Yabancılar Türkiye’de az alıyor, Türkler yurt dışında çok alıyor; emlak artık döviz getirmiyor

Türkiye'ye döviz getiren gayrimenkulde bu yıl trend değişiyor. Yılın ilk altı ayında yabancıların gayrimenkul alımlarıyla Türklerin yurtdışındaki alımları arasındaki fark 296 milyon dolara indi. Yabancıların alımları düşerken Türklerinki artıyor.

Ekonomi 5 Eylül 2024
Londra gibi şehirler Türklerin özellike konut yatırımı yaptığı şehirler arasında öne çıkıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ödemeler dengesi verileri yakın zamana kadar Türkiye’nin ödemeler dengesine önemli katkıda bulunan gayrimenkul yatırımlarında trendin değişmeye başladığını gösteriyor. Verilere göre Ocak-Haziran 2024’te yabancılara Türkiye’de 1 milyar 535 milyon dolarlık emlak satılırken Türkler yurtdışında 1 milyar 239 milyon dolarlık emlak yatırımı yaptı. Geçen yılın ilk altı ayına göre 2024’ün ilk yarısında yabancılara yapılan emlak satışı yüzde 30 gerilerken Türklerin yurtdışı emlak alımları yüzde 50 arttı.  5-10 yıl önce yıllık 130 milyon dolar seviyesinde yurtdışından alım yapan Türkler artık ayda bu rakamı iki katına çıkardı.

Aradaki makas hiç bu kadar daralmamıştı. Ocak 2024’te Türkiye’den 408 milyon dolarlık alım yapan yabancıların Haziran 2024’te yatırdığı tutar 98 milyon dolara kadar geriledi ve bu düşüş her ay sürüyor. Buna karşın Türklerin yurtdışı alım tutarı Ocak 2024’te 133 milyon dolar iken 177 milyon dolara yükseldi. Bu ivme böyle devam ederse iki ay içinde rakamlar birbirini yakalamış olacak ve son çeyrekte cari açık oluşmaya başlayacak.

 

 

Yurtdışına inşaat yatırımları da arttı

Türklerin yurtdışındaki inşaat yatırımları da bu sene ilk yarıda geçen sene ilk yarıya göre beş kat arttı. Yurtdışına giden Türkleri yakalamak, durgun piyasaya karşı alternatif oluşturmak isteyen Türk inşaat şirketlerinin yatırımları ilk altı ayda 253 milyon dolar oldu. Bu rakam geçen yıl ilk altı ayda 50 milyon dolar seviyesindeydi. Veriler Türklerin yurtdışındaki konut yatırımlarının rekor kırarken yabancıların ülkemizdeki gayrimenkul alımlarının son yılların en düşük rakamlarına gerilediğini gösteriyor. 2024 yılında Türklerin yurtdışındaki konut yatırımının 2023’e göre yaklaşık yüzde 50 artışla 3 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu tüm zamanların en yüksek rakamı olacak. Ayrıca birçok yabancı ülkede de Türkiye’deki gibi tapu değeri gerçekleşen satış bedelinin altında gösteriliyor. Bu bakışla Türklerin yurtdışı yatırımlarının belki de 4 milyar doları aşacağını söyleyebiliriz. Aynı dönemde yabancıların ülkemizden aldıkları konutlar için ödedikleri tutarın da 2-2,5 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşeceği düşünülüyor. Böylece tarihte ilk kez Türklerin yurt dışındaki yatırımları ülkemize bu alanda gelen yatırım tutarını aşmış olacak.

Türkler yurtdışındaki yatırımlarının yüzde 45'ini gayrimenkule yapıyorTürkler yurtdışındaki yatırımlarının yüzde 45’ini gayrimenkule yapıyor

Ruslar akın akın Kuzey Kıbrıs'a geldi, emlak fiyatları uçuşa geçtiRuslar akın akın Kuzey Kıbrıs’a geldi, emlak fiyatları uçuşa geçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.