Yapay zeka savaşı kızışıyor: AMD, Nvidia’nın pazarına talip

ABD'li yarı iletken üreticisi AMD yapay zeka sistemlerinin yeteneklerini geliştirmek amacıyla ZT Systems'ı 4,9 milyar dolara satın alacağını bildirdi. Uzmanlara göre AMD böylece Nvidia'ya karşı yapay zeka ve bulut sistemlerinde rekabet etmek istiyor.

Bilim Teknoloji 20 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

ABD’li yarı iletken üreticisi AMD en büyük rakibi Nvidia’ya karşı elini güçlendirecek bir hamle yaparak hiper ölçekli bilgi işlem şirketlerine yapay zeka altyapısı sağlayan New Jersey merkezli ZT Systems’ı satın alıyor.

AMD’den yapılan açıklamada ZT Systems’ın bulut bilişim çözümlerini tasarlama ve optimize etme konusundaki kapsamlı deneyimine işaret edilerek AMD’nin bu deneyimden faydalanacağı vurgulandı. Açıklamada AMD’nin 4,9 milyar dolar değerindeki nakit ve hisse senedi işlemiyle ZT Systems’ı satın alacağı belirtildi.

AMD CEO’su Lisa Su satın almanın şirketin uzun vadeli yapay zeka stratejisinin bir sonraki büyük adımı olduğunu kaydetti. Su satın almanın AMD’nin yapay zeka donanım ve yazılım yol haritalarını hızlandırmak için yaptığı yatırımların da sonucu olduğunu vurguladı.

Nvidia’nın dev işlemcileri özellikle bulut sistemleri için çok kritik; çünkü aynı bulutta binlerce ayrı şirketin işlem yapması gerekebiliyor, bu işlemciler paralel olarak işlem yaptıkları için bulut sistemleri hızlı çalışıyor. Benzer şekilde aynı işlemciler yapay zeka sistemleri için de çok kritik; çünkü bu sistemler de aynı anda çok sayıda işlemi paralel olarak yapabilmek istiyor.

İşte AMD bu özel mikro işlemci pazarında neredeyse tek oyuncu olan ve o yüzden değeri çok yükselen Nvidia’nın pazarına girebilmek için bu satın alma hamlesini yapıyor.

Su, Huang Jansen’in kuzeni

Nvidia’nin CEO’su Jenseng Huang ile AMD CEO’su Lisa Su sadece sektörün en güçlü kişileri ve rakipleri değil, akrabalar da. Su, Huang’ın amcasının torunu yani birinci derece kuzenler. İkisi de çocukken Tayvan’dan ABD’ye taşınmış ve aynı sektörü seçmiş.

Kuzenlerin yapay zeka çip savaşlarıKuzenlerin yapay zeka çip savaşları

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.