Yerel seçimin asıl galibi baskı sektörü oldu: Adaylar 500 milyon dolar harcadı

Yerel seçimler en çok baskı sektörüne yaradı. Genel seçimlerde 5 milyon metrekarelik baskı yapılırken bu seçimde 15 milyon metrekareye çıktı. 1-10 milyon TL arasında harcama yapan adayların toplam yatırımının 500 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Ekonomi 30 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Bu seçimde basılan bayrak ve afişler genel seçimdekileri üçe katladı.

31 Mart yerel seçimleri en çok baskı ve endüstriyel reklam sektörüne hareket kattı. Açıkhava ve Endüstriyel Reklamcılar Derneği (ARED) ve Avrasya’nın en büyük baskı fuarı FESPA Eurasia verilerine göre, yerel seçimler sektöre genel seçimlerin 3 katı hareket getirdi. Genel seçimlerde 5 milyon metrekarelik baskı yapılırken yerel seçimlerde aday sayısının fazlalığı nedeniyle 15 milyon metrekarelik baskı hacmine ulaşıldı.

Adaylık alanlarına göre tanıtım için 1 milyon ile 10 milyon arasında değişen rakamlar harcanıyor. Bu rakam da 5 yıl boyunca elde edecekleri maaş veya gelirin onda birine denk geliyor. Türkiye’de belediye ve muhtar adaylıklarının sayısı hesaplandığında araçlar, baskılı ürünlere ek harcamalar ve tüm seçim kampanyaları düşünüldüğünde toplam 500 milyon dolarlık harcama yapıldığı tahmin ediliyor.

Rekabet, başa baş olan şehirlerde daha yoğun

Seçim dönemlerinde baskı sektöründe hacim ve ciro açısından da artış yaşanıyor. Son yıllarda metrekare başına yapılan baskı ücretleri, önceki yıllara kıyasla önemli ölçüde arttı. Bu durum, sektördeki baskı hacminde bir düşüşe neden olurken, yerel seçimlerin sektörü canlandırdığı gözlemleniyor. Yerel seçimler diğer sektörlere göre baskı sektörüne yüzde 30 ek hareket getiriyor. Son dönemde branda ve folyoya göre tekstil baskı ve dijital mecraların payı artıyor.

Yerel seçimlerde en yoğun seçim propagandasının yapıldığı yerler genellikle büyükşehirler. Ancak dikkate değer bir rekabetin olduğu küçük şehirlerde de seçim çalışmaları yoğun bir şekilde yürütülüyor.

FESPA Eurasia Yönetim Kurulu Üyesi Levent Olcayto, “FESPA olarak yerel seçimlerin baskı sektörüne olan etkisini yakından takip etmeye devam edeceğiz. Türkiye’deki seçim sürecinin, baskı sektörü üzerindeki etkilerini analiz ederken bu alanda sektörü geliştirmeye de devam edeceğiz. FESPA Eurasia, bu yıl da sektöre yön veren ve trendleri belirleyen fuar olacak” diyor.

Yarın akşam Türk medya sisteminde ilginç bir seçim yayıncılığı yaşayacağızYarın akşam Türk medya sisteminde ilginç bir seçim yayıncılığı yaşayacağız

Seçim günü nelere dikkat etmeniz gerekiyor?Seçim günü nelere dikkat etmeniz gerekiyor?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.