Volvo’ya ruh veren deha artık yok

Volvo’nun yeniden doğuşunu başlatan modellerin tasarımcısı Peter Horbury, iş için gittiği Çin’de 73 yaşında öldü. Horbury, Volvo'nun muhafazakar imajını değiştiren kişi olarak biliniyor.

Ekonomi 3 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Dünyanın en iyi otomobil tasarımcılarından biri olan Peter Horbury, geçtiğimiz hafta Çin'de, 73 yaşında hayatını kaybetse de arkasında yollarda gezen yüz binlerce dört tekerlekli iz bıraktı.

İsveçli Volvo, her zaman otomotiv dünyasının en ‘sağlam’ çocuğu olarak bilinir. Bunun tek sebebi bugün dünya üzerindeki tüm otomobillerde bulunan 3 noktadan bağlanan emniyet kemerini kullanan ilk şirket olması değil. Volvo, yan darbe koruyucuları, kafalıklar için kamçı darbesi önleyici sistemler, devrilme engelleyici ve yaya algılama sistemi gibi ilkleri de otomotiv dünyasına kazandıran bir dev. Ancak sadece güvenlik, satın alma kararı için yeterli değil.

Otomobillerin tasarım ruhuyla da tüketiciyle bağ kurması gerekiyor. 1990’lara kadar sağlamlığıyla bilinen ancak tasarımda sadelikle ilerleyen Volvo, bir tasarım dehası olan Peter Horbury’le tanıştıktan sonra kendi Rönesans’ını yaşadı. 1991’de Volvo’ya transfer olan Horbury, markanın yeniden doğuşunu başlatan S40, V40, S80, V70, S60, XC90 ve C30 modellerini tasarladı. Dünyanın en iyi otomobil tasarımcılarından biri olan Peter Horbury, geçtiğimiz hafta Çin’de, 73 yaşında hayatını kaybetse de arkasında yollarda gezen yüz binlerce dört tekerlekli iz bıraktı.

6 dev otomobil markası, “İçten yanmalı motoru bırakacağız” diye söz verdi6 dev otomobil markası, “İçten yanmalı motoru bırakacağız” diye söz verdi

Tek çizgiyle tasarım canlandı

27 Ocak 1950’de İskoçya sınırına yakın küçük bir Kuzey İngiltere kasabası olan Alnwick’te doğan Horbury’nin tasarım geçmişi babasının ona üç boyutlu çizimi öğrettiği gün tetiklendi. Horbury, o anı şöyle anlatıyordu:

“Çok küçük yaşta basit bir perspektifte çizim yapmanın sırrını bana açıkladı. Zaten arabalar, otobüsler ve gemiler çiziyordum ve o, çizdiğim otobüsün önünü göstermek için başka bir kurşun kalem çizgisi çekmemi, diğer tarafındaki tekerleği ve pencere direklerinin nereye gitmesi gerektiğini gösterdi. Birden çizim canlandı. Bu garip bir deneyimdi ama sonsuza kadar hatırlayacağım bir deneyim oldu.”Horbury, çocukluğunda bile araçlara bakıp bir sonraki versiyonunu hayal ediyordu.

50 yıllık iş hayatında bisiklet bile tasarladı

Horbury, yaklaşık 50 yıllık bir kariyer boyunca Chrysler, Ford (iki kez), Volvo (üç kez), Geely Grubu ve Lotus gibi şirketlerde otomobil tasarımı alanında büyülü işlere imza attı. Aynı zamanda Bentley, BMW, Mercedes-Benz, MG, Rolls-Royce, Triumph gibi markalar için serbest çalışarak portföyünü otomobilden bisikletlere, otobüslerden kamyonetlere ve Londra taksilerine kadar genişletti. 70’lerin ortalarından ölümüne kadar olan sürede Lotus Group’ta tasarımın icra başkan yardımcısı olarak çalışıyordu. 73 yaşındaki Horbury, iş seyahati sırasında Çin’e, Volvo ve Lotus’un da sahibi olan Geely Grubu’nun merkezine ziyarette bulunurken hayatını kaybetti.

Volvo ile çarpışan Togg, 'sağlamlık testi'ni geçtiVolvo ile çarpışan Togg, ‘sağlamlık testi’ni geçti

Kutu tasarımdan modernizme

Horbury tasarım dünyasında en çok Volvo’daki dönemiyle anılıyor. Onun ilhamı, şirketi adeta kurtaran yeni bir görünüm ve felsefe sağladı. 1991 yılında Volvo tarafından tasarım başkanı olması için teklif alarak, İsveç markasının o zamanlar kutu şeklinde ve muhafazakar imajını daha yuvarlak ve spor bir görünüme dönüştürmek için 11 yılını geçirdi. Bu dönemde S40, S60, S80, V70 ve C70 gibi modelleri içeren tasarımlarla Volvo’nun görüntüsünü dönüştürdü.

Uçan otomobil üzerine çalıştı

Horbury son 10 yılda, Geely’nin kendi marka otomobillerini dönüştürdü, Londra Taksisi’ni yeniden hayal etti, Lynk & Co, Geometry ve Zeekr gibi tamamen yeni markaları başlattı ve hatta Geely’nin Terafugia ve spor otomobil üreticisi Lotus’u satın almasıyla uçan arabalar üzerinde çalıştı. Kariyerini son durağı ise Lotus oldu. Volvo’da 11 yıl boyunca önemli tasarımlara imza atıp markayla yolunu ayırsa da Horbury’nin etkileri hala günümüzdeki güncel Volvo’larda görünebiliyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.