Yüksek temmuz enflasyonu piyasanın beklentisini yükseltti, Şimşek’ten ‘Ağustosta iyi olacak’ açıklaması geldi

Temmuz ayında yüksek çıkan enflasyon rakamları piyasa katılımcılarının beklentilerini de yükseltti. Piyasa katılımcılarının yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 42,95'ten yüzde 43,31'e yükselirken dolar/TL beklentisi 37,37'den 37,28'e düştü.

Ekonomi 16 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Piyasa katılımcıları anketine katılanlar yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,31'e çıkardı.

Haziran ayında yapılan elektrik ve ÖTV zamlarının etkisiyle temmuz ayında gelenekleri bozarak yüksek çıkan enflasyon, piyasa katılımcılarının beklentilerinin de yükselmesine neden oldu. Merkez Bankası’nın ağustos ayı piyasa katılımcıları anketine göre, katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 42,95 iken, bu anket döneminde yüzde 43,31 oldu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 30,02 iken, bu anket döneminde yüzde 28,71 olurken, 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 19,32 ve yüzde 19,30 olarak gerçekleşti.

Piyasa katılımcıları anketinde enflasyon beklentilerinin yükseldiğinin açığa çıkasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten bir ‘moral’ açıklaması geldi. Şimşek, X platformunda kişisel hesabından yaptığı değerlendirmede, yıllık enflasyonun ağustosta da belirgin şekilde gerilemesini ve yılın kalan döneminde düşüşe devam etmesini beklediklerini vurguladı. Şimşek paylaşımında şu görüşlere yer verdi:

Dolar/TL beklentisi de arttı

Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 37,37 TL iken, bu anket döneminde 37,28 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 41,52 TL iken, bu anket döneminde 42,03 TL olarak gerçekleşmiştir.

Katılımcıların gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) 2024 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de yüzde 3,4 olarak gerçekleşmiştir. GSYH 2025 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 3,6 iken, bu anket döneminde yüzde 3,5 olarak gerçekleşmiştir.”

Enflasyon temmuzda geleneği bozup yüksek çıktıEnflasyon temmuzda geleneği bozup yüksek çıktı

Merkez Bankası ısrarlı: Enflasyon yıl sonu yüzde 38 olacakMerkez Bankası ısrarlı: Enflasyon yıl sonu yüzde 38 olacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.