Türkiye’nin risk primi 3 yıl sonra ilk kez 350’nin altına indi

Yeni ekonomi yönetimine güvenin yurtdışı piyasalarda her gün biraz daha artmasının etkisiyle Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) yaklaşık 3 yılın ardından ilk kez 350 baz puanın altına inerek 348,2 oldu. 

Ekonomi 17 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Daha 6 ay önce 700 baz puana kadar yükselen Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi 3 yılın ardından ilk kez 350 puanın altına indi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın aldığı kararlarla Türkiye ekonomisini yeniden rasyonel patikaya taşımasının olumlu yankıları sürüyor. 15 Kasım’da 6 ay içinde 350 baz puan gerileyerek 364,4 baz puana inen Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) bugün de yaklaşık 3 yılın ardından ilk kez 350 baz puanın altına inerek 348,2’ye kadar geriledi.

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) yaklaşık 3 yılın ardından ilk kez 350 baz puanın altına inerek 348,2 seviyesine geldi.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın son Enflasyon Raporu sunumundaki ifadelerinin enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığı ortaya koymasıyla Türkiye’nin CDS’indeki gerileme yeniden hız kazanarak 3 Kasım’da 365 baz puan civarına inmişti. ABD’de faiz artış ihtimalinin son açıklanan enflasyon verisinin ardından neredeyse sıfıra inmesi dünya genelinde kredi risk primlerini aşağı çekerken bu olumlu gelişmeden Türkiye de etkilenmiş, 15 Kasım’da CDS yaklaşık 14 baz puan azalarak 364,64 baz puanla Mart 2021’den bu yana en düşük seviyesini test etmişti.

Türk Lirası varlıklara yabancı yatırımcı ilgisini de yansıtan CDS düşüşü, devam eden jeopolitik risklere karşın TCMB’nin dezenflasyonun tesis edilmesine yönelik kararlı adımları, Türkiye’nin dış finansmana erişimi artırmayı sürdürmesi, yabancı yatırımcılarla gerçekleştirilen görüşmelerden olumlu sinyallerle birlikte devam ediyor.

Mayıs ayında 700 puanın üzerine çıkmıştı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu yaklaşırken kur ve risk primi tarafındaki hareketli seyir yeni eşiklerin aşılmasına neden olmuş, Türkiye’nin risk primi mayıs ayında 700 baz puanın üzerine çıkarak Ekim 2022’den bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı. Bankalararası piyasada dolar/TL ilk kez 20 seviyesinin üzerini görürken, Türkiye’nin risk primi de ardı ardına yükselerek 700 puanlık eşiği aşmıştı.

Türkiye'nin risk primi son 2,5 yılın dibine indiTürkiye’nin risk primi son 2,5 yılın dibine indi

Piyasalarda 'liyakatlı atama' rüzgarı: CDS 400 puanın altına indi, borsa 7 bin puanı geçtiPiyasalarda ‘liyakatlı atama’ rüzgarı: CDS 400 puanın altına indi, borsa 7 bin puanı geçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.