Yapı Kredi’den piyasa beklentisine uygun 24.1 milyar TL net kar

Yapı Kredi Bankası yılın ilk yarısında ülke ekonomisine 1 trilyon liradan fazla kaynak sağlarken toplam mevduat yüzde 35 artışla 941 milyar TL oldu. Sermaye yeterlilik rasyosu ise yüzde 17 olarak gerçekleşti.

Ekonomi 25 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Yapı Kredi CEO'su Erün ilk sosyal krediyle deprem felaketinden etkilenen illerdeki müşterilerinin dış ticaret finansmanında yanlarında olduklarını belirtti.

Yapı Kredi’nin yılın ilk yarısında toplam aktifleri 1,5 trilyon TL, temel bankacılık gelirleri 39,3 milyar TL, toplam nakdi kredileri 702 milyar TL, net grup karı 24,1 milyar TL, toplam müşteri mevduatı 941 milyar TL oldu. Bankadan yapılan açıklamaya göre, Yapı Kredi, yılın ilk yarısında ülke ekonomisine 1 trilyon lirayı aşan kaynak sağladı. Toplam nakdi kredi hacmi yıl sonundan bu yana yüzde 20 artarak 702 milyar liraya yükselen bankanın aktif büyüklüğü ise 1,5 trilyon lira oldu.

Yılın ilk yarısında toplam mevduatı yüzde 35 artışla 941 milyar liraya çıkan Yapı Kredi’nin, 30 Haziran 2023 itibariyle öz kaynak kârlılığı yüzde 36,8 olurken, sermaye yeterlilik rasyosu ise yüzde 17 olarak gerçekleşti. Bankanın Yapı Kredi’nin toplam aktifleri 1,5 trilyon TL, temel bankacılık gelirleri 39,3 milyar TL, toplam nakdi kredileri 702 milyar TL, net grup kârı 24,1 milyar TL, toplam müşteri mevduatı 941 milyar TL oldu.

Banka kârlarına enflasyon muhasebesi tırpanıBanka kârlarına enflasyon muhasebesi tırpanı

İkinci çeyrek de beklentilere paralel

Yapı Kredi Bankası 2023 yılının 2. çeyreğinde de piyasa beklentisi olan 11,4 milyar TL’ye paralel olarak 11,5 milyar TL net dönem kârı elde etti. Bankanın bir önceki çeyrekteki net karı 12,64 milyar TL, bir önceki yılın aynı çeyreğinde 11,92 milyar TL seviyesindeydi. Böylece bankanın net kârı çeyreksel bazda yüzde 9 oranında gerilerken yıllık bazda yüzde 4 artış gösterdi. Banka 2022 yılının tamamında 52,7 milyar TL net kâr elde etmişti.

İlk sosyal kredi 580 milyon dolar

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, haziranda aldıkları ilk sosyal sendikasyon kredisiyle 580 milyon dolar kaynak sağladıklarını belirterek şunları söyledi:

“Bu işlemle deprem felaketinden etkilenen illerdeki müşterilerimizin dış ticaret finansmanında yanlarında oluyoruz. Deprem felaketinin hemen ardından Koç Holding tarafından hızla hayata geçirilen konteyner kentler projesinde de bölgedeki istihdama katkı sağlamak için Müşteri İletişim Merkezi takımlarımızı kurduk. Bunlardan ilki olan Hatay Umut Kent’te Müşteri İletişim Merkezi’miz göreve başlayarak tüm Türkiye’den çağrı almaya başladı. Önümüzdeki günlerde Hatay’ın yanı sıra, Adıyaman ve Kahramanmaraş Umut Kentleri’mizde de takımlarımız çalışmaya başlayacak. Öte yandan, yılın ilk yarısında sadece deprem felaketinden etkilenen bölgelere değil, ülkemiz genelinde ekonomimize sağladığımız kaynak da 1 trilyon lirayı aştı. Türkiye’nin sınırları kaldıran bankası olarak, önümüzdeki dönemde de var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”

‘Müşterilerimizi sürdürülebilir dönüşüme teşvik ediyoruz’

Erün, Türkiye’de sürdürülebilirlik alanında öncü ve lider olmayı amaçladıklarını söyledi.  Gökhan Erün, Yapı Kredi olarak dokundukları her alanda sürdürülebilir dönüşümü teşvik etmek için çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:

“Sürdürülebilirlik alanında sağladığımız finansman çözümleriyle müşterilerimize sürdürülebilirlik dönüşümü yolunda eşlik ediyoruz. Yeşil tahviller, sürdürülebilirlik bağlantılı krediler, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği kredileri gibi pek çok ürün ve hizmetimizle sürdürülebilir kalkınma sorunlarına finansal çözümler sunuyoruz. Müşterilerimizi sürdürülebilir dönüşüme teşvik ediyoruz”.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.