Türkiye’nin 400 milyon dolar hedefli ‘Yeşil Fon’u gelecek ay sahaya çıkıyor

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Genel Müdürü Murat Bilgiç Türkiye Yeşil Fonu’nun kuruluşunun mayıs ayı içinde tamamlanacağını söyledi. İlk etapta 155 milyon dolarla kurulacak olan fon daha sonra 400 milyar dolara kadar çıkacak.

Ekonomi 28 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
TSKB Genel Müdürü Bilgiç iklim finansmanı, yenilenebilir enerji, deprem bölgelerinin yeniden inşaası, özel sektörün sürdürülebilir faaliyetlerinin desteklenmesi konularında geçen yıl reel sektöre toplam 1,3 milyar dolar kredi kullandırdıklarını ve yurtdışı kaynaklı kredilerle bu rakamın 2 milyar dolara yaklaştığını açıkladı.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Genel Müdürü Murat Bilgiç mayıs ayı içinde kurulum aşamasını tamamlamayı planladıkları Türkiye Yeşil Fonu’nun yıl sonuna doğru en az iki yatırımı gerçekleştirmeyi hedeflediğini söyledi.

Sapanca’daki Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde çeşitli konularda değerlendirmeler yapan Bilgiç Türkiye’nin kalkınma yolculuğuna önderlik eden bankalardan biri olduklarını belirterek “TSKB’den kredi almak demek, bir anlamda Dünya Bankası’ndan, Avrupa Yatırım Bankası’ndan kredi almak demektir” dedi.

İklim finansmanı, yenilenebilir enerji, deprem bölgelerinin yeniden yapılandırılması, özel sektörün sürdürülebilir faaliyetlerinin desteklenmesi konularında geçen yıl reel sektöre toplam 1,3 milyar dolar kredi kullandırdıklarına dikkati çeken Bilgiç yurtdışı kaynaklı kredilerle beraber bunun iki milyar dolara yaklaştığını söyledi.

Bilgiç’in erdiği bilgiye göre kredilerin büyük bölümü yatırım kredisi şeklinde kullandırılmış ve TSKB 6 Şubat’tan itibaren de deprem bölgesine odaklanmış. Deprem bölgesine bir yılda 600 milyon dolarlık kaynak temin ettikleri bilgisini veren Bilgiç “Kullandırdığımız kaynaklar deprem bölgesinin yeşil dönüşümünü sağlayacak” diye konuştu. Yeşil dönüşümü sadece üretim olarak algılamadıklarını belirten Bilgiç girdi sağlayan ürünlerin de bu kapsamda desteklendiğini ifade etti.

‘TSKB sermaye yatırımı yapacak’

Dünya Bankası ile geçen yıl sonunda Türkiye Yeşil Fonu’nu kurmak için anlaşma imzaladıklarını anımsatan Bilgiç şunları söyledi:

“Dünyada krediyle finanse edilerek kurulan ilk girişim sermayesi yatırım fonu olacak. 155 milyon dolarlık fon kuruyoruz. Fonu, TSKB kuracak ve yönetecek. 155 milyon dolarla kuruyoruz ama fonun 400 milyon doların üstüne çıkmasını bekliyoruz. Özel sektörün fona ilgi göstermesini bekliyoruz. Biz sermaye yatırımı yapacağız, kredi vermeyeceğiz. Sermaye olarak başarılı bulduğumuz ve yeşil dönüşümü sağlayabilecek yatırımlara sermayedar olacağız. Ciddi bir kaldıraç etkisi öngörüyoruz ve daha fazla dönüşüm etkisi oluşturacak. Türkiye Yeşil Fonu’nun kurulumunda son aşamasına geldik. Fonun mayıs ayı içinde kurulum aşamasını tamamlamayı planlıyoruz. Yıl sonuna doğru en az 2 yatırımı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.”

‘Bankaların ilgisinde artış var’

Türkiye’deki bankacılık sektöründe olumlu gelişmeler yaşandığını vurgulayan Bilgiç “Geçmiş yıla kıyasla bize kaynak sağlayan kuruluşlarda önemli bir hareketlenme görüyoruz. İlgide artış var. Biz yaklaşık iki ay önce sermaye benzeri borçlandık. Bizim dışımızda diğer bankalarımız da bunu sağladılar. Bu gelişmeler Türkiye’nin bankalarına, bankacılık sistemine güveni de gösteriyor” dedi.

 

İş Bankası 100. yıl yeşil bonosunda talep toplamaya başladıİş Bankası 100. yıl yeşil bonosunda talep toplamaya başladı

Şirketlere yeşil dönüşüm desteği ASO-TÜBİTAK çözüm ortaklığıyla gelecekŞirketlere yeşil dönüşüm desteği ASO-TÜBİTAK çözüm ortaklığıyla gelecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.