Borsa 9 bin puanın üstünde, dolar düşüyor
Yabancılar Borsa İstanbul'dan son 5 haftada 1,3 milyar dolarlık hisse senedi aldı. Doç. Dr. Hakkı Öztürk, Aralık 2022'den bu yana yabancıların ilk kez 5 hafta boyunca alım yaptığına dikkat çekerek, "Ancak gelenler orta ve uzun vadeli değil yani uygulanacak politikalara göre her an çıkabilirler" dedi
Seçimden sonra borsada neredeyse kesintisiz süren ralli yabancı yatırımcıları da cezbetmiş olacak ki son 5 haftada yaklaşık 1,3 milyar dolarlık hisse senedi aldılar. BIST 100 endeksi, son bir yılda TL bazında yüzde 140’a yakın kazançla Arjantin’in ardından ikinci sırada yer alırken, bu yükselişin ve yabancı yatırımcının kalıcı olup olmayacağı da merak konusu.
Yabancı yatırımcının Aralık 2022’den beri ilk kez 5 hafta boyunca nette alım yaptığının görüldüğünü söyleyen Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Finans Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Öztürk, “Bu gelen fonların genelde hedge fon dediğimiz serbest fonlar olduğunu ve orta-uzun vadeli fonlar olmadığını da söylemek gerekir. Dolayısıyla uygulanacak olan politikalara göre her an geri çıkma ihtimallerini de unutmamak gerekir” dedi. Borsada yabancı payının yüzde 27’den yüzde 29’un üzerine yükselmesine rağmen hâlâ geçmişe göre çok düşük seviyede olduğuna dikkat çeken Öztürk, “Her ne kadar borsa yılın başından beri TL bazlı yüzde 17 yukarıda olsa da, doların yükselmesinden dolayı dolar bazlı bakıldığında yüzde 17 aşağıda” diye konuştu.
Son 5 haftadaki yabancıların hisse alımının eğer şu anki resimde değişiklik olmaz ve diğer risk ve politik olaylarla ilgili olumsuz gelişme yaşanmazsa bir miktar daha devam edebileceğini söyleyen Öztürk, seçimlerden sonraki olumlu havanın nedenlerini şöyle özetledi:
-Ortodoks ekonomi politikalara dönüş söylemi, Cumhurbaşkanı’nın Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikler’ni kapsayan Körfez ülkelerine ziyaretinden gelmesi beklenen para var, bu para ne kadar olacak olacak ve hangi vadede gelecek belli değil ancak yarattığı kısa vade için iyimserlik var. AB ile olan yakınlaşmada olumlu algılanan gelişmeler arasında.
-Aynı zamanda yaz aylarında turizm gelirlerinin yüksek olacağından dolayı çok yüksek olan cari açıktaki iyileşme ümidi ve bunun dolar/TL kurunun yaz ayları için hızla yükselmesi ihtimalini düşüreceği beklentisi.
-Her ne kadar Merkez Bankası rezervleri hâlâ çok düşük seviyede olsa da, seçimden sonra brüt, net ve swap harici net rezervlerde yaklaşık 11-12 milyar dolar iyileşme var. Seçimlerden sonra, Merkez Bankası’nın kur korumalı mevduat ve ihracat gelirlerinden topladığı dövizin daha azını satarak rezervlerini
iyileştirdiğini gözlemliyoruz. Döviz rezervlerindeki bir miktar iyileşme, ülke risk primi göstergesi olan CDS’leri de düşürdü. Seçimden öce 26 Mayıs 2023 tarihinde 663 baz puan olan Türkiye CDS risk primi 442 puana kadar düştü. CDS primi böylece yüzde 30 düşmüş oldu. 2021 Kasım ayından beri en düşük seviye.
-Aynı zaman aralığında gelişmekte olan ülkeler (GOÜ) CDS risk primi de 250 baz puandan 200 puana düşerek yüzde 20 iyileşme gösterdi. Tabii ki son zamanlarda iyileşme olmasına karşın hâlâ Türkiye CDS risk primi diğer gelişmekte olan ülkelere çok yüksek.
-Risk priminin düşmesi Türkiye 5 yıl eurobond faizini de kabaca yüzde 10.5’lardan yüzde 8.5’e kadar düşürdü. Hâlâ diğer gelişmekte olan ülkelere göre yüksek olsa da, seçimden sonra Türkiye’nin dolar bazlı borçlanma maliyetinin düşmesi kısa zaman içerisinde Hazine’nin dolar bazlı tahvil ihracı yapması için uygun olabilir. Böylece yüksek dış finansman ihtiyacının çok düşük bir kısmı eurobond ihracı ile sağlanabilir.
-Kısa vadede bir miktar iyimserlik hakim olsa da Türkiye’nin başta yüksek dış finansman ihtiyacı ve yüksek enflasyon olmak üzere diğer makro problemleri de devam ediyor. Ancak finansal piyasaların miyop olduğu ve daha yakın vadeyi fiyatlamak istediği söylemini de hatırlatmak gerekir.