‘Yabancı yatırım çekmeniz için faiz uzun süre yüksek kalmalı’

EBRD Başkanı Renaud-Basso Türkiye'nin yabancı yatırımcıları çekmesi için para politikasındaki yeni seyrin devam etmesi gerektiğini belirterek, 'Güveni yeniden tesis etmek için faizlerin oldukça uzun bir süre yüksek seviyede kalması gerekir' dedi.

Ekonomi 24 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
EBRD Başkanı Odile Renaud-Basso, para politikasındaki yeni seyrin uzun vadeli bir strateji olarak “devam etmesi gerektiğini” söyledi.

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini piyasa beklentilerinin üzerinde 500 baz puan artırarak yüzde 40’a çıkarırken, sıkılaştırma sürecinin hızı yavaşlatılarak kısa sürede tamamlanacağı mesajını verdi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Odile Renaud-Basso da dün TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan ile görüşmeden hemen önce Reuters ile yaptığı söyleşide, para politikasındaki bu yeni seyrin uzun vadeli bir strateji olarak “devam etmesi gerektiğini” söyledi.

Türk Lirası cinsi varlıklardan çıkan yabancı yatırımcıları güvende hissetmeye neyin ikna edeceği sorulduğunda Renaud-Basso, “Kalıcı ve güçlü bir politika stratejisi görmek için biraz zamana ihtiyaç var” dedi. Renaud-Basso, politika faizinin yüzde 40’a çıkarılmasının bu yönde atılan bir adım olduğunu ve güveni yeniden tesis etmek için faizlerin oldukça uzun bir süre yüksek seviyede kalması gerekeceğini belirtti.

Türkiye’ye diğer ülkelere yaptığından daha fazla yatırım yapan EBRD, bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesi olan en az 2,5 milyar euro yatırıma hazırlanıyor. Şubatta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde 50 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, güneydoğudaki birçok şehir ve kasaba yerle bir olmuştu. EBRD, su, elektrik ve diğer altyapıların onarımına odaklanarak 2 yıl içinde 1,5 milyar euro yatırım yapmayı planlıyor.

Merkez faizi yüzde 40'a çıkardı, kararlılık mesajı verdiMerkez faizi yüzde 40’a çıkardı, kararlılık mesajı verdi

‘Politika değişince Türkiye’ye yatırımlarımızı artırdık’

EBRD’nin bu yıla girerken Türkiye’deki yatırımlarını azalttığını söyleyen Renaud-Basso “Fakat çok önemli olan politika değişikliğini ve depremi de göz önüne alarak, (yatırımları) yeniden artırdık ve yatırım açısından tarihin en yüksek seviyesine ulaştık” dedi. 4 günlük Türkiye ziyaretinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile de görüşen Renaud-Basso “Geçmişte gerçekten de bazı U dönüşleri yapıldı. Ancak yetkilileri dinlerken, bunun sürdürülebilir olması gerektiğini bildiklerinden eminim” diye konuştu.

Renaud-Basso bu hafta deprem bölgesini de ziyaret ettikten sonra, deprem iyileştirme fonlarının artabileceğini ancak ilk önceliğin tahsis edilen 1,5 milyar euroluk yatırımın yapılması olduğunu belirtti. Renaud-Basso, “Kış dönemi, özellikle (depremden en ağır etkilenen) ve yaşam koşullarının ve barınma (olanaklarının) asgari seviyede olduğu Hatay’daki insanlar için çok zor olacak” dedi.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan Türkiye’ye en yüksek yatırımAvrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan Türkiye’ye en yüksek yatırım

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.