Yapay zeka için şirketlerin birbirinden eleman kapma yarışları hız kazandı

Şirketler yapay zeka alanındaki eleman sorununu büyük paralar vererek birbirlerinden eleman transferi yoluyla çözmeye çalışıyor. Bazen tüm ekip transfer ediliyor, bazen de yıllık bir milyar dolara varan maaşlarla çalışanların aklı çeliniyor.

Bilim Teknoloji 1 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Yapay zeka çalışanyar dahil dokunduğu herkesi zengin ediyor.

Yapay zekaya dokunan köşeyi dönüyor. Bu alanda faaliyet gösteren şirketelerin bilançoları göz kamaştırıyor, hisseleri uçuyor. Yapay zekanın yarattığı zenginlikten bu işin uzmanları da kazanıyor.

The Wall Street Journal gazetesinin analizine göre yapay zeka patlaması Silikon Vadisi’nde eleman kapma savaşlarını yeni uç noktalara taşıyor. Teknoloji şirketleri, ChatGPT ve diğer insan benzeri botlara güç veren üretken yapay zekada  uzmanlık ve deneyime sahip çalışanları çekmek için yılda milyon dolara ulaşan maaşlar, kısa sürede verilecek hisseler ve  tüm mühendislik ekiplerini transfer teklifleri sunuyor. Birbirleriyle ve devleri yerinden edecek bir sonraki büyük şey olmak için yarışan startup’larla da rekabet ediyorlar. Amerikalı teknoloji ve medya haberleri ağı The Verge’te ocak ayında yayınlanan bir habere göre de yapay zeka konusunda gerekli uzmanlığa sahip olanlar kimi kez bir milyon dolara kadar çıkan net ödeme paketi  alabiliyorlar.

Yapay zekacılar için bugün yapılar teklifler, sektörün geçmişteki görece cömert ücret ve yan haklar standartlarının bile üstünde bulunuyor. Mevcut yapay zeka elemanı açığı teknolojinin diğer alanlarında işten çıkarmalar devam ederken ve şirketler yapay zeka teknolojisini geliştirmenin muazzam maliyetini karşılamak için daha fazla yatırım yapmak üzere kaynaklarını yeniden tahsis ederken gerçekleşiyor.

Google CEO’su Sundar Pichai 2022’de Apple’ın en iyi yapay zeka araştırmacılarından üçünü ikna için devreye girmişti.

Bazı CEO’lar bir süredir yapay zekacıların işe alımına bizzat dahil oluyorlar  ve en iyi yapay zekacıları elde tutmak için sürekli devreye giriyorlar. Google CEO’su Sundar Pichai 2022’de Apple’ın en iyi yapay zeka araştırmacılarından üçünü ikna için devreye girerek bu yönde en önemi adımı atmış ve Apple CEO’su Tim Cook’un elemanları kalmaya ikna çabaları sonuç vermemişti. Google’un kurucularından Sergei Brin Open AI’a geçmek isteyen bir çalışanını kalmaya ikna etmek için aramış.

Databricks’te üretken yapay zeka başkanı olan Naveen Rao, “Hangi yeteneklerin peşinden gittiğimizde uzun vadeli bir değişim var” diyor. “Bir tarafta insan bolluğu, diğer tarafta ise kıtlık var.”

Bir veri depolama ve yönetim girişimi start-up’ı olan Databricks’in yazılım mühendisi bulmakta bir sorunu yok. Ancak Rao, büyük dil modellerini ya da LLM’leri sıfırdan eğitmiş ya da halüsinasyon gibi yapay zeka alanındaki can sıkıcı sorunları çözmeye yardımcı olabilecek niteliklere sahip yalnızca birkaç yüz kişi olabileceğini söylüyor. Bunların bulunması zor ve bu konuda iyi olanların yıllık maaşlarının toplamı 1 milyon dolar veya üzerine çıkabiliyor.

Yapay zeka alanında satış elemanları da talep görüyor ve bulunmaları da kolay değil. Her şeyin hızla değiştiği bir teknoloji geçişinin başlangıcında satış yapmak, farklı bir beceri seti ve bilgi derinliği gerektiriyor. Bu becerilere sahip adaylar, bir kurumsal yazılım satış elemanının yaklaşık iki katını kazanıyor. Ancak Rao, yapay zeka alanında çalışan çoğu insan için normun bu olmadığını söylüyor.

1,500’den fazla işverenin katıldığı ankete göre, yapay zeka ve makine öğrenimi alanındaki yönetici pozisyonlarının taban ücret artışları son bir yılda yüzde 5 ila yüzde 11 arasında değişti. Yönetici olmayan pozisyonlarda artışın ise yüzde 13 ile yüzde 19 arasında değiştiği görüldü.

Meta da yapay zeka konusundaki uzmanlarını para boğuyor.

Kariyer danışmanlık şirketi evels.fyi’nin kurucu ortağı Zuhayeer Musa, OpenAI’nin kendilerinden hizmet alan altı kişiye yaptığı iş teklifinde medyan maaşın prim ve hisse senedi dahil yılda 925,000 dolar olduğunu söylüyor. Meta’da çalışan ve mali konularda Levels.fyi’ye bilgi veren 344 makine öğrenimi ve yapay zeka mühendisinin medyan maaşının prim ve hisse senedi dahil yılda yaklaşık 400,000 dolar olduğunu da belirtiyor.

İlaç şirketlerinin daha verimli ilaç denemeleri tasarlamasına yardımcı olmak için yapay zeka kullanan Faro Health’in CEO’su Scott Chetham, maaşları bu alandaki şirketlerin ödediği maaşların ilk yüzde 25’inde tutmayı hedeflediklerini ifade ediyor.

ABD’DE MEDYAN YILLIK MÜHENDİS MAAŞI (Prim ve hisse dahil)

Chetham’ın şirketi yakın zamanda en büyük rakiplerinden şirketlerinden birinden bir adayla görüşmüş ve  bir teklif sunmuş. Ancak rakip şirket  buna çalışanın maaşını iki katına çıkararak karşılık vermiş. Aday, şirketinin ancak bir teklif geldiğinde maaşını ikiye katlamak istemesinden rahatsız olduğu belirterek bunun da kendisine en başta daha fazla ödeme yapılması gerektiğini ortaya çıkardığını söylemiş. Chetham, elemanlarını kaçırmamak için en iyi çalışanlarına daha fazla şirket hissesi  verdiklerini belirtiyor. Çalışanlar, şirkette dört yıl kalırlarsa kendilerine tahsis edilen ilk hisse senetlerinin sahibi oluyorlar. İki yıl çalışınca da kendilerine üç yıl daha çalışmaları durumunda sahibi olacakları ikinci bir hisse senedi seti veriliyor. “İnsanları teşvik etmek için verdiğimiz hisse miktarını artırmaya devam etmeliyiz” diyor Chetham.

Ortaklarıyla görülen Arthur Mensch (önde) Google’dan ayrılarak kendi start-up’ını kurdu.

Startup’larda baz ücret büyük teknoloji şirketlerine göre daha düşük olma eğilimindeyken girişimcilik içgüdüsüne sahip bazı çalışanlar kendi başlarına yola çıkarak daha büyük işler yapabileceklerini söylüyor. Eski Google çalışanı Arthur Mensch şirketten ayrılarak Mistral AI adlı startup’ı kurdu ve bir yıldan kısa bir süre içinde şirketin değeri iki milyar doların üstüne çıktı. Google’da çalışan yapay zeka araştırmacısı son beş yıldır head hunter’ların kendisine hep ulaştığını ancak son zamanlarda bunda gözle görülür bir artış olduğunu söylüyor.

Araştırmacı çok azının yapay zekayı eğitmek için gereken fona sahip olmaları nedeniyle tartup’lardaki fırsatların kendisini cezbetmediğini söylüyor.  Google’ın ihtiyaç duyduğu kaynaklara sahip olduğunu belirten araştırmacıya göre bunun da ötesinde, işin kendisinin ilginç olması gerekiyor. Ayrıca  pek çok iş arkadaşından farklı olarak yakın zamanda kendisine prim olarak hisse verilmiş.

Bir yarı iletken işe alım şirketi olan SBT Industries’in başkanı Justin Kinsey adayların ücretten başka girişimin misyonuna gerçekten inanmaya ve işiyle ilgili özerklik vaat edilmesine kadar çeşitli faktörler nedeniyle de teklifleri  kabul edebileceğini söylüyor.

Kinsey kısa süre önce Microsoft’tan bir yapay zeka donanım start-up’ı için bir mühendislik yöneticisini işe almış. Adayın yeni CEO’suna inanılmaz güveni nedeniyle start-up’a katılmak  için bir milyon dolardan fazla ikramiyeden ve Microsoft hissesinden feragat ettiğini, baz ücretinden de 100.000 dolarlık kesintiye razı olduğunu söylüyor.  Kinsey işe alınan kişinin beş ila yedi yıl içinde sadece hisse senedinden 40 milyon dolar kazanacağını tahmin ettiğini ifade ediyor. Başka bir adayın işi kabul etmesinin nedeni de, şirketin ilk çipini üretmeyi başardığında tamamen yeni bir ürün grubu başlatabileceğine dair verilen söz olmuş.

Büyük dil modellerini eğitmek için gereken donanım olan çipleri üretme yarışı çok yoğun ve bunu yapacak ekipleri kurmak da zaman alıyor. Kinsey bu nedenle geçen yıl dört müşterisinden bu süreyi kısaltmak için rakiplerinin mühendislik ekibinin tamamını transfer etme teklifinin geldiğini söylüyor. “Bizden ekip transferi konusunda gerçekten yardımcı olmamız istendi” diyor. “Tak- çalıştır yapabiliyorlar ve bu da dik bir öğrenme eğrisini ortadan kaldırıyor.”

 Yapay zeka konusunda deneyimi olmayan teknoloji çalışanları da bu konuyu özgeçmişlerine eklemek istiyor. Wharton sözcüsü Caroline Pennartz Pennsylvania Üniversitesi Wharton School’un kısa süre önce San Francisco’da 12.000 dolar katılım ücreti Generative AI and Business Transformation adlı dört günlük bir yönetici eğitim programı düzenlediğinde mevcut 50 kontenjanın hızla dolduğunu söylüyor.

Daha önce Meta’da çalışan ve şu anda danışmanlık yapan Alexis Roucourt teknoloji çalışanı arkadaşlarının çoğunun yapay zeka bilgisi gerektiren işlerin sayısının arttığını fark ettiğini söylüyor. Bu durum endişeye ve hızlanmak için bir yarışa neden oluyor. Tanıdığı birçok çalışan, yapay zekadaki trendleri takip etmek ve özgeçmişlerini geliştirmek için becerilerini artırıyor. Roucourt “Bunlara ben de dahilim. Yapay zekayla ilgili bir kurs alıyorum” diyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.