UBS Credit Suisse’i devraldı, ortaya 1,6 trilyon dolarlık bir dev çıktı

İsviçre'nin en büyük bankası UBS, rakibi Credit Suisse'i devlet yardımıyla devralma sürecini tamamladığını duyurdu. Böylece ortaya 1,6 trilyon dolarlık bilançoya sahip bir İsviçre bankası ortaya çıkmış oldu.

Ekonomi 13 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

İsviçre’nin en büyük bankası UBS, rakibi Credit Suisse’i devlet yardımıyla devralma sürecini tamamladığını duyurdu. UBS Yönetim Kurulu Başkanı Colm Kelleher ve CEO’su Sergio Ermotti, İsviçre gazetelerinde Credit Suisse’in devralınmasının tamamlandığı bilgisini içeren bir açık mektup yayımladı.

Mektupta, “Bu, bir finans merkezi olarak İsviçre ve küresel finans sektörü için yeni bir dönemin başlangıcıdır. Devralma işleminin başarıyla gerçekleştirildiğine dair hiçbir şüphemiz yok” denildi. Mektupta, söz konusu devralmanın zorluklar oluşturacağı ancak İsviçre, müşteriler, çalışanlar ve hissedarlar için fırsatlar sunacağı kaydedildi. Bu arada, devralma işleminin tamamlanmasıyla 1,6 trilyon dolarlık bilançoya sahip bir İsviçre bankası ortaya çıkmış oldu.

UBS Credit Suisse'i devralma faturasını açıkladı: 17 milyar dolar zararUBS Credit Suisse’i devralma faturasını açıkladı: 17 milyar dolar zarar

İşten çıkarmalar başlayacak

UBS ve Credit Suisse’in dünya çapında toplam çalışan sayısı 120 bini bulurken, UBS maliyetleri azaltmak için işten çıkarmalar yapacağını duyurmuştu. UBS, 2008’deki küresel finansal krizden bu yana en büyük banka alım anlaşmasını mayıs sonu veya haziran başında tamamlamayı hedefliyordu.

ABD’de mart ayında başlayan bankacılık krizinin ardından Avrupa’da da Credit Suisse paniği yaşanmıştı. Credit Suisse bankasının en büyük ortağı Suudi Ulusal Bankası’nın sermaye artırımı yapmayacağını duyurmasının ardından yaşanan gelişmeler, bankayı iflasın eşiğine sürüklemişti.

İsviçre’nin en büyük bankası UBS, hükümetin 200 milyar franklık likidite desteğiyle kriz yaşayan 167 yıllık Credit Suisse’i 3 milyar franga satın alacağını açıklamıştı.

Birleşme, çalışanların yüzde 30'unu işinden edecekBirleşme, çalışanların yüzde 30’unu işinden edecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.