KOBİ Günü nedeniyle yapılan basın toplantısında konuşan Özgün, pandemi sonrasında da sektörün büyümeye devam ettiğini belirterek “2022’de yüzde 18 idi. Gelecek üç yılda yüzde 30’a, beş yılda ise bu oranın yüzde 40 olmasını bekliyoruz” açıklamasını yaptı. Halihazırda Avrupa pazarında bu oranın yüzde 35-40, ABD’de yüzde 40 olduğunu söyleyen Özgün dünyada e-ticaretin en fazla geliştiği Çin, Kore gibi doğu pazarlarında ise bu oranların yüzde 45-48’lere çıktığını, neredeyse her iki üründen birinin e-ticaret üzerinden satıldığını söyledi.

KOBİ’lerin yarısı e-ticarette

Türkiye’de 1 milyona aşkın bir KOBİ olduğunu bunlardan 540 bininin e-ticaret yaptığını söyleyen Özgün bunun da 1.85 trilyon liralık bir ölçek büyüklüğüne denk geldiğini belirtti. Bu büyümenin aynı şekilde devam etmesi halinde bu sene bu oranın yüzde 80 artarak 3.4 trilyon liralık bir e-ticaret büyüklüğüne ulaşılmasını öngördüklerini anlatan Özgün Hepsiburada’nın da ilk çeyrekte yüzde 100’ün üzerinde büyüme yakaladığını ifade etti.

Cep telefonunu geçti, klima satışları rekor kırıyor

Türkiye’deki ekonomik ortama bağlı olarak tüketici davranışının değiştiğini ifade eden Ender Özgün “Enflasyonun yüksek olduğu ortamda müşteri aile bütçesini daha fazla önemsiyor. Gıda ve deterjan gibi temel tüketim birinci sıraya çıkıyor. Burada herhangi bir erteleme olmuyor. Bununla birlikte bilgisayar alma veya evdeki bilgisayarı yenileme veya daha büyük ekranlı TV gibi almada ertelemeye gidebiliyor. Ancak burada da ciddi bir azalma yok. Ayrıca daha uygun fiyatlı ürüne kayış da öne çıkıyor” dedi. Diğer yandan son 1.5 ayda ise en fazla sattıkları ürünün klima olduğunu belirten Özgün şöyle devam etti: “Klima temel ihtiyaca dönüştü. Elektronikte genel olarak en fazla cep telefonu satardık. Ama haziranda ciro ve adet olarak en fazla klima sattık. Son iki yıldır artıyordu, bu yıl geçen yıla göre adet olarak iki kattan fazla artış oldu.”

Üç saatte e- ticarete başlatıyor

Türkiye’de e-ticaret her geçen gün büyürken bugüne kadar 400 bin işletmeyi e-ticaretle tanıştıran Hepsiburada İş Ortağım Platformu üzerinden geliştirdiği özellikler sayesinde bu yıl buna 100 bin KOBİ’yi daha ekleyecek. Hepsiburada ayrıca iş ortaklarını üç saatte e-ticarete başlatmasıyla öne çıkıyor. Dünya KOBİ Günü nedeniyle Hepsiburada e-ticareti büyütecek anahtar teslim çözümlerini ve Hepsiburada İş Ortağım platformu üzerinden KOBİ’lere sunduğu destekleri tanıtarak platforma eklenen yeni özellikleri paylaştı. Bu amaçla yaptıkları çalışmaları paylaşan Ender Özgün Hepsiburada’nın KOBİ’ler için uçtan uca dijitalleşme desteği sağlayarak yerli üreticilerin ve KOBİ’lerin ürünlerini Türkiye ve dünya ile buluşturduğunu söyledi. Hepsiburada İş Ortağım portalındaki dönüşüm sayesinde, e-ticarete başlamak isteyen bir işletmenin üç saat içinde ilk satışını yapabilmesine olanak sağlayacaklarını anlatan Özgün “Bu sayede önümüzdeki bir yıl içinde 100 bin işletmeyi e-ticarete taşımayı hedefliyoruz. Hepsiburada olarak amacımız ticaretin dijitalleşmesine liderlik etmek. sahip olduğumuz teknolojik yetkinlikleri ve 25 seneye yakın tecrübeyi Türkiye’nin KOBİ’lerini dijitale taşımak için kullanmak” dedi. 2021 yılında Facebook, Google gibi teknoloji devlerinin işlem gördüğü New York’taki Nasdaq Borsası’nda işlem gören ilk Türk şirketi olduklarını anlatan Özgün bunun da kabiliyetlerinin dünya ölçeğinde kalibre etme imkanı sunduğunu söyledi. Hepsiburada olarak ilk 3 ayda 35,2 milyar TL’lik bir işlem hacmi yakaladıklarını ve son 12 ayda 12.1 milyon tekil kişinin alışveriş yaptığını belirterek, bu satışları 101 bin 900 iş ortaklarıyla gerçekleştirdiklerini ve satışların yüzde 68’ini oluşturduklarını söyledi. Özgün toplam sipariş adedinin de yüzde 22 artış gösterdiğini ifade etti.

10 bin KOBİ’yi yurtdışına taşıdı

Hepsiburada iş ortaklarını yurtdışı pazarlarına da açtı. İki yıl önce yurtdışında satışa başladıklarını söyleyen Ender Özgün Hepsiglobal uygulaması ile Azerbaycan ve Ukrayna gibi dış pazarlarda 10 bin işletmeyi e-ihracata açtıklarını söyledi. Ayrıca Balkanlarda ve Ortadoğu’da hizmet verdiklerini ve bu alana yatırım yapmaya devam edeceklerini belirtti.

Ertesi gün teslim ediyor

Bunun yanı sıra HepsiAds ile müşterilerine kişiselleştirilmiş yapay zekaya dayalı reklam çözümleri sunduklarını anlatan Özgün nisan ayında başlattıkları yeni programla İş Ortağım Platformu’na katılan satıcılara yüzde 60’a varan komisyon indirimleri, 1.000 TL HepsiAds reklam bakiyesi ve 29,99 TL’den başlayan kargo fiyatları sunduklarını söylerken Hepsipay ile iş ortaklarına ödeme ve vadelendirme hizmeti sunduklarını, HepsiJet kargo şirketleri sayesinde de 81 şehre satın alınan ürünlerin yüzde 82’sini ertesi gün teslim edebildiklerini belirtti. İkinci yaşını kutlayacak olan Hepsiburada premium servislerinin ücretsiz kargo, alışverişte hediye para kazanma imkanı gibi avantajlar sunduğunu ifade eden Özgün burada 2.6 milyon üyeye ulaşırken bir müşterinin alışveriş frekansının da 6’dan 10’a yükselterek işin büyümesini sağladığını belirtti.

12 ay taksit imkanı

3 ay önce de Hepsiburada Premium Worlcard’ı kullanıma sunduklarını anlatan Özgün buradaki gelişmeleri şöyle paylaştı: “Burada taksit sınırı olmayan bütün kategorilerde vade farksız 12 taksit yaptırıyoruz. Buda tüketicinin indirim kadar önem verdiği bir konu oldu. Burada müşterilerimize yüzde 8 kadar da hediye para imkanı sunuyoruz. Böylece 3’üncü yada 4’üncü alışveriş bedavaya geliyor. Burada kendi gücümüzü ve Yapı Kredi’nin gücünü kullanıyoruz. Bu da e-ticaret ekosistemini büyütecek.”

Hepsiburada’nın iş ortakları da toplantıda deneyimlerini anlattı.
(Üst merdiven solda sağa): Boztepe Zeytincilik Ahmet Karagöz, Loj Ojos Yaşar Tavşancı, Hepsiburada Kurumsal İlişkiler İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Direktörü Cem Tanır, Nova Vera Fabrika Müdürü Mustafa Al  (Alt Merdiven soldan sağa): Varol Tekstil Yaşar Varol, Kurumsal İletişim Kıdemli Müdürü Canan Binal, Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Ender Özgün, Hepsiburada Pazaryeri Direktörü Melike Pehlivan

‘Hepsiburada limiti ile satışlar yüzde 40 arttı’

Toplantıda Hepsbura’nın iş ortakları da platform üzerinde yaşadıkları deneyimlerini paylaştı. Spor giyim alanında öne çıkan Los Ojos’un kurucusu Yaşar Tavşancı “Hepsiburada’nın sunduğu şimdi al, sonra öde çözümü olan Hepsiburada Limiti sayesinde satışlarımızda yüzde 40’lık bir artış sağlamayı başardık. Yine Hepsiburada tarafından sağlanan influencer desteği de satışlarımızın artmasında önemli bir faktör oldu. Hepsijet’in hızlı teslimat ve bilgilendirme hizmetleri de müşteri memnuniyetlerinin artmasına büyük katkı sağladı” dedi.

‘Siparişlerimizin yüzde 95’i ertesi gün teslim’

Oteller için havlu, nevresim, çarşaf, yastık ve yorgan gibi ürünler üreten Varol Tekstil’in yöneticisi Yaşar Varol “HepsiJet’le siparişlerimizin tamamına yakını ertesi gün teslim edildiği için müşteri memnuniyetini üst düzeyde tutuyoruz. Bu da satışlarımızı artırıyor. Satışlarımızın artışında yine Hepsiburada’nın işletmelere özel sunduğu influencer desteği de önemli rol oynuyor” diye konuştu.

‘Üç adede düşen siparişlerimiz günde 100’e yükseldi’

Beş kuşaktır zeytin üreticisi bir aileden gelen Cansu Bulan 2016 yılında Boztepe Zeytincilik’i kurdu. Boztepe Zeytincilik Hepsiburada’nın Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü programı desteklerinden ve yerli üreticilerin satış hacmini artırmaya yönelik HepsiTürkiye’den programlarından yararlanan markalar arasında. Cansu Bulan Hepsiburada ile iş ortaklığının Boztepe markasına katkılarını şöyle anlatıyor:
“Hamilelik sürecinde mağazamla ilgilenememiştim ve siparişlerim çok düşmüştü. İşin e-ticaret ayağını yeniden güçlendirmek istediğim noktada Hepsiburada yetkilileriyle görüştüm. Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü programı kapsamında yüzde 50 komisyon indiriminden yararlanmamı sağlayarak bana destek oldular. Efsane Kasım dönemindeki kampanya katılımımız sayesinde de ayda üç adede kadar düşen siparişim günde 100’e yükseldi.”

Ödüllü zeytin markasını da yurtdışına taşıdı

The EVOO World Ranking’de iki yıldır üst üste dünyanın en iyi 4. zeytinyağı üreticisi seçilen Nova Vera Hepsiburada’nın Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü ve HepsiTürkiye’den programlarının yararlanıcıları arasında yer alıyor. Bahar Alan tarafından 2017 yılında Ayvalık’ta kurulan Nova Vera’nın Fabrika Müdürü Mustafa Al markanın Hepsiburada’daki yolculuğu ile ilgili şöyle konuştu: “Bir yandan butik kalmayı önemseyen, diğer yandan dünya liginde yarışan ve dünyanın en iyi 4 markasından biri olan markamıza ait yüksek besin (polifenol) değerli ürünlerimizi, kaliteli ve sağlıklı gıdaya önem veren, sağlıklı yaşamı hayatının vazgeçilmez bir parçası haline getirmeye çalışan Türk tüketiciyle buluşturmak isteyen bir markayız. Hepsiburada’daki e-ticaret serüvenimiz de bu amaç doğrultusunda Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü ve HepsiTürkiye’den programlarından yararlanarak başladı. Sadece komisyon indirimlerinin değil, HepsiAds reklam bakiyesi desteğinin, Efsane Kasım kampanyasının büyük faydasını gördük. Reklamlarla platform içinde görünürlüğümüzü artırarak binden fazla takipçiye, çok sayıda beğeni ve yoruma ulaştık. Tüm bunların satışlarımıza faydasını da doğrudan deneyimledik. Hepsiburada’daki kampanya dönemlerinde satışlarımızı yüzde 50’ye kadar arttırdık. Aynı zamanda Hepsiburada’nın ABD’den Kore’ye kadar iş ortaklarına sunduğu hediyeler arasında yer almak da bizim için son derece onur vericiydi.”

Hepsiburada ve Yapı Kredi’den alışverişe yeni bir boyutHepsiburada ve Yapı Kredi’den alışverişe yeni bir boyut

Hepsiburada hanelere bu yıl 1 milyar TL kazandırmayı hedefliyorHepsiburada hanelere bu yıl 1 milyar TL kazandırmayı hedefliyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.