Yerliye de ev alım satımında ekspertiz raporu zorunluluğu geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın gayrimenkul alım satımlarında vergi kayıp ve kaçağını önlemek, gelir artışı sağlamak için yabancılarda olduğu gibi yerlilerde de ev alıp satarken ekspertiz raporu almayı zorunlu hale getireceği belirtiliyor.

Ekonomi 23 Mayıs 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Uygulamaya göre ev satılırken bedeli eksperler belirleyecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın gayrimenkul alım satımlarında yabancılarda olduğu gibi yerli alıcıya da ev alıp satarken ekspertiz raporu alınmasını zorunlu hale getireceği belirtiliyor. Böylece ev alım satımında belediyelerin belirlediği emlak vergisi rayiç bedeli üstünden alınan harç ve gelir vergisinin tam olarak elde edilebilmesi için yabancılara uygulandığı gibi ekspertiz raporu istenmesi gündeme geldi. Buna göre ev satılırken bedeli eksperler belirleyecek. Örneği var: Şu an Türkiye’den ev satın almak ya da satmak isteyen yabancı uyrukluların tapu işlemlerinde gayrimenkul ekspertiz raporu beyanı zorunlu.
Konut veya herhangi bir gayrimenkul alınırken gerçek satış bedeli üzerinden değil belediyelerin belirlediği (gelecek yıl güncellenecek) vergi değeri üzerinden alım-satım yapılıyor. Bu ise satıcı açısından kurumlar veya gelir vergisinin, KDV’nin, geçici verginin; alıcı ve satıcı açısından tapu harcının ve alıcı açısından ise emlak vergisinin eksik ödenmesini sağlıyor. Ayrıca gayrimenkulü satan kişi eğer bu gayrimenkulü geriye dönük 5 yıl içinde almışsa bu satış işleminden dolayı gelir vergisi (değer artışı kazancı) ödemek zorunda. Satış tutarı gerçek bedelden gösterilmezse bir de gelir vergisi kaybı ortaya çıkıyor.

Habertürk’teki habere göre özellikle gayrimenkule yönelik çalışmalarını hızlandıran bakanlık Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nda (GYO) vergi avantajının kaldırılması veya yine GYO’lara kar dağıtım zorunluluğu getirilmesini tartışıyor.

Vergiden muafiyet süresi iki yıla indirilecek

Önemli bir tartışma konusu da gayrimenkullerin satın aldıktan sonra elde tutulup satılmasında vergiden muaf olma sınırını beş yıldan iki yıla indirmek gibi çözümler. Bu muafiyet iki yıldan 10 yıla kadar kademeli muafiyet olacak şekilde daha önce de düzenlenmiş, ancak yasalaşamamıştı.

Konut fiyatları 10 aydır geriliyorKonut fiyatları 10 aydır geriliyor

Konutta getiri düşüyor, ticari gayrimenkulde artıyorKonutta getiri düşüyor, ticari gayrimenkulde artıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.