Hem savaş hem depremin vurduğu Suriye’de depremzedeler unutulduklarını düşünüyor
Yüksek enflasyon tüketim alışkanlıkları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin ‘2023’te bebek bezinde daha ekonomik markalara, elektronikte ise en pahalı ürünlere rağbet var’ dedi
Hepsiburada 2023 yılı finansal ve operasyonel sonuçları ila 2024 yılına yönelik planlarıyla ilgili yapılan toplantıda konuşan Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin 2023’te ailelerin değişen ekonomik koşullara farklı şekilde uyum sağladığını söyleyerek “Elektronikte en pahalı ürünler rağbet görmeye devam ederken örneğin bebek bezinde daha ekonomik markalara ilgi artı. Yerli moda ve kozmetik markalarında büyük bir sıçrama gördük. Müşterilerin satın alma alışkanlıklarında farklı kategorilerde farklı değişimler gördük” dedi.
Sektörle ilgili de konuşan Nilhan Onal Gökçetekin yeni e-ticaret yasasının getirdiği adil ve şeffaf rekabet koşulları sayesinde e-ticaret sektörünün daha sağlıklı bir şekilde büyüdüğünü belirtti. “Rekabet herkes için iyidir. Sağlıklı ve rasyonel rekabetin olması herkes için faydalı. E-ticaret yasası sektör tarafından pek çok mecliste tartışıldı ve destekleniyor. Türkiye yasanın pozitif etkilerini de görmeye başladı. Tüm sektörün ve özellikle küçük şirketlerin büyüme oranına etkisi kısmi olarak yürürlükte olduğu 2023’te pozitif oldu. Henüz uygulamanın başındayız. Herkese nefes alma ve büyüme imkanı tanıyan bir yasa olarak görüyoruz. Anayasa Mahkemesi de tekelleşmenin önüne geçmeyi hedefleyen yasanın Anayasa’ya ve kamu yararına uygunluğunu iki kez teyit etti” dedi.
Kredi kartı taksit sayısının azaltılmasının ve artan kredi maliyetlerinin yansımalarının sorulması üzerine bu durumun müşterilerin alım gücünü etkileyebileceğini ifade eden Gökçetekin “Biz şirket olarak farklı senaryolara uygun planlama yapıyoruz. Emin olduğumuz, net bir stratejimiz var. Biz bu stratejiyle her türlü gelişmeye adapte olabiliriz. Sektörün en deneyimli şirketi olarak farklı ekonomik ortamlarda çalışma tecrübemiz var. Hem bankalarla işbirliklerimiz hem de kendi vadelendirme çözümlerimizle müşterilerimize ödeme kolaylığı sunabilecek yetkinliklerimiz var” diye konuştu.
Gökçetekin Türkiye’ye Hepsiburada ile dönmesinin ardından verimli ve sürdürülebilir büyümeye odaklı güçlü bir strateji ortaya koyduklarını söyledi. Bu strateji sayesinde piyasa beklentilerini aşan, başarılı finansal sonuçlar elde ettiklerini söyleyen Gökçetekin satış hacimlerini enflasyonun üzerinde artırırken şirketin tüm finansal ve operasyonel göstergelerinde başarı elde ettiklerini aynı zamanda son iki senede de en çok tavsiye edilen e-ticaret markası olduklarını belirtti.
Hepsiburada’nın 2023’te yıl boyunca her saniye yaklaşık 4 siparişi müşterilerine ulaştırarak yılı yüzde 104 oranında büyüme ile kapattığını ifade eden Gökçetekin “2024 yılının ilk çeyreğinde yıllık büyümenin yüzde 120 FAVÖK’ün toplam işlem hacmine oranının ise yüzde 2 seviyesinde olacağını tahmin ediyoruz” dedi. Gökçetekin şöyle konuştu: “Hepsiburada Premium sadakat programı aracılığıyla yıllık yaklaşık 300 TL karşılığında müşterilerine 6.000 TL kazanç sağlıyoruz. Premium üyeleri ilk ay 1 TL, ardından aylık 29,90 TL karşılığında kargo bedava yüzde 3 Hepsipara kazanma, BluTv aboneliği hediyesi ve farklı kampanyalardan kazanç elde ediyor. Premium üyelerinin abone olduktan sonra aylık ortalama siparişleri yüzde 44 artıyor. Hepsiburada Premium’un Mart 2024 itibarıyla 2,4 milyon üyesi bulunuyor. ”
2024 yılında Hepsiburada ve Yapı Kredi ile ortaklaşa çıkarılan Hepsiburada Premium Worldcard ile müşterilerine peşin fiyatına 3 ay erteleme ve 6 taksitle ödeme imkanı sunduklarını anlatan Gökçetekin “Ayrıca 1.000 TL hediye Hepsipara, alışverişlerinden de ek yüzde 5 Hepsipara kazanıyorlar” diye konuştu.
2024 yılında e-ticaretin büyüyeceğini ve toplam ticaret içindeki penetrasyonunun daha da artacağı beklentisini paylaşan Nilhan Onal Gökçetekin bu dönemde işlerini e-ticarete taşımak isteyen işletmelere lojistikten ödeme çözümlerine, reklam fırsatlarından esnek teslimat çözümlerine uzanan çeşitlilikte anahtar teslim e-ticaret çözümleri sunmaya devam edeceklerini belirtti.
Kargo gibi yüksek müşteri deneyimini sağlamanın zor olduğu bir sektörde sektörün en yüksek tavsiye skoruna sahip şirketin HepsiJet olduğunu söyleyen Gökçetekin HepsiJet’in bugün Hepsiburada dışında 2000’den fazla marka ve işletmeye e-ticaret taşımacılığı hizmeti sunduğunu belirtti.
Hepsiburada olarak işini e-ticarette büyütmek isteyen işletmelere marka yaratma ve bilinirlik oluşturmada yol arkadaşlığı yaptıklarını anlatan Nilhan Onal Gökçetekin “Sektördeki en yüksek ROAS – Reklam Harcaması Dönüş Oranı sağlayan çözümü sunuyoruz. HepsiAd ile yapay zeka destekli reklam ve pazarlama ürünleri sunuyoruz. Bu sayede e-ticarette işini büyütmek isteyen markalar, çok uygun maliyetler karşılığında satışlarını ve cirolarını artırma imkanı buluyorlar. Bir anda marka yapma yeteneğimiz var. Bugün e-ticarette doğmuş pek çok marka bu şekilde bilinirlik kazandı” dedi.
Finansal teknolojiler şirketi Hepsipay ile Hepsiburada platformu üzerinde müşterilerin alım güçlerini artıran çeşitli ödeme ve vadelendirme çözümleri sunduklarından söz eden Nilhan Onal “Hepsipay artık ödeme geçidi çözümleri ve vadelendirme araçları ile tüm perakendecilere hizmet vermeye başladı. Hepsipay 15 milyon müşterisi ile perakadencilere büyük bir fırsat sunuyor, “Hepsipay ile öde” çözümüyle e-ticaret perkandecilerin check-out sayfalarında yer alıyoruz. Vadelendirme çözümlerinde açık ara pazar lideriyiz. Türkiye’de bizim kadar çeşitli finansal çözüm sunan başka bir platform yok. Bizim farkımız tüm çözümleri barındıran bir fintech olmamız” diye konuştu.
Gökçetekin “Hepsiburada’yı 25 yıllık geçmişiyle e-ticaretin okulu olarak görüyorum. Bugün pek çok markanın e-ticaret işini Hepsiburada’da çalışmış mezunlarımız kurdu ve büyütüyorlar. Bununla gurur duyuyoruz. Müşterilerimizin satın alma deneyimlerini iyileştirmek, daha güvenli deneyim sunabilmek için 1000 kişilik bir Ar-Ge ekibimiz var. Lojistik süreçler için 150 mühendis çalışıyor. Fintech çözümleri için çalışan mühendis sayımız 250. Global şirketlerden farklı olarak burada deneyim kazanan mühendislerimiz uçtan uca tüm süreçlerde görev alıp deneyim kazanıyorlar, bu nedenle sektörün okul şirketiyiz” dedi.
Türkiye’yi dünya teknoloji borsası Nasdaq’da temsil eden ilk ve tek Türk şirketi olmaktan gurur duyduklarını anlatan Gökçetekin “Türkiye’de halka arz konusunda yatırımcılardan çok fazla soru ve talep geliyor. Şirket yönetimi olarak bu stratejik opsiyonu etraflıca değerlendiriyoruz” diye konuştu.
Deprem bölgesine desteklerinin sürdüğünü ve iki yılda 10 milyar TL ticaret hacmine ulaşma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini söyleyen Nilhan Onal Gökçetekin bir senede bölgenin ticaret hacmini 4 milyar TL’ye ulaştırmayı başardıklarını ve bölgeden 3.300 kadın girişimciye platformda satış yapma imkanı sunduklarını anlattı.