Yerel seçim yaklaşırken üç bölgede ‘oy’ seyahatleri yoğunlaştı

Yerel seçimlerde memleketine gidip oy kullanmak isteyenler Türkiye genelinde seyahat hareketliliğine yol açarken Obilet'in verilerine göre en büyük yoğunluk Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde.

Ekonomi 27 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Yerel seçimlerde oy kullanacak vatandaşlar uçak biletlerini seçimden yaklaşık 2 hafta önce satın alırken, otobüs biletlerini ise çoğunlukla seçim haftasında satın alıyor.

Seçimler için memlekete dönen vatandaşlar online bilet satışlarında hareketlilik yaratıyor. Online seyahat biletleme uygulaması Obilet’in verilerine göre 31 Mart seçimleri nedeniyle en yoğun seyahat hareketliliği Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde görülüyor. Bu hareketliliğin büyük ölçüde vatandaşların kayıtlı olduğu illere oy vermek amacıyla yaptığı seyahatlerden kaynaklandığı belirtiliyor.

Geçen yıl en çok Doğu Anadolu dönmüştü

Kayıtlı oldukları seçim bölgelerinden uzakta yaşayan vatandaşların oy kullanmak için döndüğü illere bakıldığında en büyük artış otobüs ve uçakla seyahatlerde Siirt, Ağrı, Batman Mardin, Muş, Kars, Giresun, Ordu, Rize ve Tokat illerinde gözlemlendi. Online bilet satışlarında geçen yıla göre en çok artış olan ilk 20 ilin yer aldığı bölgelere bakıldığında ise sekiz ilin Doğu Anadolu Bölgesi’nde, altı ilin Karadeniz Bölgesi’nde, dört ilin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ve birer ilin de İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri’nde olduğu görülüyor.
Yerel seçimlerde oy kullanacak vatandaşlar uçak biletlerini seçimden yaklaşık iki hafta önce, otobüs biletlerini ise çoğunlukla seçim haftasında satın alıyor. En çok bilet alınan yolculuk tarihi ise beklendiği gibi seçimden önceki son cuma günü olan 29 Mart.

TÜİK: Seyahate çıkanların yüzde 75'i arkadaş veya akraba evinde kalıyorTÜİK: Seyahate çıkanların yüzde 75’i arkadaş veya akraba evinde kalıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.