‘Türkiye’de konutları depreme dayanıklı hale getirmenin bedeli 500 milyar dolara yakın’

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Türkiye'deki mevcut konutları dayanıklı hale getirmek için 500 milyar dolar harcamak gerektiğini söyledi. Bu rakam Türkiye'nin gayri safi milli hasılanın yüzde 50’sinden fazlasını temsil ediyor.

Ekonomi 23 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Humberto Lopez, "İklim değişikliğini azaltma konusunda da 500 milyar dolar gerekiyor. Yani toplamda maliyet 1 trilyon doların üzerine çıkmış oluyor" dedi.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, mevcut evlerin güçlendirilmesi konusunda yaklaşık 500 milyar dolar harcanması gerektiğini söyledi. İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) ve Küresel İlkeler Sözleşmesi İmzacıları Derneği (UN Global Compact Türkiye Ağı) işbirliğiyle düzenlenen 9. Sürdürülebilir Finans Forumu’nda konuşan Lopez, “Türkiye’de bulunan mevcut konutları dirençli hale getirmek istesek maliyeti toplam 465 milyar dolar olur. Yaklaşık yarım trilyon dolar yani gayri safi milli hasılanın yüzde 50’sinden fazlasını bahsediyoruz” dedi.

Deprem maliyetini hesaplayanlara Dünya Bankası da katıldı: 68 milyar dolarDeprem maliyetini hesaplayanlara Dünya Bankası da katıldı: 68 milyar dolar

Humberto Lopez, ‘Türkiye’de bulunan mevcut konutları dirençli hale getirmek istesek maliyeti toplam 465 milyar dolar’ dedi.

İklim değişikliği de eklendiğinde maliyet 1 trilyon dolara çıkıyor

“Tabi ki bunu finanse etmek gerçekten zor. Doğal afetler dışında iklim değişikliğinin maliyetini azaltma konusunda baktığımızda Türkiye’de 600 milyar doların üzerinde bir maliyet oluşuyor” diyen Lopez sözlerini şöyle sürdürdü:

“100 milyar dolar bir deprem 500 milyar dolar mevcut evlerin dayanıklı hale getirilmesi ve iklim değişikliğini azaltma konusunda da 500 milyar dolar yani toplamda maliyet 1 trilyon doların üzerine çıkmış oluyor. Bu durumda maliyetimiz gayri safi milli hasılanın tamamı demek oluyor.”

'Depremde 4,5 milyon İstanbullu evsiz kalacak'‘Depremde 4,5 milyon İstanbullu evsiz kalacak’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.