Bolu’daki fay incelemesinde 79 yıl önceki depremin izleri

Bolu'da yapılan çalışma fay hattının ayrıntılarını belirleyerek riskli alanları imara kapatacak. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın geçtiği alanların tespit edilmesi için açılan hendeklerde ise 1944 yılındaki depremin izlerine rastlandı.

Gündem 24 Ekim 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Bolu’da 1 Şubat 1944 yılında 7.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sabah 05.22’de yaşanan depremde yaklaşık 7 bin kişi öldü. Kentin güney kesimini adeta yıkan deprem nedeniyle kente 5 kilometre uzaklıktaki Karacasu yolu üzerinde yolu kesen bir çatlak oluştu. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fikret Koçbulut ve Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Sinan Koşaroğlu ile birlikte 15 kişilik teknik ekip, Bolu’ya 5 kilometre uzaklıktaki Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın geçtiği fay alanlarını tespit ediyor. Karacasu beldesindeki arazilerde iş makineleriyle başlatılan kazılarda fay hattının geçtiği alanlar ortaya çıktı.

İlk tespitlere göre 1944 yılındaki depremin yıktığı alanlardan geçen fay hattı var. Ayrıca toprak yapısı da çalışmalarda tespit edildi ve bu çalışmalar sonuçlanınca hazırlanan rapora göre fay hattının geçtiği alanlar imara kapatılacak. Karacasu Belde Belediye Başkanı Celal Beydili, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nı incelediklerini ifade ederek bu çalışmanın İller Bankası ile ortak yürütüldüğünü söyledi. Şu ana kadar bu çalışmayı kimsenin düşünmediğini söyleyen Beydilli, “Fay hattı nereye gidiyor, kaç metre derinlikte olduğu konusunda bilgi sahibi olacağız. Bu bölgeye ev ya da otel yapılacağı zaman nokta atışı yapacağız” dedi.

Fay hattı çalışmaları için hendek kazıldı ve 1944’teki depremin izlerine rastlandı.

Doç. Dr. Fikret Koçbulut ise kazılan hendeklerde 1944 yılında meydana gelen Gerede-Bolu Depremi’nin yüzey kırığını tespit ettiklerini belirtti ve kendi yaptıkları işlemin tamamen bölgeden geçen diri fay hatları üzerinde yüzey faylanma tehlikesini ortaya koyduğunu aktardı. Amaç ise bu alanları imara kapatarak burada oluşabilecek herhangi bir depremde yüzey kırığı üzerinde bina olmamasını sağlamak.

“Buradaki kazıda açtığımız hendekte kiremit parçaları var ve yıkıntılar başladı” diyen Koçbulut, kiremit parçalarının olduğu yere kadar giden bölümde bir kırılma olduğunu söyledi. Burada altı tane hendek açtıklarını ifade eden Koçbulut, “Bu hendeklerde deformasyon zonunu belirleyeceğiz. Bu bölgeyi yüzey faylanması açısından bir sakınım bandı oluşturarak herkesin anlayacağı dilde fay boyunca imara kapatacağız. Bu sayede bu fayın üzerine yapılaşma olmayacak” dedi.

AFAD: Beklenen Marmara Depremi 7 ili vuracakAFAD: Beklenen Marmara Depremi 7 ili vuracak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.