‘Yavru holding’ haberi İş Bankası hisselerini uçurdu

Türkiye İş Bankası'nın hafta sonunda yaptığı iştiraklerini yüzde 100 hissesi kendisine ait bir anonim şirkette toplayacağı açıklaması hisselerini coşturdu. İş Bankası C hissesi hem günü yüzde 9.31 değer kazanarak hem de en çok işlem görenlerden biri olarak kapattı.

Ekonomi 29 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Türkiye İş Bankası<'nın iştiraklerini bir anonim şirket çatısı altında toplama operasyonu u yıl sonuna kadar tamamlanacak.

Türkiye İş Bankası’nın geçen hafta sonu aralarında Şişecam, İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve TSKB’nin de  bulunduğu tüm iştiraklerinin paylarını, bankanın yüzde 100 bağlı ortaklığı şeklinde yeni kurulacak bir  anonim şirkette toplama kararı aldığını açıklaması C grubu hisselerin günü yüzde 9,31 değer kazanarak 20,42 TL’den  kapatmasını sağladı.

İştirakler de değer kazandı

İş Bankası’nın yeni kurulacak holding bünyesinde yer alacağını açıkladığı halka açık iştiraklerinden İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı günü yüzde 7,55, İş Finansal Kiralama yüzde  5,72,  Şişe Cam yüzde 4, İş Yatırım yüzde 3,55, TSKB yüzde 2,41, Anadolu Hayat Emeklilik de yüzde 1,71 değer kazanarak kapattı. İş Bankası C hisselerinin günü yüzde 9,31 gibi yüksek oranda değer kazanarak kapatmasında iştirakleri bünyesinde barındıran ve yıl sonuna kadar kuruluşunun tamamlanacağı açıklanan holdingin bir süre sonra halka açılacağına ilişkin spekülasyon etkili oldu. Bu görüşün sahipleri bu operasyon sonrası Türkiye İş Bankası’nın çok daha değerli hale geleceğini ifade ediyorlar. Oyak Yatırım’ın notunda yeni kararın bankanın ileriye dönük öz sermaye kârlılığı ve piyasa değerine pozitif katkı sağlayabileceği, hisseye de olumlu yansımasının beklendiği belirtildi.

Tarihi adım: İş Bankası, tüm iştiraklerini birleştirip dev bir holding yavruluyorTarihi adım: İş Bankası, tüm iştiraklerini birleştirip dev bir holding yavruluyor

Borsa İstanbul 100 endeksi, tarihinde ilk kez psikolojik seviyesi olan 8000 puanın üzerini gördü. Endeks, gün içi tarihi rekorunu 8008 puana taşırken, kapanış saatinde yüzde 2,92 artışla 7941 puanda hareket etti ve böylelikle kapanış zirvesini de yenilemiş oldu. Borsada en çok işlem gören şirket Türkiye İş Bankası iştiraki Şişe Cam olurken, onu sırasıyla Türk Hava Yolları, İş Bankası (C), TÜPRAŞ ve Astor Enerji oldu.

İş Bankası'nın iştiraklerinin holding projesinin temeli 2003'te atıldıİş Bankası’nın iştirklerinin holding projesinin temeli 2003’te atıldı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.