Yetenekli göçmenler İsviçre ve Singapur’a akın ediyor, Türkiye’ye gelen yok

Küresel Yetenek Rekabetçiliği Endeksi'ne göre İsviçre yine dünyanın yetenekte en rekabetçi ülkesi oldu. 134 ülke içinde 81'inci olan Türkiye'nin gerilemesi dikkat çekti. 2013-2018 yıllarında 67'nci sırada olan Türkiye 2019-2023'te 76'ncılığa düştü.

Ekonomi 19 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
İsviçre ve Singapur, yetenekli göçmenlerin en çok tercih ettiği ülkelerin başında geliyor.

Son yıllarda ülkemizden beyin göçü kız kazanırken, Türkiye’nin yetenekli insanları çekmekte de sınıfta kaldığı bir kez daha anlaşıldı. INSEAD Dünya İşletme Okulu’nun 2013 yılından beri düzenli olarak yayınladığı Küresel Yetenek Rekabetçiliği Endeksi’ne (Global Talent Competitiveness Index-GTCI) göre İsviçre bu yıl yine yetenekte dünyanın en rekabetçi ülkesi oldu. 134 ülke içinde 81’inci sırada yer alan Türkiye’nin son yıllardaki gerilemesi dikkat çekti. Endeksin başladığı 2013-2018 yılları arasında 67’nci sırada bulunan Türkiye 9 basamak birden gerileyerek 2019-2023 yılları arasında 76’ncı sıraya indi. Listenin ilk üç sırasındaki İsviçre, Singapur ve ABD ise yerlerini 10 yıldır hiç değiştirmedi.

Endeksin başladığı ilk 5 yılda 67’nci sırada bulunan Türkiye son 4 yıllık ortalamada 9 basamak düşerek 76’ncı sıraya geriledi.

Yapay zeka güçlüleri zayıflardan ayıracak

Endeks 134 ülke için her ülkenin yetenekleri etkinleştirme, çekme, büyütme ve elde tutma becerisinin yanı sıra mesleki ve teknik becerilerle küresel bilgi becerilerinin kalitesi gibi altı temel unsuru analiz etti.

Raporda yapay zekanın güçlü işgücü piyasalarını az gelişmiş olanlardan daha da ayırabileceğine dikkat çekildi. Ticaret ve yatırımları etkileyen küresel ekonomik belirsizliğin ortasında, INSEAD bu sözde “yetenek savaşlarının” devam edeceğini öngörüyor.

Yapay zeka içerikli iş ilanları 2 yılda üçe katlandıYapay zeka içerikli iş ilanları 2 yılda üçe katlandı

Rapora göre İsviçre, yetenekleri etkinleştirme ve elde tutma konusunda dünya lideri, mesleki ve teknik beceriler konusunda ise ikinci sırada. Yüksek düzeyde sosyal koruma ve yüksek kalitede doğal çevreye sahip olduğu için sürdürülebilirlikte de birinci sırada yer aldı. Eylüldeki U.S. News & World Report analizine göre ise İsviçre dünyanın en iyi ülkesi.

İkinci sıradaki Singapur üst düzey beceriler ve yetenek etkisi açısından listenin başında yer alıyor. Ayrıca kısmen en üst sıradaki örgün eğitimi nedeniyle yetenek çekme ve büyütme becerisinin yanı sıra mesleki ve teknik beceri açısından da ilk üçte. Raporda Singapur’un işgücü arzını işgücü piyasası talebiyle eşleştirme konusunda güçlü yeteneğe sahip olduğu ve ülkenin denizaşırı iş ve yetenekleri çekme konusunda dışa açıklık açısından da dördüncü sırada bulunduğu belirtiliyor.

Listenin 3 sırası 10 yıldır hiç değişmedi.

Japonya ilk 25’te yok

ABD geçen yılki dördüncülüğünün ardından bu yıl da üçüncü sırada yer aldı. ABD büyüme, mesleki ve teknik becerilerde dünya lideri olmasının yanı sıra yaşam boyu öğrenme alanında birinci, örgün eğitim alanında ise ikinci sırada bulunuyor. ABD ayrıca orta düzey beceriler ve istihdam edilebilirlikte altıncı olurken, yetenekleri cezbetme konusunda ancak 22. sırada kendisine yer bulabildi.
Avrupa ülkeleri endeksteki ilk 25 pozisyonun 17’sini oluştururken, ABD, Avustralya ve Kanada ilk 15’te yer aldı. Japonya, İspanya ve İtalya’nın ilk 25’te yer almaması da dikkat çekti.

Çin geçen yıl 47. sırada iken 40. sıraya yükselmiş, Hindistan ise endekste ancak 103. sırada yer alabilmiştir. Hindistan’ın dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olacağı tahmin edilse de, “iş dünyası duyarlılığındaki düşüş” Hindistan’ın güçlü yetenekleri çekmesini engelledi.

İşte 5 yıl içinde gözde olacak 10 meslekİşte 5 yıl içinde gözde olacak 10 meslek

OECD: Çalışanların beşte üçünü işini yapay zeka kaptırma endişesi sardıOECD: Çalışanların beşte üçünü işini yapay zeka kaptırma endişesi sardı

İşletmelerin yüzde 47’si yapay zekanın potansiyelinden endişe duyuyorİşletmelerin yüzde 47’si yapay zekanın potansiyelinden endişe duyuyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.